Cum se împart averile oligarhilor ruşi la divorţ: soţia nu primeşte mai nimic. Cazul Potanin ar putea fi cel mai mare divorţ din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin (stânga) cu oligarhul Vladimir Potanin (dreapta), subiectul celui mai mare divorţ din istorie FOTO AP
Vladimir Putin (stânga) cu oligarhul Vladimir Potanin (dreapta), subiectul celui mai mare divorţ din istorie FOTO AP

În Rusia, cine are mai multe resurse va câştiga, au declarat experţii legali pentru „Moscow Times“. Cel mai bogat om al Rusiei, Vladimir Potanin, se pregăteşte să apară în faţa unui judecător privind banii pe care trebuie să-i dea fostei soţii după divorţ. Însă, avocaţii lui i-au transmis că nu trebuie să-şi facă griji, deoarece asemenea cazuri înclină în favoarea celor puternici.

Vineri, un tribunal districtual din Moscova a ţinut o audiere preliminară privind cazul Nataliei Potanina, deschis împotriva soţului ei, a cărui avere este estimată la 15,2 miliarde de dolari, potrivit ediţiei în rusă a revistei Forbes. 

Cel mai mare divorţ din istorie

Potrivit legii ruseşti, Potanina solicită jumătate din averea fostului soţ,  strânsă în timpul celor 30 de ani de mariaj, inclusiv jumătate din cele 30,3% acţiuni pe care le deţine acesta în Norlisk Nickel, cel mai mare producător din lume de nichel şi paladiu.

Potanin susţine că mariajul lui s-a încheiat, efectiv, în 2007 şi că atunci valoarea bunurilor sale era de doar 140 de milioane de dolari. Totuşi, divorţul oficial a fost declarat în februarie 2014, astfel că fosta soţie susţine că are dreptul la jumătate din imperiul financiar al lui Potanin. Mai mult, într-o încercare de a câştiga susţinerea autorităţilor, în aprilie 2014, Potanina a anunţat că, în cazul în care va câştiga, va oferi partea ei de 15% din acţiunile Norlisk Nickel statului, potrivit agenţiei de ştiri ruse Interfax.

Însă, Potanin se pare că avea alte planuri pentru bunurile sale. În 2013, el s-a alăturat „Giving Pledge“, o iniţiativă caritabilă înfiinţată de Bill Gates şi Warren Buffet, şi a promis să-şi dea mare parte din avere organizaţiilor caritabile. Potrivit fostei soţii, după ce Potanin a anunţat că va divorţa de ea, în 2013, a cerut ca ea să semneze o declaraţie prin care îi conferea lui toate drepturile la proprietate.

Mi s-a spus că, dacă decid să-mi apăr interesele în cadrul unui tribunal, nimeni nu mă va asculta“, declara pentru Forbes Potanina, în cadrul unui interviu din august 2014.

Tribunalul moscovit care a declarat divorţul a decis şi că Potanina trebuie să primească un sfert din salariul fostului soţ, sau 8,5 milioane de ruble pe lună (162.000 de dolari), reprezentând pensie alimentară pentru fiul lor adolescent. Patru luni mai târziu, acelaşi tribunal a decis ca 50% din suma stabilită să fie plătită direct în contul fiului. În afară de fiul adolescent, cei doi mai au doi copii majori.

Prima audiere în cazul împărţirii averii este programată pe 1 iulie. În cazul în care tribunalul acordă câştig de cauză Potaninei, ea va deveni cea mai bogată divorţată din istorie, înlocuind-o pe Elena Ribolovleva, fosta soţie a lui Dmitri Ribolovlev, care, în urmă cu un an, a primit 4,5 miliarde de dolari.

Diferenţa dintre cele două este că Ribolovleva şi-a primit drepturile în cadrul unui proces ţinut la un tribunal elveţian, din Geneva.

Labirinturi legale

Potrivit avocaţilor de divorţ, în opoziţie faţă de Occident, tribunalele ruseşti nu prea dau decizii corecte şi eficiente. Una dintre complicaţii, spun ei, este că oligarhii ruşi, ca regulă aproape generală, îşi ascund proprietăţile în reţele complicate de scheme şi depozite bancare offshore.

Tribunalele ruseşti nu prea petrec timp „săpând“ în aceste complicaţii, spune Iana Tepliakova, avocat pentru firma Legis Group din Moscova. „Tribunalele noastre vor să scurteze perioada procesului. Deseori ele iau o decizie care se bazează pe documentele prezentate şi refuză să aştepte dovezi suplimentare“, spune Tepliakova, care s-a ocupat de un număr destul de mare de divorţuri la nivel înalt.

În plus, mulţi judecători sunt pur şi simplu prea leneşi pentru a studia în detaliu dovezile unui caz de divorţ, adaugă şi Dmitri Iastrebov, consilier-şef la firma de avocatură Capital Legal Service. „Sistemul nostru legal nu este destul de bine dezvoltat în acest domeniu, iar judecătorii sunt deseori leneşi, pentru că multe cazuri presupun investigaţia unor foarte multe materiale despre schemele proprietăţii“, spune Iastrebov.

Un purtător de cuvânt al Tribunalului din Moscova a negat presupunerile avocaţilor. „Cred că aceasta este o afirmaţie subiectivă. Judecătorii noştri petrec destul timp studiind materialele ambelor părţi ale unui proces şi nu este nicio presiune asupra lor“, a declarat pentru „Moscow Times“ Uliana Solopova.

Resurse neechilibrate

Un alt obstacol cu care se confruntă soţiile oamenilor de afaceri de top din Rusia este că, de multe ori, nu au resursele necesare pentru a angaja echipa legală calificată pentru a căuta dovezile cu privire la fostul soţ. „Recent, am avut un caz în care un bărbat a reuşit să angajeze un detectiv particular în Los Angeles pentru a obţine dovezi. Soţia lui n-a avut resursele să facă asta“, spune Tepliakova.

Ribolovleva, care a câştigat, nu s-a confruntat cu această problemă. Ea a reuşit să-l angajeze pe Marc Bonnant, cel supranumit de presa elveţiană „avocatul oligarhilor“. În momentul victoriei obţinute la Geneva, Bonnant a declarat pentru Associated Press că „procesul arată deja că, pentru Prima Instanţă a Tribunalului genovez, nimeni, nici măcar un mogul rus care-şi poate plasa averea în structuri legale cum sunt depozitele şi companiile offshore, nu este deasupra legii“.

Ribolovlev a făcut apel şi aşteaptă să ducă lupta mai departe, în mai multe jurisdicţii. Suma stabilită la Geneva în cazul Ribolovlev este, deocamdată, pe primul loc din lume privind averea obţinută. Pe locul doi se află divorţul lui Jocelyn Wildenstein de Alec Wildenstein, ea obţinând 2,5 miliarde de dolari, iar pe cel de-al treilea loc se află baronul Formulei 1, Bernie Ecclestone, care a divorţat de Slavica Ecclestone, ea primind o avere estimată la 1-1,2 miliarde de dolari.

În opoziţie, tribunalele ruseşti au decis, aproape mereu, împotriva fostelor soţii ale foştilor oligarhi, notează „Moscow Times“. În 2003, Elena Noviţkaia, fosta soţie a lui Alexei Mordaşov, a cărui avere din oţel este estimată de Forbes la 13 miliarde de dolari, a pierdut cazul împotriva fostului soţ, în oraşul Cerepoveţ, ca urmare a unei înţelegeri iniţiale destul de modeste.

Noviţkaia nu doar că i s-au refuzat alte solicitări la averea soţului, dar i s-a şi ordonat de către tribunal să plătească cheltuielile de judecată, în valoare de 213 milioane de ruble (4 milioane de dolari), conchide „Moscow Times“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite