Cum a ordonat Vladimir Putin, în 2014, ca un avion cu 110 pasageri la bord să fie doborât

Cum a ordonat Vladimir Putin, în 2014, ca un avion cu 110 pasageri la bord să fie doborât

FOTO EPA

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat în 2014 ca un avion de pasageri despre care existau informaţii că ar fi avut o bombă la bord să fie doborât, a dezvăluit liderul de la Kremlin într-un documentar citat de Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

În documentarul intitulat „Putin“, liderul de la Kremlin povesteşte că, pe 7 februarie 2014, cu puţin timp înainte de începerea ceremoniilor de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci, a primit un telefon de la ofiţerii de securitate responsabili cu organizarea: „Mi s-a spus că un avion care circulă pe ruta Ucraina - Istanbul a fost capturat, iar persoanele răspunzătoare cer să aterizeze la Soci“, a declarat Putin în documentarul de două ore.
 
Piloţii avionului de tip Boeing 737-800, care aparţinea companiei turce Pegasus Airlines şi efectua o cursă între Harkov şi Istanbul, au anunţat că unul dintre pasageri avea o bombă şi că avionul trebuia să-şi schimbe destinaţia către Soci. 

La bordul aeronavei se aflau 110 pasageri, iar mai mult de 40.000 de oameni se aflau pe stadionul pe care urma să se desfăşoare ceremonia de inaugurare a Jocurilor Olimpice.
 
Putin a povestit că a cerut părerea ofiţerilor de securitate şi i s-a spus că planul de urgenţă pentru astfel de situaţii presupunea doborârea avionului deturnat. 

„Le-am spus: acţionaţi conform planului“, îşi aminteşte Putin. După câteva minute, preşedintele rus a primit un nou apel, în care a fost informat că a fost vorba despre o alarmă falsă - pasagerul era beat, iar avionul urma să-şi continue zborul spre Turcia.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat duminică informaţia din documentar. 
citeste totul despre: