Experiment ratat: Cum a vrut Rusia lui Putin să se deconecteze de la internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
narcisism putin

Autorităţile ruse au derulat un experiment la scară largă pentru a testa fezabilitatea deocnectării ţării de la internetul global.

Testul a fost descris de experţi ca o pregătire pentru o blocadă informaţională în cazul unei crize politice interne.

Andrei Semerikov, director general al furnizorului rus Er Telecom, spune că ministerul Comunicaţiilor din Rusia şi autoritatea de reglementare a internetului au cerut principalilor operatori telecom din Rusia să blocheze traficul către canale externe folosind un sistem numit UPI, relatează The Telegraph.

Autorităţile îşi propuneau prin acest experiment să vadă dacă „Runet”, numele informal dat interntului rusesc, poate să funcţioneze izolat de internetul global.

Acţiunea a avut loc în primăvara acestui an şi a eşuat pentru că mii de operatori mai mici, asupra cărora autoritatea de reglementare nu are prea mult control, au continuat să furnizeze pachete cu informaţii în ţară.

Aceşti operatori mici au peste 50% din piaţă în unele regiuni din Rusia, multe nu deţin tehnologiile folosite de marile companii de blocare a informaţiilor şi de multe ori folosesc conexiuni prin satelit, care nu pot fi blocate atât de uşor.

Oficialii ruşi au negat că un astfel de experiment a avut loc.

Acţiunea nu ar fi prima de acest fel. În luna iulie a anului trecut, mai multe instituţii de securitate, printre care şi FSB, ministerul Apărării şi cel de Interne ar fi colaborat cu compania naţională de telefonie pentru a vedea dacă un internet naţional, conţinând doar domenii cu extensia .ru, ar putea să funcţioneze în continuare deconectat de alte părţi ale internetului global.

Testul ar fi fost ordonat personal de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a vedea dacă un internet rusesc ar putea fi operaţional în cazul în care ţările vestice introduc sancţiuni şi taie accseul ţării la internetul global. În urma experimentului, s-ar fi decis construirea unei infrastructuri de rezervă pentru a asigura operarea continuă a „Runet” în cazul acestui scenariu.

Andrei Soldatov, expert în serviciile de securitate ale Rusiei, spune că acesta este doar un pretext, şi că autorităţile se pregătesc de posibilitatea de a bloca fluxurile de informaţie dinspre şi către lumea exterioară în cazul unei crize politice interne.

„Acesta e doar unul dintr-o serie de asemenea experimente, şi ne dă o idee foarte bună despre ce au în minte cu adevărat. Dacă te uiţi la doctrina securităţii informaţionale, este despre un singur lucru: teama că ţările vestice folosesc internetul ca un instrument de influenţă în Rusia”, spune acesta.

El mai crede că eşecul experimentului din primăvară dovedeşte că autorităţile nu au şanse să reuşească să impună o asemenea blocadă informaţională.

„Nu poţi să impui un model chinezesc de cenzură într-un internet care, în Rusia, a crescut timp de 20 de ani aproape ca un spaţiu necontrolat şi liber”, explică expertul.

Rusia a introdus o serie de legi restrictive pentru internet în ultimii ani, în ceea ce multe voci au descris ca o încercare de a-şi impune „suveranitatea digitală” în spaţiul virtual.

Autorităţile au creat o listă neagră de site-uri „extremiste” sau „dăunătoare copiilor” şi au stabilit că blogerii cu peste 3.000 de cititori pe zi se supun aceloraşi restricţii ca şi ziarele sau televiziunile. Mai mult, toate serverele companiilor de internet pe care sunt stocate informaţii despre cetăţeni ruşi trebuie să se afle pe teritoriul Rusiei.

Criticii acestor legi spun că extremismul şi protecţia copiilor sunt definite atât de vag încât regulile pot fi aplicate arbitrar. Printre site-urile interzise se numără cel al campionului mondial la şah Gary Kasparov, un critic al Kremlinului, site-ul de ştiri de opoziţie grani.ru şi blogul lui Alexei Navalnîi, militant anti-corupţie şi un critic vocal al lui Vladimir Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite