Fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, ţinta Agenţiei americane de Securitate la summitul G20 din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Medvedev, actualmente premier, a fost preşedintele Rusiei între 2008 şi 2012 FOTO AFP
Dmitri Medvedev, actualmente premier, a fost preşedintele Rusiei între 2008 şi 2012 FOTO AFP

În ajunul summitului G8, care se desfăşoară zilele astea în Irlanda de Nord, cotidianul „The Guardian” a publicat informaţii potrivit cărora, în timpul summitului G20 din 2009, serviciile secrete americane din Marea Britanie ar fi interceptat comunicaţiile „strict confidenţiale” ale lui Dmitri Medvedev, la acea vreme preşedintele Rusiei.

Detaliile incerceptării apar într-un raport al Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA (NSA), implicată recent în scandalul monitorizării apelurilor telefonice şi corespondenţei electronice a milioane de americani. Raportul a fost împărtăşit cu înalţi oficiali din Marea Britanie, Australia, Canada şi Noua Zeelandă, notează „The Guardian”, ai cărui jurnalişti au văzut documentul în mâinile lui Edward Snowden, cel care a declanşat scandalul spionajului în SUA. În textul raportului, cei de la NSA consemnează că ar fi descoperit „o schimbare în modul în care sunt transmise în mod normal semnalele liderului Rusiei”.

Raportul este datat august 2009, adică la patru luni după vizita lui Medvedev la Londra, unde s-a ţinut summitul găzduit de premierul britanic de atunci Gordon Brown. Medvedev a ajuns la Londra, la 1 aprilie 2009, iar NSA a început să intercepteze comunicaţiile delegaţiei ruse în aceeaşi zi.

Interceptările s-au făcut de la centrul de spionaj din Harrogate, North Yorkshire, unde Forţele Aeriene din Marea Britanie au o staţie. Interceptările ar fi fost duse la capăt de analiştii americani de la NSA, împreună cu colegii lor englezi din cadrul Serviciului britanic de Comunicaţii.

Interceptările preşedintelui rus la G20 vin la doar câteva ore după ce Obama şi Medvedev s-au întâlnit pentru prima dată. Înainte ca cei doi lideri să se întâlnească, relaţia lor, destul de tensionată, a fost „atenuată” printr-o serie de telefoane şi scrisori, notează „The Guardian”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite