Dominique Strauss-Kahn, în slujba ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dominique Strauss-Kahn a fost numit în consiliul de supraveghere alFondului Rus pentru Investiţii Directe
Dominique Strauss-Kahn a fost numit în consiliul de supraveghere alFondului Rus pentru Investiţii Directe

Fostul şef al FMI a fost cooptat în consiliile de supraveghere ale unor instituţii financiare ruseşti apropiate de Kremlin.


 Fostul şef al FMI Dominique Strauss-Kahn a fost numit în consiliul de supraveghere al Fondului Rus pentru Investiţii Directe (RDIF), condus de ministrul Dezvoltării Economice, Aleksei Uliukaiev, relatează Ria Novosti.

„Fondul Rus pentru Investiţii Directe este încântat să anunţe numirea lui Dominique Strauss-Kahn în consiliul de supraveghere, care este format din 10 membri“, se arată într-un comunicat al RDIF. Între membrii acestui consiliu se mai află şeful administraţiei prezidenţiale, Serghei Ivanov, preşedintele Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, ministrul de Finanţe, Anton Siluanov, şi consilierul prezidenţial Andrei Belousov. RDIF este deţinut integral de Vneşeconombank.

Săptămâna trecută, Strauss-Kahn a mai fost numit în consiliul de supraveghere al Băncii Ruse pentru Dezvoltare Regională, deţinută de grupul petrolier de stat Rosneft.

Această numire a fost primită cu nedumerire de presa din Rusia, despre care se ştia că fostul şef al FMI nu are nici o relaţie specială. Unii analişti au speculat că fostul prezidenţial socialist a fost ales de ruşi pentru a profita de  relaţiile acestuia cu lumea finanţelor internaţionale.

MĂRIREA ŞI DECĂDEREA LUI STRAUSS-KAHN

După scandalul sexual de la hotelul Sofitel din New York şi altul de prostituţie în Franţa, o perioadă Dominique Strauss-Kahn nu a mai avut intervenţii publice, mai ales că a avut de suferit şi pe plan sentimental şi pe plan material (a trebuit să-i plătească o sumă mare cameristei de la Sofitel care l-a acuzat de viol, nevasta l-a părăsit…). Doar de ceva timp a fost invitat să susţină conferinţe pe teme economice şi şi-a deschis un cabinet de consultanţă, numit Parnasse.

Strauss-Kahn a condus Fondul Monetar Internaţional timp de patru ani (2007-2011), iar anterior a fost ministru de Finanţe al Franţei, doi ani. El a fost nevoit să demisioneze din funcţia de director general al FMI şi să renunţe să candideze la preşedinţia Franţei după ce o cameristă a unui hotel din New York l-a acuzat că a încercat să o violeze. În mai 2011, Strauss-Kahn a fost arestat şi acuzat de tentativă de viol şi alte fapte, dar procuratura din New York a renunţat la acuzaţii din cauza unor probleme de credibilitate a cameristei. În decembrie anul trecut, Strauss-Kahn a ajuns la un acord cu camerista pentru închiderea unui proces civil, termenii acordului fiind confidenţiali.

DSK ÎL BĂNUIA DE COMPLOT PE PUTIN

Alegerea lui Dominique Strauss-Kahn pentru a face afaceri cu Rusia pare cu atât mai curioasă cu cât, în 2011, cu câteva zile înainte de arestarea sa, DSK ar fi spus unor prieteni că e convins că Putin complotează pentru a-i submina poziţia de şef al Fondului Monetar Internaţional. „Atenţie, trebuie să fim foarte atenţi, telefonul ar putea fi ascultat. Ştiu bine că Rusia, şi în special Vladimir Putin, sunt aliaţii Franţei în încercarea de a mă schimba de la conducerea FMI fără a putea fi în situaţia să îmi anunţ candidatura la preşedinţia Franţei”, a povestit la un post de televiziune francez deputatul socialist Claude Bartolone că i-ar fi spus fostul director FMI pe  29 aprilie 2011.

Purtătorul de cuvânt al biroului lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a replicat că acuzaţiile sunt nefondate. „Am fost secretarul prim-ministrului Putin în ultimii trei ani şi nu am auzit niciodată asemenea acuzaţii ciudate, nebune, care nu se potrivesc nicicum în context“, a subliniat acesta. Peskov a mai spus că mărturia lui Bartolone nu a devenit o mare ştire decât după ce „Daily Mail“ a descoperit-o.

PUTIN I-A LUAT APĂRAREA

În ceea ce-l priveşte, Vladimir Putin, premierul Rusiei la acea vreme, declara că acuzaţiile de agresiune sexuală împotriva lui Dominique Strauss-Kahn sunt probabil false, ele fiind parte a unei conspiraţii ce urmăreşte să-l doboare pe fostul şef al FMI. „Este dificil pentru mine să evaluez motivele politice ascunse în ceea ce-l priveşte pe DSK. Dar nu pot să cred că situaţia arată aşa cum a fost prezentată iniţial. Nu mi se pare normal“, a spus Vladimir Putin.

RAPORT FSB DESPRE DSK

Tot în acea perioadă, publicaţia „The European Union Times“ anunţa că premierul rus Vladimir Putin ar fi primit din partea Serviciul Federal de Securitate (FSB) un raport în care se menţionează că fostul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn (DSK), a fost acuzat şi arestat în SUA pentru agresiune sexuală după ce acesta a descoperit că aurul depozitat în US Bullion Depository, sau Fort Knox, „lipseşte“.

Potrivit raportului secret al FSB, Strauss-Kahn a devenit „din ce în ce mai îngrijorat“, la începutul lunii mai 2011, după ce SUA au început „să tragă de timp” în legătură cu promisiunea de a livra către FMI 191,3 tone de aur, după cum a fost acordul semnat de Fond în aprilie 1978. Aurul urma să fie vândut pentru a finanţa moneda FMI, respectiv DST (Drepturile Speciale de Tragere), ca alternativă la rezervele curente.

„The European Union Times“  scria că raportul FSB ar menţiona faptul că Strauss-Kahn şi-a exprimat la acea vreme îngrijorarea faţă de oficialii guvernamentali americani apropiaţi de preşedintele Obama. Se pare că surse din CIA (Central Intelligence Agency) i-ar fi furnizat şefului FMI dovezi certe că tot aurul deţinut de SUA „a dispărut“. După ce a primit aceste informaţii din partea CIA, DSK s-a grăbit să părăsească SUA, cu destinaţia Paris, dar americanii l-au arestat în urma plângerii unei cameriste care l-a acuzat de viol.
 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite