Ioan Talpeş: În 2015, Uniunea Europeană nu poate avea un cuvânt de spus în privinţa intenţiei Rusiei de a retrasa graniţele Europei. Poate în 2025

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin FOTO AP / imagine din 19 martie 2015
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin FOTO AP / imagine din 19 martie 2015

Cum se desfăşoară o discuţie cu preşedintele rus, Vladimir Putin? Care este concepţia sa politică şi care este viziunea sa asupra poziţiei Federaţiei Ruse în lume? La aceste întrebări a răspuns generalul Ioan Talpeş, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), care a avut ocazia unei întâlniri faţă în faţă cu liderul de la Kremlin.

În cadrul seriei „Dosarele lui Ioan Talpeş”, vă prezentăm, de la ora 16.00, o emisiune în care se va discuta despre planurile lui Vladimir Putin, despre concepţia sa politică, despre viziunea sa asupra lumii şi asupra locului Federaţiei Ruse în lume, dar şi despre modul în care doreşte să revitalizeze statutul de supra-putere al ţării sale. Totul - povestit de un om care a avut această lungă discuţie cu Vladimir Putin şi pe care o relatează cu lux de amănunte. Nu rataţi această ediţie de colecţie a emisiunii în care generalul Ioan Talpeş, fost director al SIE, a răspuns întrebărilor jurnalistului Cristian Unteanu.

Generalul Ioan Talpeş, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), susţine că Vladimir Putin se simte responsabil pentru ”moştenirea” URSS.

„Vladimir Putin reprezintă interesele Rusiei, ale tuturor celor care au moştenit Uniunea Sovietică. A moştenit o superputere, care după 50 de ani trebuia dusă mai departe. El nu-şi propune să vadă alte variante de abordare. Putin este un personaj care înţelege că ne aflăm într-o altă lume, în care nu se mai poate discuta raportându-ne direct la balanţa de forţe. El spune foarte clar: eu ştiu pe ce stau!”, afirmă analistul.

Potrivit acestuia, raportul de forţe, în cazul unui conflict este în avantajul Moscovei: „Rusia a intrat într-un alt nivel tehnologic ân materie de industrie de apărare. Are încă un avantaj faţă de China, cu Europa nici nu discută. Singura paritate reală este cea cu SUA”.

Ioan Talpeş vorbeşte şi despre intenţia Rusiei de modificare a graniţelor europene, pe care Europa, din păcate, nu o poate contracara.

image

„Planul de modificare a hărţilor Europei presupune şi un acord al americanilor. Până la ora actuală, eram convins că UE poate avea un cuvânt de spus în această problemă. Dar în 2015, Uniunea categoric nu va avea. Poate în 2025”, spune Ioan Talpeş.

În ceea ce priveşte schimbările politice din România, în 1989, Ioan Talpeş susţine că Rusia a fost un sprijin pentru noi, în contradicţie cu puterile occidentale.

„Noi suntem nişte marginali. Asta n-a ţinut de noi, ci de limitele de dezvoltare ale Vestului sau Estului. Românii n-au reuşit să-şi creeze propriul centru de racordare... Dacă România nu s-a prăbuşit nici în 1989 şi nici în 1990, este pentru că Rusia nu a dorit asta. În Franţa, Germania şi Marea Britanie au existat alte perspective asupra graniţelor statale româneşti după 1989”, afirmă Talpeş.
 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite