Adevărata faţă a lui Vladimir Putin II. Cum şi-a construit liderul de la Kremlin un imperiu ilicit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. FOTO Reuters
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. FOTO Reuters

Preşedintele rus Vladimir Putin este, potrivit multor standarde, un lider bogat; cu toate acestea, cifra exactă a averii sale este ascunsă cu măiestrie. În timp ce declaraţia oficială a preşedinţiei îl arată pe Putin drept un preşedinte mai degrabă umil, unele analize ale experţilor arată că liderul rus ar avea o avere fabuloasă, de 40-70 de miliarde de dolari, făcându-l susceptibil la a fi cel mai bogat om de pe planetă.

Legislaţia din majoritatea ţărilor din lume cere preşedinţilor să publice un raport anual al averilor personale, detaliind valoarea salariilor, a câştigurilor recente, a proprietăţilor şi impozitele plătite, fiind o măsură de securitate împotriva corupţiei şi a conflictelor de interese.

Declaraţia fiscală de anul trecut a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a arătat că el şi soţia lui au câştigat 608.611 de dolari în 2012. Mare parte din bani au venit de pe urma drepturilor de autor ale cărţilor lui Barack Obama, „Vise de la tatăl meu” şi „Îndrăzneala speranţei”, la care se adaugă 400.000 de dolari – salariul anual în calitate de preşedinte.

Pe de altă parte, însă, declaraţia de avere a lui Vladimir Putin, publicată în aprilie anul trecut, se află la o diferenţă majoră de cea a preşedintelui american, deşi amândoi se află la conducerea a două superputeri mondiale. Declaraţia fiscală a lui Putin, care include atât salariul anual, cât şi o estimare a averii personale, îi creează mai degrabă o imagine de lider umil, asemănător omului de rând din Rusia, cu puţine venituri şi bunuri, notează ziarul online „CelebrityNetwork”.

Putin se află în prezent la cel de-al treilea mandat. Primele două au fost consecutive. Între anii 2000-2004 şi 2004-2008. Vladimir Vladimirovici Putin a fost premier al Rusiei în perioadele de ani când nu s-a aflat la conducerea Kremlinului, în 1999-2000 şi din nou în 2008-2012.

Putin, mult mai sărac decât Obama - doar în acte

Potrivit ultimei sale declaraţii fiscale, cea pentru anul 2013 urmând să fie publicată în viitorul apropiat, salariul oficial al preşedintelui „Patriei Rusia” este 5,8 milioane de ruble, adică 187.000 de dolari. Deşi acest salariu a crescut cu mai mult de 50% din 2011 până în 2012, este în continuare mult mai mic decât cel al preşedintelui Statelor Unite.

Continuând completarea declaraţiei de avere, Putin include la activele personale un cont cu 180.000 de dolari, trei maşini ruseşti, un apartament în Moscova, un garaj şi o un teren cu o suprafaţă de 16.000 de metri pătraţi în afara Moscovei. La acestea au fost adăugat şi bunurile fostei sale soţii, Liudmila Putin, de care a divorţat însă în 2013. Ea ar fi avut conturi bancare în valoare de 260.000 de dolari şi un câştig anual de numai 3.900 de dolari.

În total, Putin estimează că deţine o avere sub 500.000 de dolari. Însă aceste cifre nu se potrivesc cu estimările multor experţi în politicile şi afacerile Rusiei; specialiştii sunt de părere, în unanimitate, că Putin s-a folosit în ultimul deceniu de puterea sa absolută şi de corupţie pentru a strânge o avere secretă estimată la mai mult de 70 de miliarde de dolari, notează „The Bussines Insider”.

Ascensiunea lui Vladimir Putin

Putin are origini umile; mama lui a fost lucrătoare într-o fabrică, iar tatăl lui a făcut parte din forţele navale sovietice. Deşi familia lui trudea din greu şi făcea parte din pătura de jos a societăţii, părinţii au reuşit să-l trimită pe Vladimir la liceu şi la facultatea de Drept. După terminarea studiilor, Putin şi-a petrecut următorii 16 ani în cadrul KGB-ului. În 1988, un fotograf al Casei Albe l-a surprins pe spionul Vladimir Putin îmbrăcat asemenea unui turist, în apropierea preşedintelui american Ronald Reagan, care făcea o vizită la Moscova.

image

Putin s-a retras din KBG în 1991, iar până în 2000 devenise deja preşedinte interimar, după ce preşedintele Boris Ielţîn şi-a dat demisia într-un mod misterios. Ulterior, Putin a devenit preşedintele Federaţiei Ruse, astfel începând „domnia” sa de aproape 15 ani de control şi putere.

Deşi o mare parte din companiile de stat au fost privatizate, Putin este acuzat de experţi că s-a folosit de influenţa sa pentru a construi un imperiu secret bazat pe acţiuni la companii-cheie. Specialiştii spun că Putin deţine 4,5% din gigantul energetic Gazprom, 37% din compania petrolieră Surgutneftegas şi 50% din acţiunile furnizorului elveţian de petrol Gunvor. Combinând aceste posesiuni, valorea totală a activelor ar fi de 70 de miliarde de dolari, aşa cum au sugerat experţii.

Reşedinţe şi bunuri demne de un ţar

În plus, raportul „Viaţa unei galerii de sclavi”, întocmit de mai mulţi disidenţi, demonstrează încă o dată că averea lui Putin depăşeşte imaginaţia a ceea ce mulţi dintre noi şi-ar putea imagina. Printre cele 20 de reşedinţe disponibile oricând pentru preşedintele rus se numără şi Palatul Constantine, construcţie din Golful Finlandei, ale cărei renovări au costat zeci de milioane de dolari, se arată în raport. Putin mai dispune şi de o cabană de ski în Munţii Caucaz şi un palat gotic din apropiere de capitală, potrivit raportului citat de „Celebrity Network”.

image

Preşedintele rus mai are la dispoziţia sa 43 de aeronave, dintre care avionul prezidenţial are porţiuni suflate cu aur, 15 elicoptere şi patru iahturi spaţioase.  Dacă aceste cifre ar fi întocmai cu realitatea, atunci Putin ar deveni instantaneu  al treilea cel mai bogat om din lume.

Citeşte şi:

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin. Partea I Ziarul „Adevărul“ prezintă o serie de articole despre preşedintele Putin, pentru conturarea unei imagini clare asupra raţiunilor care stau la baza acţiunilor sale şi importanţa lor pentru Europa de astăzi. Celebra revistă americană Forbes a realizat o descriere amănunţită a modului în care autorităţile de la Moscova regizează o invazie, conform manualelor KGB.

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin III. Petele de umbră din timpul celor trei mandate ale actualului lider de la Kremlin Odată cu începutul noului mileniu, Rusia avea să intre într-o nouă eră istorică, recunoscută nouă astăzi atât datorită progreselor, cât şi a eşecurilor, la conducerea căreia s-a aflat Vladimir Putin. 

Planul de război al lui Putin, în viziunea fostului şef-adjunct al Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Ucrainei Această informaţie a apărut cu peste două ore în urmă pe pagina de facebook a vice-amiralului Igor Kabanenko, fost şef-adjunct al Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite