Putin cere negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus, miercuri, NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică să se extindă spre estul Europei, aproape de frontierele Rusiei.

''În dialogul cu SUA şi aliaţii lor, vom insista să ajungem la acorduri concrete care să excludă continuarea apropierii NATO de Est şi desfăşurarea în apropierea teritoriului rus de sisteme de arme care ne ameninţă'', a declarat el în timpul unei ceremonii de primire a scrisorilor de acreditare a circa 20 de ambasadori la Kremlin.

''Propunem în acest sens să începem negocieri de fond'', a spus Putin, care a subliniat că Rusia are nevoie de ''garanţii juridice'', întrucât ţările occidentale ''nu şi-au respectat angajamentele verbale''.

''În special, toată lumea ştie despre promisiunile verbale că NATO nu se va extinde spre Est, dar că s-a întâmplat exact contrariul. Pe scurt, preocupările legitime ale Rusiei în materie de securitate au fost ignorate şi continuă să fie ignorate'', a subliniat liderul rus, referindu-se la extinderea aliată către ţările din fostul bloc comunist în 1999 (Polonia, Ungaria şi Republica Cehă) şi 2004 (Bulgaria, România, Slovacia, Slovenia, Lituania, Estonia şi Letonia).

''Nu cerem condiţii speciale. Înţelegem că orice acord trebuie să ia în mod inevitabil în considerare atât interesele Rusiei, cât şi ale tuturor ţărilor euro-atlantice. Situaţia calmă şi stabilă trebuie să fie garantată pentru toţi (...), fără excepţie'', a adăugat Putin.

El a denunţat faptul că unele ţări încearcă să limiteze dezvoltarea Rusiei, recurgând la sancţiuni şi instigând la tensiuni la graniţele sale, notează EFE, preluată de agerpres.ro.

''Ameninţarea la frontierele noastre occidentale este în creştere. Este suficient să ne uităm cât de aproape de graniţele Rusiei s-a apropiat infrastructura militară a Alianţei Atlantice. Pentru noi, acest lucru este mai mult decât grav'', a subliniat el.

Din acest motiv, a explicat preşedintele rus, Moscova ia măsuri "tehnico-militare", deşi a insistat că a acuza Rusia că ameninţă pe cineva este "cel puţin iresponsabil".

În urmă cu două săptămâni, Putin i-a cerut ministrului său de externe, Serghei Lavrov, să negocieze "garanţii de securitate pe termen lung" cu Occidentul.

Rusia a fost acuzată în ultimele săptămâni că a adunat peste 90.000 de soldaţi în apropierea graniţelor cu Ucraina cu scopul de a invada ţara vecină în timpul iernii.

Miercuri, Lavrov a acuzat Kievul că a concentrat un număr mare de trupe în Donbas, scena unui conflict din 2014.

Extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina „o linie roşie“

Preşedintele rus Vladimir Putin a numit marţi extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina drept "o linie roşie" pe care el speră să nu fie depăşită, exprimându-şi în acelaşi timp îngrijorarea cu privire la exerciţiile militare care au loc lângă graniţele Rusiei, informează Reuters.

Vorbind la un forum de investiţii la Moscova, Putin a mai spus că Rusia dezvoltă o nouă rachetă hipersonică ce va fi în curând în arsenalul ei.

Anterior, Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat Rusia în legătură cu orice nouă agresiune militară împotriva Ucrainei, în timp ce NATO s-a întâlnit pentru a discuta despre intenţiile Moscovei de a masa trupe la graniţa cu fosta republică sovietică.

Printre altele, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat marţi NATO că a desfăşurat o cantitate semnificativă de echipament militar greu în apropierea graniţelor Rusiei şi a spus că Moscova ar putea să răspundă ameninţărilor de securitate din partea ţările occidentale şi a Ucrainei dacă este necesar, adaugă Reuters.

Oficiali americani, NATO şi ucraineni au tras un semnal de alarmă în ultimele săptămâni din cauza a ceea ce spun ei că sunt mişcări neobişnuite de trupe ruseşti în apropierea graniţei cu Ucraina şi au sugerat că Moscova s-ar putea pregăti să lanseze un atac. Moscova a negat orice planuri de a face acest lucru.

Lavrov a spus că manevrele militare ucrainene şi utilizarea dronelor în estul ţării, deţinut de separatişti proruşi, reprezintă o ameninţare la adresa Rusiei care este gata să răspundă dacă va fi necesar.

"Pur şi simplu nu putem exclude posibilitatea ca Kievul să pornească într-o aventură militară", a declarat el într-o conferinţă de presă la Moscova.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, marţi, că Ucraina este un partener NATO ''foarte important'' şi Alianţa va oferi ţării sprijin politic şi practic, referindu-se la preocupările legate de ameninţările ruseşti la adresa ţării, relatează Reuters.

Adresându-se în timp ce se deplasa pentru a participa la o reuniune la Riga, capitala Letoniei, Stoltenberg a afirmat că Alianţa ar putea oferi formare, capacitate şi angajament pentru Kiev, dar că este important să se facă distincţia între Ucraina şi aliaţii din ţările baltice care beneficiază de garanţii de apărare reciprocă în calitate de membri ai NATO.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite