Erdogan, după întâlnirea cu Putin: Încetarea focului la Idlib va intra în vigoare de la miezul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat după întâlnirea de la Moscova cu Vladimir Putin, intrarea în vigoare de joi, la miezul nopţii, a încetării focului în provincia siriană Idlib şi avertizează că Ankara va riposta la orice atac al regimului, relatează AFP.

"În această seară, începând de la miezul nopţii (21.00 GMT) încetarea focului va intra în vigoare", a declarat Erdogan, adăugând că Ankara "îşi rezervă dreptul de a da replica oricărei forţe şi pretutindeni unui atac al regimului" de la Damasc chiar dacă admite că „obiectivul principal este evitarea agravării crizei umanitare”.

Erdogan li Putin s-au înţeles să contribuie împreună la asistarea refugiaţilor sirieni.

După şase ore de negocieri, cei doi lideri au mai convenit asupra stabilirii unui coridor de securitate de-a lungul unei autostrăzi cheie din provincia Idlib pe care să o patruleze în comun începând din 15 martie.

Într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe ai celor două ţări se arată că acest coridor se va întinde pe o lungime de 6 kilometri la nord şi 6 kilometri la sudul autostrăzii M4 care leagă oraşele Alep şi Latakia.

Erdogan a spus că civilii din Idlib au avut de suferit doar din cauza abordării agresive a regimului sirian.

„Având în vedere evoluţiile recente, un nou status quo a devenit inevitabil în Idlib”, a spus Erdogan adăugând: „Am suplimentat forţele noastre militare în Siria pentru a asigura stabilitatea regională. Prioritatea noastră este desescaladarea.”

Sublinind că atacurile trebuie să fie oprite, Putin, citat de Daily Sabah, a spus: „ Am stabilit să continuăm pe liniile şi termenii acordului de la Astana. Am pregătit un document ca rezultat al întâlnirii noastre, în speranţa că vom pune capăt suferinţei civile din Idlib”.

Putin i-a oferit condoleanţe lui Erdogan pentru militarii care şi-au pierdut vieţile în Siria, însă a atras atenţia că şi regimul sirian a suferit pierderi importante.

„Trebuie să discutăm despre această situaţie pentru ca asemenea incidente să nu se mai întâmple şi totodată să nu deteriorăm relaţiile între ţările noastre pe care le ştiu că amândoi le preţuim”, a spus preşedintele rus.

„Pierderea de vieţi omeneşti e o tragedie în orice circumstanţe. Din nefericire, aşa cum spus şi când am vorbit la telefon nimeni, nici măcar militarii sirieni nu au ştiut unde sunt militarii turci în Siria”, a spus Vladimir Putin.

„Lumea este cu ochii pe noi. Paşii pe care îi vom face, deciziile corecte pe care urmează să le luăm aici vor ajuta la diminuarea îngrijorărilor din regiune şi din ţările noastre”, a spus Erdogan citat de Euronews.

            

Întâlnirea dintre Putin şi Erdogan a intervenit în contextul în care zeci de militari turci au fost ucişi, în ultimele săptămâni, în confruntări armate intense în regiunea Idlib, ultimul bastion rebel şi jihadist în nord-vestul Siriei, unde Turcia a intervenit împotriva forţelor regimului lui Bashar al-Assad.

Al-Assad, susţinut de aviaţia rusă, a lansat în decembrie o ofenisivă la Idlib care a provocat o catastrofă umanitară - aproape un milion de persoane au fost deplasate către frontiera turcă.

Joi, cel puţin 15 civili, inclusiv un copil, au fost ucişi în atacuri aeriene ruse în Idleb, potrivit unui ONG, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

”Situaţia la Idleb s-a agravat atât de puternic încât este necesar să purtăm o discuţie personală şi directă”, a declarat Putin la începutul întâlnirii cu omologul său turc, la Kremlin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite