Cronologia dramatică a unei călătorii periculoase. Cele două ore de cumpănă din viaţa lui Navalnîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi se află în comă la un spital din Berlin, iar Guvernul german tocmai a anunţat că a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din gama Noviciok, la fel ca fostul agent dublu Serghei Skripal.

Aleksei Navalnîi s-a simţit rău subit în dimineaţa zilei de 20 august la bordul avionului cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova. Aeronava a aterizat de urgenţă la Omsk, iar principalul opozant al Kremlinului a fost dus la un spital local. La 22 august, după multiple contre între familia lui Navalnîi şi autorităţile ruse, bărbatul de 44 de ani a fost transportat cu un avion special echipat în Germania.

BBC Rusia a pus cap la cap informaţiile legate de zborul lui Aleksei Navalnîi din 20 august şi a publicat - conform relatării originale - „cronologia dramatică” a unei „călătorii periculoase”.

Ce s-a întâmplat în dimineaţa zilei de 20 august?

După o vizită în scop electoral la Tomsk, Aleksei Navalnîi ar fi trebuit să se întoarcă la Moscova la bordul unui avion al companiei S7. Nu a mâncat nimic înainte de decolare. În schimb, a băut un pahar cu ceai în Aeroportul Bogaşevo, cu aproximativ o oră înainte de zbor, spune purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmîş. Un alt pasager, Ilia Agheev, a surprins acest moment şi l-a făcut public după apariţia primelor informaţii despre starea precară a sănătăţii lui Navalnîi. Potrivit unor martori de la faţa locului, înainte de decolare, opozantul a glumit cu toţi cei care l-au recunoscut la coadă şi a zâmbit fără a da semne că ar avea vreo problemă medicală.

Tomsk: ora locală 08.01

Lui Navalnîi i s-a făcut rău în prima jumătate de oră a zborului. Cele patru însoţitoare de bord au împărţit apă pasagerilor, dar Navalnîi a refuzat-o, după care s-a dus la toaleta.

Tomsk: ora locală 08.30

Un alt pasager a încercat să folosească toaleta, dar era încuiată. Aleksei Navalnîi se afla în interior de aproximativ 20 de minute.

Tomsk: ora locală 08.50

Însoţitoarele de bord ştiau deja că unul dintre pasagerii lor se simte rău.

Tomsk: ora locală 09.00

O însoţitoare de bord a întrebat dacă se află cumva vreun medic în avion. Ilia Pahomov, asistentul lui Navalnîi, a făcut aceeaşi adresare în avion. O femeie s-a prezentat drept asistentă medicală, iar în următoarea oră a depus eforturi, alături de însoţitoarele de bord, să-l menţină conştient.

„Nu spunea nimic, doar ţipa”

„Am început să fiu atent la ce se întâmpla din momentul în care o însoţitoare de bord a întrebat dacă există vreun medic în avion. Câteva minute mai târziu, pilotul a anunţat că vom ateriza la Omsk, deoarece un pasager nu se simţea bine. Mi-am dat seama că pasagerul respectiv era Navalnîi abia după aterizare, când am verificat Twitter-ul.  La câteva minute după solicitarea unui doctor, Aleksei a început să geamă şi să ţipe. Se vedea clar că îl durea. Era întins pe podea în partea rezervată echipajului. Nu spunea nimic, doar ţipa”, îşi aduce aminte avocatul Serghei Nejeneţ.

Atunci avocatul a văzut o femeie îndreptându-se spre locul în care se afla Navalnîi: „Nu ştiu ce au făcut, nu am văzut. Dar i-am auzit tot spunându-i: «Aleksei, bea, bea, Aleksei, respiră!»”.

Cei doi asistenţi ai săi erau în apropiere. În afară de Ilia Pahomov, se mai afla şi purtătoarea de cuvânt Kira Iarmîş.

„Era foarte nervoasă. Medicul a întrebat-o ce i s-a întâmplat. Kira a răspuns: «Nu ştiu, probabil a fost otrăvit»”, adaugă avocatul.

Omsk: ora locală 09.01

Avionul a aterizat la Omsk la ora locală 09.01, după mai bine de o jumătate de oră de la anunţul în acest sens.

Serghei Nejeneţ spune că îl auzea pe Navalnîi refuzând tot ce i se dădea să bea.

Omsk: ora locală 09.03

O ambulanţă a sosit în două minute din momentul aterizării. „Nu este un caz pentru noi, are nevoie de terapie intensivă”, a declarat un medic.

O altă ambulanţă a sosit peste alte zece minute şi l-a preluat de la aeroport.

I s-a făcut spălătură gastrică? Vasili Sidorus, medicul şef al Aeroportului din Omsk, a refuzat să confirme sau să infirme acest lucru. „S-au făcut de toate”, a dat asigurări el.

„Au făcut tot ce a fost necesar, au salvat viaţa unui bărbat şi s-au asigurat că va fi transferat la un spital corespunzător”, a adăugat medicul.

Potrivit pasagerilor, examinarea lui Navalnîi pe aeroport a durat între 15 şi 20 de minute.

Omsk: ora locală 09.37

Aleksei Navalnîi a fost dus la Spitalul de Urgenţă Nr. 1 din Omsk.

După o jumătate de oră, avionul şi-a reluat zborul spre Moscova. În momentul aterizării pe Aeroportul Domodedovo, serviciile de securitate au urcat în avion şi le-au cerut pasagerilor aflaţi lângă Navalnîi să stea pe loc. Ceilalţi au fost lăsaţi să iasă din avion. „Mi s-a părut ciudat”, spune avocatul.

Aleksei Navalnîi a fost internat timp de două zile la Omsk. Medicii de acolo spun că nu au găsit otravă în corpul său, aşa cum suspecta echipa sa, ci doar o tulburare metabolică.

Neîncrezătoare, familia lui Navalnîi a insistat ca acesta să fie transferat în Germania. După două zile de refuz şi contre cu autorităţile, a primit în cele din urmă acceptul, iar opozantul a fost internat la 22 august la Spitalul Charite din Berlin.

Analizele efectuate în Germania arată că a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din gama Noviciok, dezvoltată de sovietici începând cu deceniul 1970 - 1980 şi moştenită de ruşi după destrămarea URSS, în 1991. Un compus chimic similar a fost descoperit în corpul fostului agent dublu rus Serghei Skripal, găsit inconştient la 4 martie 2018 pe o bancă din Salisbury, un oraş din sudul Angliei.

Kremlinul respinge ipoteza otrăvirii lui Navalnîi şi se opune efectuării unei anchete complete în acest caz. Totodată, acuză Germania că se pripeşte în a formula concluzii şi susţine că nu fost informat. Totuşi, ambasadorul rus la Berlin a fost convocat de ţara gazdă pentru a i se da detalii despre probele otrăvirii.

Echipa lui Navalnîi suspectează că ordinul otrăvirii a venit direct de la preşedintele rus Vladimir Putin.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite