După Orientul Mijlociu, Africa. Putin a adunat liderii africani la Soci. Relaţiile militare,  promovate cu bombardiere nucleare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rusia africa

47 de şefi de stat africani şi peste 3000 de alţi invitaţi au răspuns invitaţiei preşedintelui rus Vladimir Putin şi  participă la summit-ul ruso-african şi la Forumul Economic de la Soci, o reuniune  inedită prin amploarea sa.

URSS a fost un jucător important în Africa, dar după destrămare prezenţa  Moscovei pe continentul negru a trecut printr-o lungă eclipsă. Dar de câţiva ani, liderul de la Kremlin a redescoperit bogăţiile Africii, făcând o concurenţă importantă, SUA, Europei şi Chinei.

Potrivit „ The Guardian“, Rusia vizează în special 13 ţări africane, în care speră să-şi extindă influenţa. Din 2017, au fost semnate acorduri de cooperare militară cu aproximativ 20 de ţări din Africa sub-Sahariană, comparativ cu doar şapte din 2010 până în 2017. Şi dintre cele 20 de noi acorduri, zece au fost încheiate cu ţări cu care Moscova nu a mai avut niciodată un acord de cooperare militară înainte.

Face aux coups de boutoir de la Chine, notamment, il semblerait en tous cas qu’en matière de politique africaine, «Moscou veut passer à la vitesse supérieure et ne plus se contenter de son image de vendeur de Kalachnikovs», comme l’ont écrit plusieurs media français allant même jusqu’à parler de «Russafrique».

La concurenţă cu China, în special, din punct de vedere al politicii africane, Moscova nu se mai mulţumeşte cu imaginea de vânzător de arme Kalaşhnikov.

Pe lângă prezidarea primului său summit major la care participă lideri africani,  Vladimir Putin a dorit să fie organizat în paralel un mare forum economic, pentru a invita părţile interesate din societatea civilă şi din mediile de afaceri. Probabil cea mai bună modalitate de a valorifica comerţul în creştere cu continentul, dezvoltând în acelaşi timp sinergiile dorite pentru marile companii ruseşti. Mai mult, afacerile în energie nucleară civilă şi infrastructură. 

Ştergerea datoriilor istorice, un punct-cheie al politicii ruse în Africa  

După ce a avut o întrevedere de aproape o oră cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi, preşedintele rus a deschis, ieri, acest summit în staţiunea balneară Soci, insistând asupra potenţialului de dezvoltare al Africii.

În faţa a zeci de şefi de stat şi de guvern, Putin a dat asigurări că Rusia va putea „cel puţin dubla” schimburile sale comerciale cu Africa în următorii cinci ani, lăudând „numeroşii parteneri potenţiali care au perspective de dezvoltare foarte bune, cu un enorm potenţial de creştere”.

Putin a promis în faţa a zeci de şefi de stat şi de guvern africani că va dubla în următorii cinci ani schimburile comerciale ale ţării sale cu Africa. El a anunţat că Moscova a şters datorii în valoare de peste 20 de miliarde de dolari ale unor state africane, notează Reuters. Cu excepţia vânzărilor de arme, Rusia se află departe în urma concurenţei în privinţa comerţului cu Africa, în care cea mai mare pondere o au, în ordine, Uniunea Europeană, China, India, Statele Unite şi Emiratele Arabe Unite.

Luni, preşedintele rus declarase agenţiei TASS că o serie de ţări occidentale apelează la presiuni, intimidare şi şantaj împotriva guvernelor din Africa, pentru a exploata resursele continentului.

Pe aleile din zona desfăşurării summitului, standuri ale întreprinderilor de armament şi-au revendicat „partea leului”, numeroşi oameni de afaceri ruşi şi africani încercând să manipuleze armele automate prezentate de Rossoboronexport, agenţia rusă însărcinată cu exporturile de arme. În afară de cele de armament , puţine companii ruse erau vizibile: vreo 20 în total şi aproape niciun grup energetic, sector cu toate acestea crucial al prezenţei ruse în străinătate.Dintre ţările africane, doar Kenya, Republica Democratică Congo şi Djibouti dispun de standuri.

Cu toate acestea, summitul are ambiţia de a da replica „forumurilor de cooperare sino-africane”, care i-au permis Beijingului să devină primul partener al continentului african.

Sunt prevăzute două zile de discuţii pe teme plecând de la „tehnologii nucleare în serviciul dezvoltării Africii” până la „minerale africane pentru profitul popoarelor din Africa”.

 Ştergerea datoriilor este un punct-cheie al politicii ruse în Africa, care deseori îşi condiţionează programele de contracte pentru achiziţionarea de arme cu ţările vizate.

Relaţiile militare promovate cu bombardierele nucleare

Rusia a trimis miercuri două bombardiere strategice Tupolev Tu-160 cu capacităţi nucleare în Africa de Sud, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin găzduia la Soci un summit cu lideri ai unor state africane, transmite Reuters. Ministerul apărării de la Moscova a declarat că misiunea are rolul de a promova relaţiile militare cu Africa de Sud.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite