Cum a lucrat Vladimir Putin pentru CIA din prostie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Potrivit propagandei ruse, ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, şi primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţin, erau agenţi CIA însărcinaţi cu distrugerea URSS.

Această naraţiune, deşi dezminţită de serviciul de afaceri externe al UE, este încă valabilă în anumite părţi ale societăţii ruse; ultimul preşedinte al URSS şi primul preşedinte al Rusiei acuzat că ar fi făcut rău ţării, primul prin capitularea în Războiul Rece fără luptă, iar al doilea pentru că ar fi permis SUA să lase Rusia fără o mare parte din bogăţia sa.

Urmând o astfel de logică dubioasă, am putea spune că Vladimir Putin este posibil un atu al CIA, deoarece războiul său din Ucraina dăunează Rusiei mai mult decât ar putea visa vreodată cel mai puternic adversar al său (fără a folosi arme nucleare), scrie Georgi Gotev în euractiv,com.

Atacând Ucraina, Rusia lui Putin a provocat moartea prematură a vastei sale reţele de agenţi de influenţă plătiţi din întreaga UE, în primul rând în Germania, dar şi în toate ţările. Având în vedere trecutul lui Putin în KGB-ul din Germania şi efortul considerabil de a construi o reţea atât de vastă de-a lungul deceniilor, o astfel de rătăcire pare o înaltă trădare.

Situaţia este, poate, mai proastă din punct de vedere militar. Rusia şi-a făcut evidentă pentru lume impotenţa militară, în timp ce Occidentul şi-a întărit masiv flancul estic. Alianţa Nord-Atlantică, pe care francezul Emmanuel Macron a numit-o „în moarte cerebrală” în 2019, este în viaţă. Fostele ţări neutre caută să se alăture alianţei, în timp ce statele membre NATO cheltuiesc miliarde pentru achiziţii de apărare. Mulţi din aceşti bani merg către SUA, principalul adversar al Rusiei. Ne putem imagina complexul militar-industrial american, aşa cum îl numeşte Rusia, spunând: „Mulţumesc, domnule Putin!”

În plus, Europa încearcă acum să pună capăt dependenţei de gazul rusesc, îndreptându-se mai ales către gazul lichefiat din SUA (dar nu numai pentru că nu este suficient pentru a înlocui livrările ruseşti). Şi Rusia lui Putin este cea care a făcut acest cadou inamicului său. Fără război, Rusia ar fi continuat să primească 1 miliard de euro pe zi de la ţările UE pentru gazul său. Acum, acest venit se va evapora.

Nu în ultimul rând, SUA par să deţină informaţii excelente despre intenţiile Kremlinului, ceea ce pare să indice că folosesc „HUMINT”, sau inteligenţa umană, în locuri de conducere important din Moscova: posibil o cârtiţă de nivel înalt. Acest lucru nu a fost niciodată cazul în timpul Războiului Rece, îşi amintesc expertii.

Se pare că Putin este obsedat de trădători şi asasini din anturajul său. Astfel, scurgerea de informaţii sensibile de la Kremlin este şi mai puţin probabilă. Dar SUA au fost capabile să prezică invazia şi, probabil, să prevină mişcările periculoase ale Kremlinului, cum ar fi folosirea armelor chimice.

Nu credem că Putin este un atu CIA în acelaşi mod în care Gorbaciov sau Elţin nu şi-au trădat ţara. Dar Gorbaciov şi Elţin vor rămâne în istorie ca politicieni care au acţionat responsabil în vremuri dificile. Putin, însă, va fi amintit ca fiind cel care şi-a ruinat ţara când perspectivele Rusiei erau de fapt încă bune.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite