Dmitri Peskov: Moscova „nu va rămâne indiferentă faţă de soarta vorbitorilor de limba rusă” din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE
Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE

Kremlinul transmite mesaje cu dublu sens. În timp ce susţine că nu vrea un război în Ucraina, purtătorul de cuvânt al lui Putin avertizează că Rusia „nu va rămâne indiferentă faţă de soarta vorbitorilor de limba rusă” din ţara vecină.

„Desigur, nimeni nu caută să se angajeze pe calea războiului şi nimeni nu acceptă posibilitatea unui astfel de război”, a declarat Peskov într-un interviu acordat postului public de televiziune Rossia 1.

„Nimeni nu acceptă nici posibilitatea unui război civil în Ucraina”, a adăugat el la capătul unei săptămâni în care Ucraina a semnalat numeroase cazuri de încălcare a acordului de încetare a focului în Donbas şi a avertizat asupra unei desfăşurări fără precedent de forţe ruse la graniţa sa.

Peskov a reluat ideea vehiculată de preşedintele rus Vladimir Putin în cazul anexării Crimeei şi lăsată ca portiţă de justificare a unei eventuale agresiuni militare.

„Rusia nu va rămâne indiferentă faţă de soarta vorbitorilor de limba rusă care trăiesc în sud-estul” Ucrainei, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de AFP.

În ultimele zile, Kievul şi mai multe capitale occidentale au criticat Moscova pentru faptul că a masat trupe la graniţa cu Ucraina şi în peninsula Crimeea, anexată în 2014, în timp ce schimburile de focuri şi bombardamentele au loc aproape zilnic în Donbas, notează AFP.

Potrivit Kievului, Kremlinul ar putea căuta un pretext pentru a lansa o operaţiune militară de anvergură împotriva Ucrainei.

Duminică, ministrul britanic de Externe Dominic Raab a declarat că ţara sa şi Statele Unite „se opun ferm” campaniei pe care o duce Rusia în privinţa destabilizării Ucrainei. Şeful diplomaţiei britanice a cerut Moscovei să detensioneze situaţia.

„@SecBlinken (secretarul de stat al SUA, Antony Blinken) şi cu mine am căzut de acord că Rusia trebuie să detensioneze imediat situaţia şi să-şi respecte angajamentele internaţionale pe care le-a semnat la @OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa)”, a scris Dominic Raab pe Twitter.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite