De la omuleţii verzi la fantomele albe. Cum se camuflează soldaţii ruşi şi tancurile pe timp de iarnă FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Soldaţi-fantomă în camuflaj alb ocupă repede şi în tăcere poziţii pe marginea unei păduri înzăpezite. Se grăbesc să fie pregătiţi pentru prinderea unui convoi inamic într-o ambuscadă. Trece un minut şi nici măcar cel mai ager ochi nu poate vedea dispunerea zecilor de militari în formaţie de luptă. Stau în zăpadă şi aşteaptă, la câţiva metri de drumul de ţară care intră în pădure.

Mobilizarea s-a făcut conform regulilor, deşi este doar un antrenament. Este vorba de cercetaşi ai Bazei militare ruse 102 din Giumri (Armenia), care au început în cursul acestei săptămâni să se antreneze simulând misiuni de luptă în condiţii de iarnă. La fel ca în război, cercetaşii trebuie să se mişte în aşa fel încât să nu fie văzuţi şi nici auziţi, dar şi să folosească terenul în avantajul lor, transmite un corespondent al agenţiei de presă RIA Novosti.

Potrivit RIA Novosti, camuflarea pe timp de iarnă a fost mereu o preocupare a armatei ruse, care, de-a lungul deceniilor, a inventat şi testat o serie de echipamente şi tactici menite înşelării şi surprinderii inamicului. RIA Novosti le trece în revistă.

În pofida trecerii anilor, soldaţii invizibili ai armatei ruse au încă drept reper un manual din 1985 care prezintă în mod amănunţit metodele de camuflare a forţelor terestre. Acest manual indică punctele forte şi punctele slabe ale camuflării, echipamentele necesare în funcţie de teren sau misiune etc.  În ceea ce priveşte iarna, autorii scriu că este cel mai dificil anotimp pentru asigurarea invizibilităţii soldatului. Potrivit lor, urmele sunt mai greu de evitat în zăpadă şi mai uşor de observat. În schimb, zăpada îi permite soldatului să-şi ascundă mai bine unele arme.

În aceste condiţii, halatul alb de camuflaj este cel mai bun prieten al soldatului. Acest echipament de iarnă este dificil de detectat,  chiar şi în câmp deschis, dacă soldatul reuşeşte să nu lase urme mari pe zăpadă. Însă îşi pierde imediat eficienţa dacă terenul este combinat cu porţiuni de vegetaţie. În acest caz, soldatul camuflat poate fi văzut de la o distanţă destul de mare.

Iar, pentru evitarea acestei situaţii, militarii preferă camuflajul alb cu pete de cenuşă. Un astfel de model este aplicat uneori pe suprafaţa interioară a echipamentului şi în aşa fel încât cercetaşul să-l poată folosi în urma unor mişcări foarte uşoare ale mâinii.

Militar rus camuflat ascuns in zapada FOTO RIA Novosti

FOTO RIA Novosti

O altă tactică de camuflare preferată de soldaţii ruşi este folosirea unor haine combinate. Acestea şi-au arătat avantajul mai ales în zonele montane împădurite din Cecenia. Ca să nu fie observaţi de la distanţă, soldaţii ruşi trimişi în luptă pe timp de iarnă s-au camuflat cu pantaloni albi şi manta verde, reuşind astfel să rămână foarte greu de detectat atât pe stratul de zăpadă, cât şi în porţiunile cu vegetaţie.

Iar, ca să-şi ascundă feţele, cercetaşii poartă pe timp de iarnă cagulă albă. Acestea sunt făcute de regulă cu o prelungire care cade pe gât până sub haine. Ea îndeplineşte două sarcini: ascunde vaporii din respiraţie şi direcţionează căldura sub uniformă. În ceea ce priveşte căştile de protecţie, acestea fie sunt vopsite în alb, fie sunt lipite cu hârtie sau pânză.

Militari rusi camuflati pe timp de iarna FOT Captura YouTube

FOTO Captură YouTube

Dar cea mai mare bătaie de cap pe timp de iarnă o dă camuflarea armelor, mai ales a blindatelor. Acestea ies în evidenţă prin dimensiunile şi formele lor. Principala modalitate de mascare a echipamentelor în condiţii de zăpadă este aplicarea unei culori albe de protecţie. Marele dezavantaj al acestei modalităţi este că nu asigură vizibilitate în porţiunile lipsite de zăpadă. O altă modalitate este retuşarea celor trei culori de camuflare folosite în celelalte anotimpuri. Părţile proeminente sunt, de regulă, ascunse, iar părţile concave evidenţiate cu alb. Astfel, ochiul uman devine mai uşor de înşelat.

Tanc rus camuflat pe timp de iarna FOTO RIA Novosti

FOTO RIA Novosti

Camuflarea tancurilor a prezentat mult timp o mare problemă, mai ales pentru situaţii de urgenţă. Recent, belaruşii au recurs la o metodă ingenioasă. Cu prilejul unor exerciţii în februarie anul curent, ei au lipit ziare pe metalul rece al blindatului, asigurându-i astfel cu succes camuflajul. Semn că ingeniozitatea nu are limite. 

Te-ar putea interesa şi:

Cum trece soldatul rus printr-un câmp de mine, fără probleme, cu ajutorul unui echipament revoluţionar

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite