Cum a reacţionat Rusia după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din tratatul privind forţele nucleare intermediare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova l-a avertizat duminică pe liderul Casei Albe, Donald Trump, că intenţia lui de a retrage SUA din INF, tratatul nuclear semnat de cele două părţi în timpul Războiului Rece, este un pas „foarte periculos“.

„Va fi un pas foarte periculos care, sunt sigur, nu va fi înţeles de comunitatea internaţională şi chiar va atrage grave condamnări“, a declarat ministrul-adjunct de Externe de la Moscova, Serghei Riabkov, transmite AFP. 

Dacă Statele Unite continuă să acţioneze „într-un mod ciudat şi grosolan“ şi să se retragă unilateral din tratate internaţionale, „atunci nu vom avea de ales în afară de a lua măsuri de retorsiune, inclusiv implicând tehnologie militară“, a spus Riabkov pentru RIA Novosti, fără a face însă alte precizări.

Reacţia oficialului de la Moscova a venit după ce, sâmbătă, liderul Casei Albe a anunţat că Statele Unite ale Americii se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare – INF – care interzice o gamă largă de arme nucleare. 

„Vom rezilia tratatul şi ne vom retrage“, a declarat liderul Donald Trump în faţa presei în Nevada, unde se afla la un eveniment de campanie în favoarea unui candidat republican la alegerile legislative parţiale ce vor avea loc pe 6 noiembrie. 

Tratatul INF a fost semnat în 1987 de preşedintele Statelor Unite Ronald Reagan şi de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, fiind ulterior preluat de Rusia, ca succesoare a URSS. Prin această înţelegere a fost interzisă total utilizarea rachetelor nucleare şi convenţionale cu raze de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, precum şi a lansatoarelor acestora, punându-se astfel capăt crizei declanşate în anii ’80 de desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 care ar fi putut viza capitale occidentale, notează AFP.

Acum însă, Donald Trump afirmă că Rusia nu şi-a respectat angajamentele. „Ei (ruşii, n. red.) au încălcat (tratatul, n. red.) timp de mulţi ani. Şi nu ştiu de ce preşedintele Obama nu a negociat sau nu s-a retras. Nu-i vom lăsa să încalce o înţelegere nucleară şi să facă arme, iar nouă să nu ni se permită“, a declarat liderul Casei Albe, citat de dpa. 

Administraţia americană susţine că partea rusă a încălcat tratatul prin dezvoltarea rachetei de croazieră Novator 9M729 (numită de NATO SSC-8), cu rază de 2.600 de kilometri. 

De altfel, luna aceasta, Alianţa Nord-Atlantică a cerut Moscovei să reacţioneze în faţa îngrijorării provocate de această armă, iar ambasadoarea americană la NATO, Kay Hutchison, a avertizat că Statele Unite iau în calcul acţiuni militare pentru distrugerea rachetelor respective.

Acuzaţii au venit şi de la Moscova

De cealaltă parte, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că scutul antirachetă al NATO - care are componente şi în România, la baza de la Deveselu - ar putea fi folosit oricând şi pentru lansarea de rachete nucleare.

Imediat după anunţul făcut de Trump, o sursă din Ministerul rus de Externe a declarat pentru agenţia TASS, preluată de dpa, că Statele Unite intenţionau de multă vreme să denunţe tratatul şi că „au erodat intenţionat şi treptat baza contractuală“. Conform acestei surse, decizia este în concordanţă cu politica SUA de „retragere din acordurile legale internaţionale care impun obligaţii egale tuturor partenerilor“ şi se bazează pe „visul privind o lume unipolară“ al americanilor.

Retragerea din INF a fost anunţată de Trump în contextul în care consilierul său pe probleme de securitate naţională, John Bolton, se pregătea să plece spre Moscova pentru a continua dialogul început în iulie de preşedintele american şi de omologul său rus, Vladimir Putin. 

Consilierul John Bolton, cunoscut pentru poziţiile sale ferme, urmează să se întâlnească începând de luni cu şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, şi cu secretarul Consilului rus de securitate, Nikolai Patruşev.

Potrivit cotidianului „The Guardian“, Bolton a fost cel care a făcut presiuni asupra liderului Casei Albe pentru a retrage SUA din INF. Tot el, notează France-Presse, ar fi blocat orice negociere pentru extinderea tratatului New Start cu privire la rachetele strategice, care va expira în 2021 şi pe care Moscova încearcă să-l prelungească. 

Potrivit prevederilor INF, este nevoie de şase luni pentru ca retragerea SUA din tratat să aibă loc.

Analistul specializat pe teme ce ţin de armele nucleare Jeffrey Lewis de la Centrul James Martin pentru studii de neproliferare din California consideră însă că SUA nu au nimic de câştigat prin retragere. „Este o greşeală“, a spus el, potrivit time.com. 

„Rusia a încălcat tratatul, dar noi să fim învinuiţi pentru că i-am pus capăt? De ce să-i faci lui Putin o favoare?“, a adăugat el.

În opinia lui Lewis, SUA nu vor desfăşura noi rachete interzise până acum de INF, în timp ce Rusia o va face.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite