Dmitri Iazov, ultimul mareşal al Uniunii Sovietice şi unul dintre puciştii anti-Gorbaciov, a murit la vârsta de 95 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Iazov primind ordinul Aleksandr Nevski din partea lui Vladimir Putin Captură YouTube
Dmitri Iazov primind ordinul Aleksandr Nevski din partea lui Vladimir Putin Captură YouTube

Ultimul mareşal al Uniunii Sovietice, Dmitri Iazov, implicat în tentativa de puci împotriva lui Mihail Gorbaciov şi în reprimarea mişcării de independenţă a Lituaniei în 1991, a decedat marţi la vârsta de 95 de ani.

„La 25 februarie, mareşalul URSS Dmitri Timofeievici Iazov a decedat la Moscova după o boală îndelungată“, anunţă Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de presa rusă.

Ministru al Apărării între 1987 şi 1991, ultimii patru ani de existenţă a Uniunii Sovietice, Iazov a participat la tentativa de puci împotriva lui Mihail Gorbaciov în august 1991, la un an după ce îi fusese atribuit gradul de mareşal. A fost vorba de o încercare de preluare a puterii de către comuniştii conservatori, care se opuneau reformelor efectuate de ultimul lider al Uniunii Sovietice, relatează AFP.

Susţinând că Gorbaciov nu este capabil să îşi asume funcţiile din motive de sănătate, puciştii au adus tancuri la Moscova şi au proclamat starea de urgenţă pentru şase luni şi restabilirea cenzurii.

Lovitura de stat a eşuat, iar puciştii au fost arestaţi trei zile mai târziu. Într-un final, aceste evenimente au grăbit sfârşitul Uniunii Sovietice. Slăbit de mişcările de independenţă din republici, Imperiul Roşu s-a destrămat în decembrie 1991.

Arestat împreună cu alţi pucişti, Iazov a fost eliberat din închisoare în 1993 şi amnistiat un an mai târziu. Odată cu decesul său, un singur pucist mai rămâne în viaţă, Oleg Baklanov, care era la acea vreme vicepreşedinte al Consiliului de Apărare pe lângă preşedintele sovietic.

În 2019, Dmitri Iazov a fost condamnat la zece ani de închisoare, în absenţă, în Lituania, pentru participarea sa la represiunea mişcării de independenţă a acestei foste republici sovietice baltice. Cel puţin 14 manifestanţi lituanieni au fost ucişi şi alţii peste 700 răniţi în urma intervenţiei trupelor sovietice împotriva lor în ianuarie 1991.

În calitate de ministru al Apărării, el a jucat un rol central şi în represiunea sângeroasă produsă în ianuarie 1990 în Azerbaidjan şi intrată în istoria acestei foste republici sovietice din Caucaz sub numele „Ianuarie negru“. Desfăşurat sub codul „Udar“ („Lovitura“) şi lansat la 20 ianuarie 1990, asaltul trupelor sovietice asupra Baku s-a soldat cu 137 de morţi şi peste 700 de răniţi.

În ciuda sângelui vărsat, Dmitri Iazov a rămas o figură venerată în Rusia. La 4 februarie, el a fost decorat „pentru servicii aduse Patriei“ prin angajamentul său în favoarea veteranilor. A primit decoraţia chiar din mâinile ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu. A fost decorat în două rânduri şi de către preşedintele rus Vladimir Putin, cu Ordinul de Onoare în 2004 şi ordinul Aleksandr Nevski în 2014.

Evident, Moscova a denunţat condamnarea sa în Lituania.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite