Dmitri Rogozin: Noile rachete balistice ale Rusiei sunt capabile să „rupă” sistemul de apărare antirachetă al SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin FOTO AFP
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin FOTO AFP

Noile rachete balistice intercontinentale, care sunt concepute, în prezent, în Rusia, sunt capabile să depăşească orice apărare antirachetă a SUA, a declarat vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat emisiunii „Duminică seara” cu Vladimir Soloviov, de la postul de televiziune „Rossia 1”.

Potrivit afirmaţiilor lui Rogozin, forţele ruse de descurajare nucleară au în dotare diferite rachete, printre care şi rachetele clasice sovietice „Voevoda”, numite în Occident „Satana”, dar acum se elaborează şi alte rachete. „Activitatea în ceea ce priveşte noile rachete se desfăşoară conform graficului” – a declarat Rogozin. 

„Aceste arme vor apărea în scurt timp în dotarea armatei noastre. Acestea sunt capabile să depăşească şi actuala şi viitoarea apărare antirachetă a SUA. Vom rupe acest sistem de apărare, care, în acest moment, nu reprezintă pentru noi o ameninţare militară serioasă, ci doar o provocare” – a subliniat Rogozin.

Vicepremierul rus a mai declarat că sistemele ruse antitanc se bucură de o cerere mare pe piaţa mondială. „Armamentul antitanc, în special sistemele „Metis” şi „Kornet”, se vând precum seminţele, cererea lor la export este crescută” – a declarat Rogozin. Vicepremierul rus a adăugat că în ciuda sancţiunilor şi a presiunilor, Rusia ocupă, în continuare, pe piaţa armamentului „poziţia a doua, după americani”, care, potrivit afirmaţiilor lui Rogozin, „fac lobby prin intermediul economiei, al politicii şi al forţei brute”. „Cu toate acestea, noi nu ne pierdem poziţia, iar acest lucru demonstrează că armamentul rusesc este atât de bun, încât toată lumea îl cumpără cu plăcere, deşi, uneori, acest lucru este periculos” – a încheiat Dmitri Rogozin.

În curând armata rusă va primi un nou sistem de rachete,  S500. Primul exemplar experimental al sistemului S500 va fi gata în anul 2020, a declarat pentru presă viceministrul rus al Apărării Iuri Borisov.

Sistemul antirachetă şi antiaerian S500 face parte din categoria rachetelor „sol-aer". Acesta reprezintă un mecanism complex universal cu rază lungă de acţiune şi cu capacităţi sporite de interceptare şi are un potenţial sporit de apărare antirachetă, capabil să neutralizeze inclusiv rachetele balistice. Mai mult, acest sistem poate neutraliza nu doar ţintele balistice, ci şi pe cele aerodinamice, cum ar fi avioanele, elicopterele, alte aparate de zbor, precum şi rachetele de croazieră, scrie Ria Novosti.

S500 poate nimici ţinte de diferit tip la o distanţă de 600 de kilometri. Acesta are capacitatea de a identifica şi distruge simultan până la 10 ţinte balistice supersonice, ce se deplasează cu o viteză de până la 7 kilometri pe secundă, dar şi blocurile de atac ale rachetelor supersonice.

Datorită parametrilor săi, S500 va fi superior actualelor sisteme S400 cu care este înarmată Rusia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite