Rusia vede exerciţiile NATO din Marea Neagră ca o provocare şi ameninţă că va lua contramăsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Gruşko, ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică FOTO AFP
Aleksandr Gruşko, ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică FOTO AFP

Manevrele NATO organizate în Marea Neagră sunt „o provocare“,  consideră Rusia, avertizând că va lua „contramăsurile necesare“, în contextul manevrelor la care participă nave din mai multe ţări, inclusiv din România.

„Rusia va lua contramăsurile necesare ca reacţie la suplimentarea prezenţei militare NATO în Marea Neagră", a declarat Aleksandr Gruşko, ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică, citat de Russia Today.

"Aceste exerciţii sunt un semnal alarmant, o provocare care este departe de a garanta stabilitatea şi a încuraja procesul de pace în Ucraina", a afirmat, la rândul său, Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat marţi manevre navale de rutină în Marea Neagră. La exerciţiu participă crucişătorul american USS Vicksburg, patru fregate - NCSM Fredericton (Canada), TCG Turgutreis (Turcia), ROS Regina Maria (România), ITS Aliseo (Italia) - nava de alimentare germană FGS Spessart şi un submarin turc.

„NATO trimite în mod regulat nave în Marea Neagră pentru exerciţii. Această desfăşurare programată, având în vedere agresivitatea continuă a Rusiei, poartă un mesaj suplimentar de natură să-i liniştească pe aliaţii din regiune”, a declarat un oficial al NATO, citat de agenţia de ştiri Reuters. 

Mai multe nave de luptă şi avioane ale forţelor ruse au fost observate duminică noapte în Marea Neagră, cu câteva ore înainte de demararea unor ample exerciţii militare NATO, la care participă SUA, România, Bulgaria şi Turcia.

infografie NATO îşi consolidează prezenţa în Europa de Est
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite