Experţii NATO au identificat cinci tipuri de troli ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu publicat recent de un centru NATO arată că Rusia utilizează cinci tipuri de troli pentru a-şi propaga ideile şi a favoriza producerea unor schimbări politice în alte ţări.

Centrul de Excelenţă pentru Comunicare Strategică al NATO din Riga, în Letonia, a publicat săptămâna trecută un studiu care relevă existenţa în această fostă republică sovietică a unui fenomen numit „războiul pregătitor al informaţiilor“. Fenomenul constatat în Letonia, care a aderat la NATO în 2004, ameninţă şi alte ţări din Europa, relatează cotidianul britanic The Guardian.

Conform studiului, 1,45% dintre cele aproximativ 200 de mii de comentarii postate în perioada 29 iulie - 5 august 2014 pe primele trei cele mai citite site-uri de ştiri din Letonia aparţin aşa-numiţilor „troli“ ai Kremlinului. De regulă, trolii sunt identificaţi prin gramatica precară, repetarea unor idei şi adresele de IP folosite. Cu toate că par puţini, trolii au un rol important în procesul de pregătire a unui proiect mai amplu, scrie The Guardian.

Cinci tipuri de troli

Cercetătorii de la centrul de comunicare al NATO din Riga au identificat cinci tipuri de troli. Primul tip este format din trolii care leagă toate relele de conspiraţiile conduse de SUA. Al doilea tip este format din „trolii bikini“, care se ascund sub profiluri de femei tinere şi solicită, cu amabilitate, reconsiderarea unor opinii. Al treilea tip este format din trolii agresivi, care încearcă să te elimine din discuţiile de pe forumuri. „Trolul Wikipedia“ editează bloguri şi pagini de internet favorabile Kremlinului, în timp ce „trolul cu ataşamente“ postează în mod constant link-uri către articole şi înregistrări video de pe platformele de ştiri din Rusia.

Posturile de televiziune susţinute de Kremlin reuşesc să se strecoare în eter, ziarele în limba rusă publică poveşti şi materiale diseminate de Moscova, iar ONG-urile finanţate cu bani din Rusia oferă experţi în toate problemele din lume. Între timp, „roboţii digitali“ inundă cu mesaje care influenţează motoarele de căutare, notează The Guardian.

„Dacă încerci să cauţi ceva legat de Ucraina, probabil primele zece informaţii apărute sunt furnizate de cei de la Kremlin“, spune Sanda Svetoka, o expertă în comunicare de la Centrul de Excelenţă din Riga.

Pentru ce se pregăteşte Rusia?

„Pentru necunoscut. (Rusia, n. red.) construieşte o reţea pe care să o poată controla“, afirmă Ianis Sarts, directorul Centrului de Excelenţă pentru Comunicare Strategică al NATO din Riga.

Această reţea „poate fi folosită, aşa cum au încercat în Germania, pe fondul problemelor reale pe care le reprezintă criza refugiaţilor, pentru a submina procesele politice într-un mod foarte serios. Angela Merkel a fost un susţinător neclintit al prelungirii sancţiunilor împotriva Rusiei. Se folosesc de vorbitori de limba rusă, de mediile sociale din spaţiul online şi încearcă să construiască pe faliile existente“, subliniază Sarts, dând asigurări că vorbeşte în calitate de expert, nu de purtător de cuvânt al NATO.

În acelaşi timp, pot fi urmărite fondurile ruse pentru finanţarea unor formaţiuni extremiste din Europa, atrage atenţia Sarts. Nu contează dacă aceste formaţiuni sunt de dreapta sau de stânga, atât timp cât pot fi folositoare Rusiei, adaugă el.

„Folosesc discursul extremei drepte şi îl exploatează. Cel mai bun instrument de dezinformare este cel pe care adversarul nu-l observă. Aş spune că un număr de state nu l-au observat încă, sau au ales să nu-l observe“, explică expertul NATO.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite