Cum arată profilul politic al lui Navalnîi? Totul pentru dărâmarea regimului Putin: De la începuturile alături de naţionalişti la aplecarea spre problemele reale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE

Din calitatea de opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, în prezent aflat în închisoare, reprezintă cealaltă faţă a Rusiei. Dar traseul până aici a fost destul de lung, cu momente de alunecare specifice politicii ruseşti, dar mai ales cu confruntări cu regimul care ţine sub control Federaţia Rusă de peste 20 de ani încoace.

De aproape un deceniu, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, este prezentat de presa internaţională drept cel mai important opozant al liderului autoritar rus Vladimir Putin. Otrăvirea sa cu Noviciok, în august anul trecut, l-a transformat într-un martir, iar condamnarea la trei ani şi jumătate de închisoare, pronunţată la 2 februarie, l-a făcut un simbol al represiunii politice în Rusia lui Putin. Drept răspuns la comportamentul abuziv al lui Putin şi ca dovadă de solidaritate faţă de Navalnîi, Rusia a fost cuprinsă de manifestaţii istorice. Deşi este charismatic şi sigur pe sine în lupta cu regimul, Navalnîi evită în schimb să-şi nuanţeze programul politic şi să-şi explice traseul de până acum, marcat cu unele momente tulburi.

Este destul de greu să defineşte un pedigri politic al lui Navalnîi, remarcă publicaţia franceză „Libération”. „Există tendinţa de a-l vedea din punct de vedere occidental, de a spune că trebuie să aibă un program (politic, n. red.) clar”, constată Tatiana Kastueva-Jean, cercetătoare specializată în probleme ruseşti la Institutul francez de relaţii internaţionale (IFRI). „Şi totuşi, el se manifestă într-un context rusesc, în care nu a avut până acum posibilitatea să participe la alegeri naţionale. Mai mult, nici măcar Vladimir Putin nu s-a aflat până acum în situaţia de a lupta (în campanie, n. red.) pentru ideile sale”, precizează ea. Într-un cadru fără dezbatere politică şi fără libertate de exprimare, nu rămâne decât posibilitatea de a colecta fragmente din discursul suţinut până acum de Navalnîi fie pe reţelele sociale, fie la demonstraţii - de regulă interzise de autorităţi - pentru a contura un portret de politician în cazul său. Dar este ca o vânătoare de comori, notează „Libération”.

Abordarea anticorupţie, principala armă împotriva lui Putin

O linie directoare se distinge totuşi în parcursul său, şi anume lupta împotriva corupţiei. În deceniul 1990-2000, tânărul licenţiat în drept susţinea reformele economice liberale ale preşedintelui de la acea vreme Boris Elţîn, dar s-a lovit de realitatea haotică din Rusia post-sovietică. Privatizările întreprinderilor de stat au explodat inegalităţile, iar concurenţa în noua economie de piaţă a Rusiei depindea mai ales de mită sau de relaţiile cu instituţiile. Maturizarea sa într-o societate afectată de corupţie a pus bazele angajamentului său din anii 2000.

S-a făcut cunoscut prin denunţarea neregulilor din documentele financiare ale întreprinderilor ruseşti. A început cu publicarea unor anchete anticorupţie pe blogul său, dezvăluind cazuri de deturnări de fonduri de miliarde de dolari şi cerând transparenţă. Şi-a continuat militantismul în stradă.

„Atâta timp cât problema este mare, evident că lupta împotriva corupţiei este un subiect abordat de toată lumea în Rusia”, explică Tatiana Kastueva-Jean.

Dar bloggerul nu s-a oprit la elite economice şi la scandaluri financiare. A luat în vizor şi clasa politică rusă, inclusiv pe Vladimir Putin. Potrivit lui Navalnîi, Putin este un om „obsedat de bogăţie şi bani”. Într-un documentar publicat recent, el prezintă simbolul acestei obsesii, dar şi al corupţiei din Rusia, şi anume un palat de peste un miliard de euro construit pe un mal al Mării Negre special pentru actualul lider de la Kremlin. Documentarul despre palat - cu aproape 112 de milioane de vizualizări doar pe canalul de YouTube al lui Navalnîi - l-a înfuriat pe Putin, care s-a exprimat chiar personal în legătură cu acest subiect şi şi-a pus instrumentele de propagandă şi dezinformare la muncă pentru a-l denigra pe opozant.

Aleksei Sahnin este un activist şi jurnalist rus cu opinii specifice stângii radicale. Împreună cu Navalnîi, el a fost unul dintre liderii manifestaţiilor anti-Putin din 2011-2013. Potrivit lui, opozantul şi-a schimbat de-a lungul timpului abordarea anticorupţie: „Când critica corupţia din întreprinderi, vorbea numai despre manageri şi oameni de afaceri. Dar acum, aşa cum arată ultimul său documentar, în care expune bogăţia lui Putin, el descrie corupţia ca o inegalitate socială, o nedreptate”.

Un început politic alături de naţionalişti

Începuturile lui Navalnîi în politică nu sunt tocmai demne pentru politicianul în care se erijează în prezent. În prima parte a deceniului 2000-2010, pe când era membru al Partidului Iabloko, de factură social-liberală, tânărul politician nu avea nicio reţinere în a se manifesta alături de mişcarea naţionalistă. A fost exclus în cele din urmă din partid pentru motivul că a participat la o reuniune a extremei drepte.

În unele publicaţii şi filmuleţe postate pe YouTube, el s-a arătat foarte vehement împotriva muncitorilor din Asia Centrală veniţi la Moscova şi locuitorilor din Caucaz. Totuşi, precizează Anna Colin Lebedev, profesoară la Universitatea Paris-Nanterre şi expertă în societăţi post-sovietice, acest început politic al lui Navalnîi trebuie plasat în contextul rusesc de atunci. Dacă acum unele dintre declaraţiile sale împotriva străinilor veniţi la Moscova ar părea extremiste în concepţia occidentală, ele ar fi absolut normale în concepţia rusească, mai ales în cea de la începuturile anilor 2000, când Putin juca pe „cartea cecenă” pentru a-şi impune regimul. „Este trist să spun acest lucru, dar naţionalismul şi rasismul erau chestiuni normale şi prezente în orice discuţie din acele vremuri”, subliniază Aleksei Sahnin.

După acest început cu momente de alunecare, Aleksei Navalnîi s-a îndepărtat de mediul naţionalist. Dar nu a renunţat la ideea de a reglementa statutul muncitorilor străini cu o viză specială, idee menţinută la candidatura sa pentru Primăria Moscovei, în 2013, cât şi în programul pentru alegerile prezidenţiale din 2018. 

Serghei Guriev, cercetător la Sciences-Po Paris şi fost consilier economic al lui Navalnîi, spune că statutul migranţilor „nu mai e un subiect foarte important” pentru opozantul rus. Dar „el vrea în continuare vize pentru migranţi pentru a lupta împotriva dumpingului social”, adaugă Guriev. „Acum se poziţionează împotriva naţionalismului etnic, vorbeşte despre diversitate în Rusia”, subliniază cercetătorul.

Reorientarea spre aspectele sociale

După încheierea socotelilor cu dreapta, Aleksei Navalnîi s-a remarcat printr-un discurs mai apropiat stângii la alegerile prezidenţiale din 2018. Acesta este primul scrutin naţional pentru care a făcut campanie, chiar dacă în cele din urmă Kremlinul l-a împiedicat să se prezinte. Programul său politic, publicat online în rusă şi engleză, surprinde prin tonalitatea sa socială.

Într-un interviu cu Serghei Guriev tradus chiar înainte de încarcerarea sa, Navalnîi vorbeşte despre o „Rusie frumoasă în viitor”. Pledează pentru democratizarea ţării printr-o reformă a sistemului politic şi judiciar. Vrea încetarea regimului hiperprezidenţial şi o descentralizare la scară federală. Insistă pentru eliberarea deţinuţilor politici, adoptarea unor măsuri de deschidere şi garantarea libertăţii de exprimare.

„S-a reorientat către stânga pentru că a înţeles că ruşii suferă din cauza veniturilor mici. Salariile s-au prăbuşit în Rusia, fiind astăzi cu 10% sub nivelul din 2015. Când a făcut programul din 2018, a început să se intereseze de probleme precum instituirea unui salariu minim şi a unei taxe pentru beneficiarii marilor privatizări post-URSS”, explică Serghei Guriev.

Însă, în opinia lui Aleksei Sahnin, Navalnîi ar putea fi „un om politic ghidat de dreapta liberală”. Face toate astea doar pentru a găsi o portiţă de a-l învinge pe Putin. „A adoptat diferite ideologii, precum naţionalismul sau acum un aspect social, doar cu obiectivul de a pune capăt regimului Putin”, conchide Sahnin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite