„Eminenţa cenuşie“ a lui Putin, din nou în graţiile şefului de Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus plănuieşte să îl readucă la Kremlin pe Vladislav Surkov, considerat eminenţa cenuşie a regimului Putin şi creator conceputului de „democraţie controlată“, după ce fusese îndepărtat din Guvern în urmă cu patru luni, anunţă presa rusă.

Surse din cercurile apropiate ale lui Vladimir Putin au fost citate de ziarul pro-Kremlin, Izvestia, declarând că preşedintele, aflat la al treilea mandat, îl va numi pe Surkov în funcţia de consilier al inovării şi dezvoltării.

 Vladislav Surkov, în vârstă de 48 de ani, îşi pierduse în urmă cu patru luni influenţa în Guvernul Rusiei, după ce oponenţii săi conservatori au reuşit să câştige mai multă putere în faţa sa. Plecarea lui Surkov din Guvernul de la Moscova a fost considerată o mare victorie de către „vulturii“ Kremlinului, grupul conservator care îşi intensificase influenţa politică de la revenirea lui Putin la preşedinţia Rusiei.

Decizia de a prelua un al treilea mandat a fost întâmpinată cu cele mai mari proteste din ţară, de la venirea lui Putin la conducerea ţării în 2000. De aceea, şeful de la Moscova a început anul trecut, ceea ce oponeninţii săi numesc a fi o „limitare“ a opiniilor diferite în interiorul Kremlinului şi nu a dat niciun semn că îşi va schimba atitudinea dură faţă de acţiunile grupurilor din opoziţie, încercând, astfel, să îşi consolideze susţinerea în rândul electoratului conservator.

Până în 2011, Surkov deţinea puterea în jocurile interne, din spatele scenei de la Kremlin, fiind cel mai apropiat om al lui Vladimir Putin şi „eminenţa cenuşie“ a politicilor sale, prin care a reuşit să concentreze puterea în mâinile preşedintelui (chiar dacă timp de patru ani, Dmitri Medvedev a condus Rusia, în spatele său se aflau permanent Surkov şi Putin).

În această primăvară, la numai un an de la investirea Guvernului, Surkov a demisionat neaşteptat, după ce a fost implicat într-un caz de deturnare de fonduri la compania de stat Skolkovo, în urma unei investigaţii federale.

Analiştii au identificat tendinţa lui Putin de a roti oamenii în care are încredere în funcţii importante, însă are un grup limitat de aliaţi loiali din care poate alege. De aceea, din noul său post, Surkov va avea, cel mai probabil, un cuvânt de spus şi în cazul derulării anchetei de la Skolkovo.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite