Dezinformare à la russe: o delegaţie a Norvegiei, stat NATO, a vizitat Crimeea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai jos prezentăm o metodă clasică de dezinformare a presei ruseşti, respectiv falsificarea statutului unor persoane particulare în vederea atingerii unor scopuri politice sau strategice (în cazul nostru, aşa numita legitimare a anexării peninsulei Crimeea).

Analiză realizată de Bogdan Andrei Tănase*

Mai multe publicaţii ruseşti, printre care Sputnik (link către articol), Ria Novosti, NTV, RusskyMir, Komsomolskaya Pravda, au relatat că pe 30 septembrie 2018, reprezentanţii unei delegaţii a Norvegiei, aflaţi în vizită în Crimeea, şi-au arătat susţinerea pentru anexarea Peninsulei Crimeea, afirmând că a fost un demers legitim care a reprezentat voinţa populaţiei.

Primele semne ale dezinformării se regăsesc chiar din titlul respectivelor articole. Câteva exemple: „Delegaţia norvegiană recunoaşte Crimeea ca fiind parte din Rusia“ (link), „Şeful delegaţiei norvegiene a numit Crimeea o parte legitimă a Rusiei“ (link), „Şeful delegaţiei norvegiene a recunoscut Crimeea“ (link).

Manipularea prin cuvinte şi ton

Exprimarea este tendenţioasă şi înşelătoare. Toate titlurile au două elemente în comun: cuvântul delegaţie şi subtonul pozitiv faţă legitimitatea demersului Rusiei în ceea ce priveşte anexarea Peninsulei Crimeea. Prin această formulare, canalele de propagandă ruseşti au urmărit crearea impresiei că oficialităţile norvegiene recunosc Crimeea ca aparţinând Federaţiei Ruse.

Firesc, atunci când auzim termenul de delegaţie gândul ne zboară către un grup de oameni, special abilitaţi, purtători ai unor interese oficiale. Neajunsul din această poveste cu iz propagandistic este că aşa numita delegaţia norvegiană nu era de fapt o delegaţie norvegiană. Grupul care a vizitat Crimeea în perioada 30.09.2018-06.10.2018 a fost alcătuit din:

  • Mons Lie (membru al Asociaţiei Fizicienilor pentru Combaterea Armelor Nucleare)
  • Ane Hoel (actriţă)
  • Tore Schweder (profesor de statistică)
  • Hendrik Weber (preşedintele asociaţiei Norwegian People’s Diplomacy)
  • antreprenori şi agricultori.

Grupul de norvegieni fără nicio calitate oficială care a vizitat Crimeea

Imagine indisponibilă

Aşadar, avem un grup de simpli cetăţeni norvegieni care vizitează Crimeea, dar care sunt prezentaţi, total eronat, drept reprezentanţii oficiali ai statului nordic.


(link către postarea de pe Twitter)

Imagine indisponibilă

După cum putem observa şi din captura de mai sus, oficiosul moscovit Sputnik, a inundat spaţiul virtual cu informaţii despre vizita oficialităţilor norvegiene în Crimeea.

O informaţie vagă este însă mai puţin credibilă, astfel că publicaţiile ruseşti vin şi cu detalii despre vizita „delegaţiei norvegiene“, prezentându-ne inclusiv punctele de interes ale acestora. Aceştia au vizitat mai multe atracţii turistice, apoi (pentru creşterea gradului de veridicitate) s-au întâlnit cu speakerul „parlamentului“ din Crimeea, Vladimir Konstantinov.

Vladimir Konstantinov, speakerul „parlamentului“ din Crimea

Imagine indisponibilă

Dezinformarea creşte ca un bulgăre de zăpadă

Pe măsură ce „răsfoim“ presa aservită Moscovei, ne afundăm şi mai tare în pasta dezinformării şi propagandei. Yuri Gempel, Şeful Consiliului de Stat al Republicii Kazahstan privind relaţiile interetnice, ne informează că, atenţie!, diplomaţii norvegieni admit că Peninsula Crimeea aparţine de drept Rusiei (link). Şi întrevederea cu Georgi Muradov (vicepremierul Crimeei) face parte tot din seria întâlnirilor „oficiale“. Asta, desigur, în retorica manipulatorie/mincinoasă a publicaţiilor aservite Moscovei, pentru că un profesor de statistică sau o actriţă nu au nicio calitate care să le permită reprezentarea interesului Norvegiei.

Nu mai departe de luna martie a anului 2018, Delegaţia Permanentă a Norvegiei în OSCE (Organizaţia pentru Siguranţă şi Cooperare în Europa) a afirmat, clar şi fără ambiguităţi, că anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă reprezintă un act ilegitim, pe care îl condamnă cu fermitate. (link aici către comunicatul Delegaţiei Permanente)

Acelaşi tip de mesaj a fost susţinut şi de Ministerul Afacerilor Externe, printr-o postare pe Twitter în care afirmă că vor continua politica de nerecunoaştere a anexării.


(link aici către postarea originală)

Imagine indisponibilă

De asemenea, foarte interesantă este şi prezentarea lui Hendrik Weber ca lider al acestei aşa zise delegaţii. Personajul este, după cum am menţionat, preşedintele asociaţiei Norwegian People’s Diplomacy şi om de afaceri în Norvegia. Ceea ce este însă important de menţionat atunci când vorbim despre Hendrik Weber este fapul că acesta a fost solicitat chiar de către Duma de Stat a Federaţiei Ruse să monitorizeze o bună desfăşurare a alegerilor (cele prezidenţiale) în Crimeea (link aici). Norvegianul este, aşadar, un om de încredere al lui Vladmir Putin.

Alt indiciu semnificativ despre Hendrik Weber ne este transmis în mod indirect. În timpul petrecut în Crimeea, acesta a declarat că zona nu este una conflictuală, care să pună în pericol oamenii şi că îi încurajează pe turişti să viziteze Peninsula Crimeea, deoarece vor fi impresionaţi de cultura şi tradiţiile specifice. Această informaţie o putem corela cu faptul că Hendrik Weber are o firmă de construcţii şi cu declaraţia lui Yuri Gempel conform căreia norvegienii au fost interesaţi de proiecte de investiţii: drumuri, poduri, tuneluri. Adică exact domeniul de activitate al firmei lui Hendrik Weber (link aici). Destul de convenabil, nu este aşa?

Tehnicile de manipulare

Tehnicile de manipulare ale propagandei pro-Kremlin sunt variate şi foarte ingenioase. Cele utilizate în această poveste a „delegaţiei norvegiene“ se regăsesc în registrul PSYOP (psychological operations).

Printre care:

  • Titlul fals

Tehnica presupune ca titlul să fie formulat într-o manieră care să sugereze un alt sens decât cel adevărat. După cum am lămurit deja această problemă, titlurile articolelor respective erau fale, deoarece respectivii nu erau altceva decât simpli turişti, şi nicidecum membri ai unei delegaţii norvegiene.

  • Exagerarea şi decontextualizarea

Au fost prezentate declaraţiile lui Hendrik Weber, însă acesta a fost prezentat ca fiind liderul delegaţiei norvegiene, astfel că autorii articolelor au creat impresia că spusele sale sunt liniile oficiale ale politicii norvegiene.

  • Efectul bandwagon

Presupune insinuarea că o majoritate împărtăşeşte o anumită părere faţă de o anumită problemă/situaţie. Astfel, Hendrik Weber face trimiteri la referendumul prin care Crimeea „s-a alipit“ de Federaţia Rusă pentru a-şi justifica poziţia de susţinere. De asemenea, el sugerează că schimbările în clasa politică norvegiană iau amploare şi că în scurt timp statul norvegian o să realizeze că a greşit atunci când a susţinut sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse. (link aici)

Limba în care a fost redactată ştirea falsă a fost cea rusă, vizat fiind publicul vorbitor din Rusia, Ucraina şi Peninsula Crimeei pentru descurajarea oricăror iniţiative contra realităţii faptice (Crimeea aparţine Federaţiei Ruse), dar imediat a fost preluată şi de versiunile în limba engleză ale respectivelor site-uri pentru o mai mare vizibilitate.

În ceea ce priveşte cuvintele cheie utilizate, acestea au reprezentat adevărate laitmotive în discursul propagandistic: delegaţie, Crimeea, Norvegia, legitimitate.

Concluzii

În lunile octombrie-noiembrie 2018, în Norvegia s-a desfăşurat exerciţiul Trident Juncture 18, cel mai mare exerciţiu NATO de după Războiul Rece.

Imagine indisponibilă

Tot mai constrânsă de sancţiunile economice, Feraţia Rusă încearcă să încline balanţa în favoarea sa prin răspândirea de informaţii false care, prin ricoşeu, să aducă susţinerea opiniei publice.

O simplă vizită a unor cetăţeni norvegieni, dintre care unul considerat a fi om de casă al Kremlinului (Hendrik Weber), a fost transformată într-o vizită oficială a statului Norvegian, care a ţinut, chipurile, morţiş să-şi arate susţinerea pentru Federaţia Rusă în problema Crimeei. Nu a fost vreun politician sau membru al unui anumit partid, ci, simplu şi vag, o delegaţie. Desigur, acest tertip lingvistic are rolul de a descuraja căutarea informaţiilor suplimentare şi de acceptare a ştirii ca atare. Această metodă a mai fost folosită şi cu alte ocazii (o delegaţie a Germaniei în Crimeea, o delegaţie a Statelor Unite în Crimeea) ceea ce deja ar trebui să trezească anumite suspiciuni.

Acest gen de retorică falsă erodează încrederea oamenilor în structurile Occidentale şi aliate, descurajează acţiunile şi activităţile susţinute de acestea şi girează capital politic pentru actori instituţionali rău intenţionaţi.

Este de datoria noastră să rămânem corect şi complet informaţi şi să luptăm contra dezinformării prin mijloacele pe care le avem la dispoziţie.

Bogdan Andrei Tănase* este student masterand la SNSPA şi participant în programul de Internship LARICS.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite