Cum încearcă Rusia să destabilizeze UE şi NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lumea interlopa rusia omuletii verzi FOTO Reuters

Unul dintre principalele obiective ale strategiei ruso-sovietice a fost întotdeauna împărţirea Occidentului şi slăbirea alianţei transatlantice. În ultimul an, Putin, fără îndoială, şi-a frecat mâinile cu bucurie. ... Dar după otrăvirea fostului spion Skripal şi a fiicei sale, acum vedem o schimbare, dar rămâne de văzut cât va ţine.

Potrivit unui raport publicat în urmă cu câteva luni, state precum Grecia, Cipru sau  Malta sunt afectate în mod deosebit de tranzacţiile financiare murdare legate de Kremlin. Trei dintre agenţiile bancare şi de brokeraj din Europa au fost recent avertizate cu privire la aceste aspecte. 

În Ungaria sau Austria, rapoartele de informaţii indică faptul că agenţii ruşi au stabilit de mult canalele de recrutare pentru tineri entuziaşti ai sporturilor de contact pentru a acţiona ca agresori sau oameni de legătură pentru operaţiuni speciale şi de destabilizare. În Ungaria există o legătură între agenţii ruşi şi mişcările paramilitare naţionaliste sau cluburile de paintball, Europe 1.

Serviciile de informaţii sunt, de asemenea, îngrijorate de activitatea Rusiei în Balcani. Serviciile de informaţii occidentale au demonstrate că încercarea de lovitură de stat din Muntenegru, de anul trecut, a fost condusă de către serviciul militar rus GRU pentru a opri evoluţia ţării spre NATO. De asemenea, ruşii sunt implicaţi în luptele politice din Macedonia. Şi când nu este instrumentalizat naţionalismul, atunci se mizează pe rasism sau islamofobie. Şi nu numai pe internet.

Şi şeful Pentagonului, Jim Mattis , susţine că strategia Rusiei faţă de Occident se rezumă la acte pe care ea le consideră „neglijabile“ cu scopul de a diviza şi a slăbi democraţiile din lume.

„Ruşii au îndepărtat însemnele de pe uniformele soldaţilor lor şi au intrat în Crimeea“, a spus  fostul general de marină, întrebat de jurnaliştii acreditaţi la Pentagon despre natura acţiunilor Rusiei, amintind în cazul dat de ocuparea peninsulei ucrainene în martie 2014 de către 'omuleţii verzi' ai Moscovei. „Ei spun că nu au nimic de a face cu separatiştii din estul Ucrainei“, a spus în continuare ministrul american, remarcând: „Nu ştiu cum pot spune asta şi să-şi păstreze seriozitatea“.

„Este foarte clar că ei s-au amestecat în alegerile altora“, a subliniat şeful Pentagonului. „Ei fac lucruri pe care le consideră neglijabile. Ei încearcă să spargă unitatea Alianţei Nord-Atlantice“, a subliniat Jim Mattis.

„Rusia a ales să fie un adversar strategic, pe punctul de a se angaja în activităţi periculoase“, a afirmat şeful Pentagonului, potrivit căruia răspunsul la acest tip de comportament este acela de a „arăta cât de uniţi suntem“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite