Dmitri Medvedev anunţă că Rusia este pregătită să se deconecteze de la internetul global, „dacă va fi nevoie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri
Medvedev
Dmitri Medvedev

Fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat că ţara sa este „pregătită” să se deconecteze de la internetul global „dacă este nevoie”.

Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, nu exclude deconectarea ţării sale de la internetul global. Potrivit lui, Rusia are deja capacităţile tehnologice şi căile legale pentru a face acest lucru. El a făcut aceste declaraţii pentru agenţia de presă Interfax.

Autorităţile ruse se află de mai mulţi ani într-un proces de înăsprire a restricţiilor şi controlului pe internet. În această ordine de idei, au experimentat un fel de „internet suveran” numit „RuNet”, care ar permite decuplarea de restul lumii. Un test în acest sens a fost făcut evocat de presa rusă în februarie 2019.

În paralel, autorităţile ruse s-au acoperit cu un cadru legal în domeniu care a stârnit numeroase critici prin prevederile sale controversate. Peste 50 de legi de reglementare a internetului au fost adoptate în Rusia sub cel de-al patrulea mandat de preşedinte al lui Vladimir Putin. Cea mai controversată dintre ele, „Legea RuNet”, a scos oamenii în stradă în februarie 2019. În timp ce contestatarii denunţă sporirea controlului şi un demers spre izolare, regimul Putin susţine că încearcă astfel să-şi ţină ţara la distanţă de inamici.

Totuşi, Dmitri Medvedev a recunoscut, în înterviul acordat Interfax, că o eventuală decizie privind decuplarea de la internetul mondial s-ar putea întoarce împotriva Rusiei.

Numeroşi experţi însă au dubii cu privire la capacitatea Rusiei de a implementa o astfel de măsură.

Comentariile lui Medvedev vin în contextul unei înăspriri din ce în ce mai accentuate a autoritarismului regimului Putin şi reprimării cu brutalitate a protestelor din ultimele săptămâni din mai multe oraşe din Rusia.

Săptămâna trecută, agenţia de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a anunţat că va amenda mai multe reţele sociale pentru că au refuzat să elimine de pe platforme înregistrări video care promovau protestele şi încurajau oamenii să iasă în stradă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite