De ce este Putin „greu de ucis”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii vestici sunt conştienţi că sancţiunile diplomatice pe care le-au impus Rusiei au efect doar indirect, la nivel de imagine. Ei s-au însă bazat pe faptul că adevăratele consecinţe se vor simţi din cauza „blocadei” ridicate de pieţele de capital, în contextul în care companiile ruse au de înapoiat împrumuturi în valoare de 115 miliarde de dolari în următoarele 12 luni.

De când a anexat Crimeea, Rusia n-a mai reuşit să plaseze cu succes, la dobânzi convenabile, nicio obligaţiune guvernamentală denominată în euro. Având în vedere nevoia de finanţare a marilor companii ruse - majoritatea cu afaceri în sectorul energetic - lipsa accesului pe pieţele de capital ar putea însemna o tragedie pentru economia rusă. 

Pe asta s-au bazat şi liderii vestici, sperând că ruşii vor alege să-şi domolească acţiunile din Ucraina de teama de a nu rămâne fără bani pentru a-şi răscumpăra obligaţiunile scadente. În realitate, giganţii industriali ruşi au suficiente fonduri pentru a-şi achita datoriile scadente în următoarele 12 luni, potrivit agenţiilor de evaluare financiară Moody`s Investors Service şi Fitch Ratings. 

„Companiile vor dispune de aproximativ 100 de miliarde de dolari cash din rezerve şi din venituri în următoarele 18 luni”, potrivit Moody`s. Firmele sunt „bine poziţionate” pentru a face faţă pieţelor de capital închise până la sfârşitul acestui an. Băncile ruse au la dispoziţie echivalentul a mai bine de 20 de miliarde de dolari în valută, potrivit estimărilor grupului austriac Raiffeisen. Acestea continuă să crească, în contextul în care tot mai mulţi ruşi aleg să renunţe la economiile în valută şi să treacă la ruble, din cauza tensiunilor dintre Rusia, SUA şi UE. 

„Lichidităţile din bilanţurile companiilor ruse, linii de creditare pe care şi le-au asigurat deja de la bănci, cash flow-ul operaţional - toate acestea vor fi mai mult decât suficiente pentru ca aceste companii să-şi onoreze scadenţele”, explică Denis Denis Perevezentsev, analist în cadrul biroului din Moscova al Moody`s, citat de Bloomberg. 

S&P a revizuit vineri în scădere ratingul de ţară acordat Rusiei la „BBB-”, ultima treaptă din categoria recomandată investiţiilor. Ultima dată când S&P scădea ratingul Rusiei se întâmpla în decembrie 2008, iar efectele s-au resimţit imediat asupra cursului rublei, dar şi asupra costurilor de împrumut ale ţării. 

Până acum, sancţiunile aplicate Rusiei sunt minore – restricţii de călătorie şi îngheţarea activelor mai multor apropiaţi ai lui preşedintelui Vladimir Putin. Însă posibilitatea aplicării unei noi serii de măsuri mult mai drastice, care să izoleze cu adevărat economia rusă, este cea care a speriat investitorii şi oamenii de afaceri – atât străini, cât şi ruşi. Aceştia au început să scoată masiv lichidităţi din Rusia, astfel că valoarea ieşirilor de capital înregistrate în primele trei luni ale anului a ajuns la 70 de miliarde de dolari, adică mai mult decât întregul an 2013. 

Economia rusă ar putea scădea în 2014

Cu o economie şi-aşa fragilă înainte de anexarea peninsulei, Kremlinul a fost nevoit acum să revizuiască în scădere prognoza de creştere economică pentru anul 2014 de la 2,5% la doar 0,6%. Acestă estimare rămâne valabilă doar dacă valoarea totală a ieşirilor de capital din Rusia nu depăşeşte 100 de miliarde de dolari pe întreg anul 2014, a anunţat Alexei Uliukaiev, ministrul rus al Economiei. De aceea, analiştii consideră prognoza de 0,6% peste măsură de optimistă. Dacă ieşirile de capital ajung însă la 150 de miliarde de dolari, atunci economia rusă va înregistra o scădere de 1,8%. 

Deja exclusă din grupul G8, care reuneşte principalele opt ţări industrializate ale lumii, Rusia se pregăteşte acum pentru o perioadă de izolare economică de câţiva ani. De aceea, preşedintele Vladimir Putin a anunţat recent că ţara ar trebui să-şi creeze propriul sistem de carduri de credit. 

Ruşii aleg să plătească

„Plătim sute de milioane de dolari pentru felul în care au evoluat evenimentele. Dacă aceasta a fost alegerea care are sprijinul popular, atunci trebuie să înţelegem că ea are şi costuri economice”, a explicat Ria Novosti fostul ministrul al Finanţelor Alexei Kudrin, un cunoscut om de încredere al lui Putin. 

[<a href="//storify.com/phradamon666/sanctiuni-rusia" target="_blank">View the story "Sanctiuni Rusia" on Storify</a>]

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite