Cum explică Rusia avansul său rapid în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia nu a făcut niciun secret din faptul că vrea să câştige cursa globală pentru un vaccin anti-COVID-19, pretinzând că dispune un vaccin viabil şi eficient pe care e pregătită să-l pună în producţie în săptămânile următoare.  Dar cum se explică avansul său rapid? Marţi, preşedintele Vladimir Putin a anunţat înregistrarea primului vaccin anti-COVID 19 din lume.

Dacă Rusia reuşeşte să fie prima care să pună pe piaţă un vaccin va fi deopotrivă semnul apetitului pentru risc al ţării şi al capacităţii sale ştiinţifice, scrie NBC News.

„Tradiţional Rusia a fost foarte aptă în privinţa vaccinurilor”, a spus Kirill Dmitriev, directorul Fondului direct de investiţii al Rusiei, cel care finanţează studiile clinice.

„Vaccinul nostru este de fapt un soi de imitaţie a unui vaccin Ebola dezvoltat în urmă cu cinci ani de către Institutul Gamaleia”.

Participant la studiile clinice timpurii, Dmitriev a explicat că Rusia a fost capabilă de un avans rapid, întrucât s-a bazat oe o versiune modificată a unui vaccin dezvoltat pentru Sindromul respirator acut din Orientul Mijlociu (MERS), provocat de un tip de coronavirus apropiat de SARS-COV-2. La rândul său, vaccinul anti-MERS a fost creat după modelului celui pentru virusul Ebola, tot un coronavirus.

Ministrul rus al comerţului a anunţat săptămâna trecută că producerea vaccinului ar trebui să fie demarată din septembrie, trei companii fiind deja pregătite de producţia în masă la un volum de „câteva sute de mii de doze de vaccin pe lună, ca apoi acesta să crească la câteva milioane până la începutul anului viitor”.

Pentru atingerea acestui termen ambiţios vaccinul rus şterge etapele practicilor standard ale industriei farmaceutice. Rusia a putut avansa înaintea finalizării unor studii clinice de fază avansată precum cele ale Universităţii Oxford în parteneriat cu compania farmaceutică AstraZeneca (care vor fi gata abia la începutul anului viitor), întrucât vaccinul său - unul de altfel asemănător cu cel britanic - se bazează pe tehnologii deja testate în Rusia, susţine Dmitriev. Ambele vaccinuri folosesc un adenovirus, dar diferenţa este că cel rus este uman, nu animal.

Experţii în sănătate americani, dar şi OMS au avertizat asupra riscurilor unui vaccin insuficient testat

.

Vaccinul rus a fost dezvoltat de institutul de cercetare de stat Gameleia în colaborare cu Ministerul Apărării şi a finalizat faza întâi de testare şi alte două studii clinice pe grupuri mici de voluntari. Un studiu ceva mai cuprinzător, de până la 1.600 de voluntari, va fi demarat abia luna aceasta, după ce vaccinul va fi pus deja în circulaţie.

Weekendul trecut, ministrul rus al Sănătăţii a declarat jurnaliştilor că vaccinul a terminat testările clinice şi se pregătesc procedurile de aprobare condiţionată, primii vaccinaţi fiind doctorii, profesorii şi persoanele din categorii de risc.

Iar dacă lucrurile merg bine, vaccinarea în masă va începe din octombrie.

De fapt Rusia înlocuieşte studiile clinice şi grupurile de control cu demonstrarea unor efecte live pe grupuri de voluntari, scrie NBC News.

„Beneficiile vaccinului nostru versus cele ale oricărei alte platfome de vaccin este că toate celelalte folosesc tehnologie neavizată normativ, spre deosebire de Rusia, care deţine deja aceste aprobări”, a declarat Dmitriev, făcând referire la munca de dezvoltare a vaccinurilor bazate pe adenovirusuri pentru Ebola şi MERS.

„Ei accelerează procesul de autorizare al vaccinului, dar se pare că situaţia din Rusia o cere”, spune Tom Adshead, director de cercetare la Macro-Advisory, o firmă de consultanţă cu sediul la Moscova.

„Dacă vrei să ai o populaţie imună la virus, ai nevoie să permiţi expunerea unui număr mare de oameni la el şi să laşi selecţia naturală să-şi urmeze cursul sau îţi trebuie un vaccin.

Alternativa este o carantină strictă în stilul Taiwanului sau al Noii Zeelande - ea presupune însă o coeziune socială mult mai puternică decât e posibilă în Rusia sau majoritatea altor ţări”, a explicat acesta. 

Marţi preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în cadrul unei teleconferinţe live că Rusia a înregistrat „primul“ vaccin împotriva noului coronavirus din lume şi că el a fost deja administrat fiicei sale.

„Ştiu că este destul de eficient, că oferă o imunitate durabilă“, a adăugat preşedintele rus.

Citeşte şi:

Putin anunţă că Rusia are vaccinul anti-COVID-19

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite