Cum se foloseşte Vladimir Putin de Biserică pentru a-şi spori influenţa în rândul ruşilor

Cum se foloseşte Vladimir Putin de Biserică pentru a-şi spori influenţa în rândul ruşilor

În Rusia se construiesc trei biserici noi pe zi, în ciuda stagnării economice, a declinului în construirea de şcoli şi spitale şi a problemelor sociale cu care se confruntă ţara. Liderii religioşi sunt mai credibili printre ruşi decât miile de oameni care se mobilizează la mitinguri la Moscova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anul acesta, Aleksandr Gabişev, un bărbat din Siberia care s-a autodeclarat un şaman războinic, şi-a lansat propriul protest împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, pornind într-o călătorie din nordul îndepărtat al Rusiei, spre Moscova, pentru a-l alunga pe „demonul Putin”. Însă Gabişev s-a împotmolit la jumătatea protestului, fără perspective viabile de a ajunge în capitală. După ce a fost arestat în apropiere de graniţa cu Mongolia, bărbatul a fost încarcerat şi Serviciul Federal de Securitate a recomandat să fie închis într-un centru psihiatric. Reacţia autorităţilor la periplul aşa-zisului şaman pare să fie de înţeles, având în vede profilul votanţilor lui Putin.
 

Liderii religioşi, foarte influenţi 

 
 Pentru mulţi ruşi din zonele rurale, un şaman este mai credibil decât miile de oameni care se mobilizează la mitinguri la Moscova. Şi Kremlinul înţelege perfect acest lucru şi se foloseşte de asta. Cu siguranţă, puţini oameni dintr-un oraş cosmopolit ca Moscova ar crede în magie. Însă cea mai mare parte a bazei electorale a lui Putin nu trăieşte în Moscova. Cei 86 la sută dintre votanţii ruşi, care reprezeintă susţinătorii preşedintelui rus, locuiesc dincolo de influenţa pro-occidentală a oraşului şi mulţi dintre ei cred cu tărie în ceea ce Gabişev reprezintă.
 

Biserici, în detrimentul şcolilor şi spitalelor 

 
În oraşele mari, bisericile încă păstrează tot felul de moaşte de sfinţi, care sunt vizitate constant de credincioşi. Potrivit unei investigaţii recente, în Rusia se construiesc trei biserici noi pe zi, în ciuda stagnării economice, a declinului în construirea de şcoli şi spitale şi a problemelor sociale cu care se confruntă ţara.  În aceeaşi linie cu credinţa în şamani şi puteri supranaturale, mulţi votanţi pro-Putin cred şi ceea ce văd pe canalele de televiziune proguvernamentale. Ei cred în excepţionalismul rus. Indiferent cât de mult ar scădea economia ţării, aceştia nu ezită în susţinerea politiclor lui Putin. Atunci când văd la ştiri mitinguri împotriva preşedintelui, îşi întăresc şi mai tare sprijinul pentru liderul de la Kremlin. Pentru mulţi dintre ei, problemele Rusiei sunt cauzate de Occident, de americani şi poate de Georgia şi Ucraina.  De aceea, un protest venit de la cineva ca Gabişev este periculos: pentru că loveşte chiar în inima viziunii tradiţionaliste. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările