Cum văd localnicii sosirea tancurilor şi trupelor în sud-vestul Rusiei: „Nu ne băgăm, nu punem întrebări. Astea sunt timpurile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Trupe şi echipament îşi părăsesc bazele şi sunt desfăşurate către avanposturi în regiunile Kursk şi Voronej, relatează The Guardian. Sosirea trenurilor încărcate cu tancuri, artilerie autopropulsată şi alt armament greu este urmărită de localnicii curioşi, în timp ce poliţia militară stă de pază.

Vagoanele ajunse într-un depou din Kursk sunt vizibile doar de pe mică pasarelă aflată deasupra lui. O echipă de reporteri The Guardian ce s-a deplasat recent în regiunile Voronej şi Kursk a putut observa activitatea militară crescută ce are loc fără a putea fi prea mult ascunsă pe măsură ce trupele ruse sunt poziţionate în apropierea graniţei cu Ucraina.

Potrivit ultimelor relatări, personal şi trupe părăsesc bazele mari şi se îndreaptă către zone de avanposturi la câţiva kilometri de graniţă.

În regiunile Kursk şi Voronej aflate la sub 200 de kilometri de graniţa cu Ucraina, mişcările intensificate de trupe au devenit activităţi imposibil de ignorat. În timp ce avioanele bâzâiau deasupra lor, săptămâna trecută, cu ocazia unor exerciţii militare, localnicii din Şilovo, un district din Voronej, au asistat cu stupoare la apariţia unui sistem antiaerian Panţîr pe un teren înzăpezit de lângă o şcoală primară (districtul militar vestic a comunicat că este doar un antrenament).

În suburbia vecină Maslovka, cele câteva luni în care au fost martori la descărcarea de tancuri, artilerie şi echipamente la gara locală au stârnit agitaţia rezidenţilor.

„Soţia mea a venit acasă de la treburile ei strigând:Tancuri, tancuri, tancuri”, povesteşte Oleg Romanenko, mecanic şi muncitor la un atelier, care locuieşte în apropierea unei străzi principale din Maslovka, denumită după „Divizia 206th Rifle” ce a luptat în al doilea război mondial.

„Este greu să ieşi din casă şi să vezi toate astea fără să-ţi treacă prin minte că ar putea avea loc un război. Nu se poate ca cineva să nu se fi gândit măcar la asta”, spune el.

În ultima vreme, au început să apară clipuri cu trenuri transportând trupele ruse către front, în timp ce datele de zbor arată, de asemenea, aducerea militarilor din Siberia. În apropiere de depoul din Kursk, forţe aeriene au zburat deasupra unui hotel spa, în timp ce convoaie cu trupe din garda naţională au fost văzute trecând prin oraşele vecine şi îndreptându-se spre graniţă.

Cea mare parte a acestei activităţi indică o acumulare masivă de trupe astfel încât o proporţie estimată la aproape jumătate din batalioanele tactice ale Rusiei au fost mutate către poziţii la distanţă de tragere de Ucraina, unele la doar câţiva zeci de kilometri de graniţă.

Oficialii SUA cred că Rusia are în acest moment 70% din echipamentul militar necesar deja poziţionat pentru lansarea unui atac .

„Toate semnalele de alarmă au fost deja bifate în ultimele două săptămâni”, spune un cercetător al echipei de investigaţii open-source Conflict Intelligence Team (CIT), care a urmărit de la început desfăşurările de trupe. Printre ele se află „200th Separate Motor Rifle Brigade” (din Districtul militar nordic) care a plecat de la baza sa din Pechenga (Murmansk Oblast) luna trecută şi probabil că este unitatea observată de reporterii The Guardian sosind în aceste regiuni sud-vestice.

Cercetătorul de la CIT spune că semnalele lor de alarme bifate au fost mişcările trupelor aeropurtate şi ale celor din garda naţională, dar şi deplasarea recentă a echipamentelor de la tabăra militară majoră din Ielnia.

„Dovezile pe care le avem sunt o indicaţie puternică că sunt implicate practic toate formaţiunile militare terestre ale forţelor armate. Este ceva fără precedent” cel puţin din vremurile sovietice”, a explicat el.

Totuşi, unii localnici din Maslovka au o atitudine uşor indiferentă faţă de aceste acumulări, primele clipuri captând sosirea tancurilor începând să fie circulate din martie, pentru că mulţi şi-au format convingerea că aceste mutări de artilerie grea repreziintă doar o postură defensivă sau o manevră în negocierea de mare miză cu Occidentul.

„Ne-am obişnuit cu ele. Trupele vin ca să dispară după câteva zile. Uneori apar nişte militari în uniformă. Dar nu ne băgăm, nu punem întrebări. Astea sunt timpurile”, spune Marina, o pensionară.

Totuşi, este evident că au fost luate măsuri de securitate mai stricte - drumurile către noile baze din Voronej pentru noile trupe sunt blocate, spun localnicii. Mai mult, cercetătorii CIT spun că autorităţile de la căile ferate au îngreunat monitorizarea datelor trenurilor.

Câţiva locuitori din Maslovka au dezvăluit că au fost atenţionaţi informal să nu vorbească cu mass-media sau cu străinii despre sosirea sau deplasarea vehiculelor militare. La un magazin local, proprietarul a ridicat din umeri când a fost întrebat despre tancurile parcate la doar 50 de metri de casa sa, cu doar câteva zile înainte. „Nu ştiu nimic despre aşa ceva”, a spus el.

Regiunea vecină Kursk a fost relativ liniştită până recent, dar acum are „un aflux masiv de vehicule şi personal”, a scris expertul Konrad Muzika, examinând imaginile prin satelit surprinse la începutul lunii.

Clipuri publicate pe reţele sociale au arătat, luni, noi transporturi feroviare de tancuri îndreptându-se spre graniţă.

Analiştii au comentat că un atac lansat din aceste zone ar putea ameninţa oraşul ucrainean apropiat Harkov sau ar putea avansa fie tăind calea trupelor ucrainene în est, fie înaintând spre Kiev.

„Suntem interconectaţi, mai ales datorită legăturilor de familie de peste graniţă. A fost această perioadă grea, dar sperăm la calmarea lucrurilor”, spune Larisa Holtobina, directorul muzeului local care se ocupă de păstrarea memoriei  copiilor care au luptat în al doilea război mondial.

„Sunt doar câteva sute de kilometri de aici până la graniţă. Încercăm să nu ne gândim prea mult a asta dar ştim că un război ne-ar atinge şi pe noi”, a adăugat un asistent al muzeului.

O nouă etapă a acumulării de trupe

Konrad Muzika, expert în urmărirea mişcărilor militare la Rochan Consulting, spune că ceea ce s-a întâmplat la Ielnia este doar una din cele câteva „schimbări importante în componenţa forţelor ruse şi a locaţiilor acestora”.

El a declarat pentru CNN: „Intră în noua etapă a masărilor în care vedem că unităţi pre-poziţionate sunt echipate cu personal suplimentar şi că echipamentul este probabil mutat în zonele de desfăşurare”.

Videoclipurile de pe reţelele de socializare filmate în ultimele zile arată unele dintre aceste echipamente pe trenuri şi drumuri mult mai la sud, în regiunea Briansk, care este aproape de Ucraina. Armura şi vehiculele sunt identificabile ca fiind din aceleaşi unităţi care au fost pre-poziţionate la Ielnia.

„Acum există mai mulţi indicatori care sugerează că trupele au început să se desfăşoare în taberele din avanposturi pentru a se uni cu echipamentul lor pre-poziţionat”, scrie Thomas Bullock, analist la Janes. „Videoclipul postat pe reţelele de socializare indică că unele trupe din Siberia, ale căror echipamente au fost deja mutate în situri din Smolensk şi Briansk, sunt în proces de desfăşurare”.

Muzika spune că există mişcări substanţiale ruseşti în alte părţi. „Observăm un aflux masiv de vehicule şi personal în Kursk”, a scris el duminică pe Twitter. Kursk se află la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Phillip Karber de la Fundaţia Potomac din Washington, care a studiat mişcările trupelor ruse în detaliu, a declarat pentru CNN: „Cea mai puternică formaţie ofensivă a Rusiei - Armata de tancuri a Primelor Gărzi, în mod normal staţionată în zona Moscovei - s-a deplasat spre sud 400 de kilometri şi se adună în zona optimă pentru o ofensivă blindată rapidă pe ruta de invazie Kursk-Kiev.”

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite