Doborârea MH17: ancheta ajunge la vârful statului rus. Un general FSB coordona livrările de arme către Donbas şi dădea ordine liderilor separatişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Andrei Burlaka FOTO BBC via bryanskobl.ru
Generalul Andrei Burlaka FOTO BBC via bryanskobl.ru

Numele unui general din cadrul Serviciului Federal Rus (FSB, fostul KGB) a apărut în ancheta privind doborârea cursei MH17 în estul Ucrainei, o dramă soldată cu 298 de morţi.

Ramificaţiile anchetei cu privire la circumstanţele producerii tragediei aeriene din vara lui 2014 din Donbas urcă lent, dar sigur către vârful statului rus. Marţi, site-urile de investigaţie Bellingcat şi Insider au dezvăluit identitatea unui general FSB care a jucat un rol-cheie în acest caz. Numele său este Andrei Burlaka, relatează cotidianul elveţian „Le Temps”.

Munca de cercetare, care a durat mai multe luni, a plecat de la interceptările telefonice furnizate de Grupul comun de anchetă (JIT), coordonat de Olanda. Vocea unui individ misterios, „Vladimir Ivanovici”, poate fi auzită în mod repetate în aceste comunicaţii. „Vladimir Ivanovici” organizează livrări de arme dinspre Rusia către forţele separatiste proruse din Donbas angajate în dezintegrarea teritorială a Ucrainei şi dă ordine principalilor lideri rebeli. Bellingcat şi Insider au confruntat aceste convorbiri cu mai multe surse (baze de date telefonice, rezervări de bilete de avion, fotografii, postări pe reţele de socializare etc.) şi apelat la instrumente de decodificare vocală şi lexicală. „Vladimir Ivanovici”, bărbatul care îl ghidează pe Igor Ghirkin (zis „Strelkov”), autoprocolamatul „ministru al Apărării” al separatiştilor din Doneţk, nu este altcineva decât generalul FSB Andrei Burlaka, decorat cu titlul  de „Erou al Rusiei”.

Igor Ghirkin este unul dintre cele patru persoane judecate în contumacie în Olanda în procesul MH17, deschis la 9 martie. El şi alţi trei indivizi sunt acuzaţi de aducerea din Rusia în Ucraina a sistemului antiaerian Buk folosit de indivizi încă neidentificaţi în doborârea cursei MH17.  În vara lui 2014, prioritatea militară a separatiştilor din Donbas era doborârea aparatelor militare ucrainene, care dominau acestei regiuni.

mh17

Separatist prorus la locul prăbuşirii cursei MH17 FOTO Arhivă

FSB nu dispune de un arsenal de arme grele, dar, „până la bătălia de la Ilovaisk (august 2014), FSB-ul era responsabil de livrările de arme către diverse forţe separatiste”, spune expertul rus Vadim Lukaşevici. „Abia după aceea  controlul livrărilor de arme a revenit armatei regulate ruse”, precizează el, citat de „Le Temps”.

În momentul producerii tragediei, Andrei Burlaka se afla la Rostov-pe-Don, un nod logistic al livrărilor de arme pentru separatişii din Donbas. După acest episod dramtic, cariera sa a continuat până la nivel înalt. În prezent este vicedirector al Serviciului de pază a fronterelor din cadrul FSB. Doar doi superiori ierarhici îl separă de preşedintele Vladimir Putin, şi anume şeful său direct şi şeful FSB, Aleksandr Bortnikov, un pilon al regimului şi o persoană de încredere a liderului de la Kremlin în materie de securitate.

Potrivit unei surse citate de redacţia rusă a BBC, Andrei Burlaka a fost decorat cu titlul de „Erou al Rusiei”, cea mai înaltă distincţie militară rusă, la puţin timp după „faza activă” a luptelor din Donbas, adică la puţin timp după catastrofa MH17. Oficial, numele său nu figurează în registrul „Eroilor Rusiei”, ceea ce nici nu este cazul pentru membrii serviciilor secrete.

Moscova nu comentează

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a refuzat să comenteze cazul Burlaka. De fapt, regimul Putin are un obicei de a miza pe discursul alternativ, negându-şi rolul în orice situaţie în ciuda dovezilor. În această ordine de idei, Moscova susţine că nu este vinovată de distrugerea MH17 şi consideră ancheta ca fiind „motivată politic”. Ori experţii internaţionali şi OSCE au venit cu probe clare că Moscova nu spune adevărul. Pe de altă parte, procurii olandezi atrag atenţia că Moscova încearcă „în mod activ să obstrucţioneze” ancheta, efectuând îndeosebi tentative de piratare informatică. „Există indicii clare potrivit cărora serviciile ruse de securitate încearcă în mod activ să obstrucţioneze eforturile în vederea stabilirii adevărului din spatele doborârii zborului MH17”, a declarat procurorul Thijs Berger la o zi după deschiderea anchetei.

La 17 iulie 2014, un Boeing 777 al companiei Malaysian Airlines plecat de la Amsterdam către Kuala Lumpur a lovit cu o rachetă de tip BUK de concepţie sovietică deasupra zonei de conflict din Donbas şi a căzut în zona separatiştilor. Cele 298 de persoane de la bord, între care 196 de olandezi, au fost ucise. Olanda a imputat în mod deschis Rusiei moartea cetăţenilor săi.

Ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov şi ucraineanul Leonid Harcenko, patru gradaţi de rang înalt în rândul separatiştilor proruşi, au fost inculpaţi de Parchetul olandez cu privire la omor şi la faptul că au cauzat în mod voit doborârea avionului. Ei riscă închisoarea pe viaţă. Procesul se va relua la 8 iunie.

Peste 13.000 de persoane - potrivit ONU - au fost ucise în conflictul ucrainean, care a izbucnit în aprilie 2014, la nici o lună de la anexarea Crimeei de către Rusia. Procesul de pace pare departe de o soluţie.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite