Dmitri Gudkov, tânărul care a reuşit să dea speranţe opoziţie ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Gudkov FOTO Arhivă
Dmitri Gudkov FOTO Arhivă

În vârstă de 37 ani, Dimitri Gudkov a fost declarat ultimul deputat independent din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus. El îi calcă pe urme tatălui său, Ghennadi Gudkov, un om de afaceri şi fost deputat considerat drept cel mai vocal şi carismatic critic al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii de Stat din Moscova şi al Academiei Diplomatice din cadrul MAE rus, Gudkov junior este convins că ruşii îşi doresc o schimbare şi feţe noi la conducere. Mânat de acest crez, s-a implicat în diverse activităţi nonguvernamentale, editoriale şi politice.

S-a plasat printre liderii protestelor din 2012 faţă de realegerea lui Vladimir Putin la Kremlin după patru ani de interimat ca prim-ministru. Din stradă, şi-a continuat lupta cu puterea în Duma de Stat, unde a ajuns deputat la 31 de ani pe listele partidului Rusia Justă. S-a opus diferitor iniţiative interne şi externe ale regimului Putin, inclusiv anexării Crimeei şi implicării ţării sale în luptele armate din estul Ucrainei. A publicat şi anchete care demască corupţia din Rusia şi a luat poziţie mereu pentru respectarea drepturilor omului.

Această activitate nu a fost pe placul conducerii Rusiei Juste, care îl susţine tacit pe preşedintele rus. Acuzat după o vizită în Statele Unite că i-a invitat pe americani să se amestece în treburile interne ale Rusiei, Gudkov junior a fost exclus din partid, împreună cu tatăl său. El s-a alăturat partidului social-liberal Iabloko (Mărul, n. red.) şi a candidat în 2016 pentru un nou mandat de deputat, dar fără succes. Şi-a canalizat ulterior eforturile pentru a unifica opoziţia, iar strategia a dat roade la alegerile locale de duminică din Moscova. Acum este văzut drept principalul adversar al lui Serghei Sobianin, primarul în exerciţiu al Moscovei, la scrutinul din toamna anului viitor. Numit primar în octombrie 2010 şi ales trei ani mai târziu, Sobianin este criticat de numeroşi moscoviţi pentru proiectele sale megalomane şi costisitoare. Susţinătorii săi, în principal Rusia Unită, afirmă că planul său este de a da o faţă modernă Moscovei. Nemulţumirea faţă de Sobianin s-a văzut la ultimul scrutin local, când numai 15% dintre locuitorii capitalei Rusiei au ieşit la vot. Opoziţia rusă crede că moscoviţii ar putea fi readuşi la urne de tânărul Gudkov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite