Cronica unui eşec previzibil: Sputnik V, vaccinul anunţat înainte de vreme doar de dragul propagandei. Cum a ajuns să nu prezinte încredere?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Teste nefinalizate, producţie greoaie, neîncredere... La şase săptămâni de la omologare, vaccinul rus anti-COVID-19 numit Sputnik V rămâne doar un anunţ de propagandă.

„Fiica mea a avut doar febră uşoară după fiecare dintre cele două doze administrate, iar acum se simte bine. Vaccinul nostru este eficient”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin la 11 august sărbătorind înregistrarea Sputnik V, prezentat cu zarvă mare de presa afiliată Kremlinului drept primul vaccin anti-COVID-19 din lume. Nu se ştie dacă Sputnik V a fost într-adevăr injectat uneia dintre cele două fiice ale liderului de la Kremlin, dar specificarea în acest sens a fost făcută în mod clar pentru convingerea opiniei publice. Ori preşedintele rus este cunoscut pentru discreţia de care dă dovadă în legătură cu familia sa. La scurt timp după anunţul lui Putin, mai mulţi oficiali de rang înalt din Rusia s-au afişat vaccinându-se cu Sputnik V, printre care primarul Moscovei Serghei Sobianin şi ministrul Apărării Serghei Şoigu.

Impostură

La şase săptămâni de la omologare, un lucru este cert. Sputnik V, dezvoltat de Institutul Gamaleia, nu are parte de succesul aşteptat de puterea de la Moscova, scrie Marc Nexon, corespondentul cotidianului francez „Le Point” pentru Rusia. Motivul? Produsul se află încă în proces de testare, mai precis în faza a treia. Altfel spus, este aproape în acelaşi stadiu de testare cu vaccinurile rivale elaborate în prezent de AstraZeneca, Moderna şi Pfizer. Este vorba de o impostură care a lăsat comunitatea ştiinţifică fără cuvinte, inclusiv în Rusia, notează autorul. „Această încălcare a standardelor internaţionale are drept obiectiv să servească ambiţiilor geopolitice ale preşedintelui” Putin, spune doctoriţa Anastasia Vasilieva, aflată la conducerea sindicatului Alianţa Medicilor.

De altfel, de la anunţul din 11 august, Moscova tot pretinde că primeşte comenzi şi le onorează în mod dezinteresat. Potrivit părţii ruse, Brazilia, Mexic, India şi Arabia Saudită ar fi semnat deja acorduri pentru livrarea a 1,2 miliarde de doze. „Procedăm transparent, fără anumite preferinţe şi fără conexiuni politice sau economice”, susţine reprezentantul Rusiei pe lângă Uniunea Europeană Vladimir Cijov.

Dar acestea nu sunt decât cuvinte frumoase menite să ascundă intenţia reală, şi anume asigurarea monopolului vaccinului Sputnik V în ţările în curs de dezvoltare. „Aceste contracte nu-i garantează Rusiei o implantare pe pieţele respective, dar îi permite în schimb să dispună de noi voluntari”, subliniază Anastasia Vasilieva.

Un studiu controversat

Ori Sputnik V se pare că nu mai prezintă încredere în Rusia. Producţia vaccinului este greoaie şi are loc în mod dezorganizat. Este un fapt cauzat în mare de testele încă în curs. În plus, voluntarii înscrişi nici nu se înghesuie să-şi administreze vaccinul. De exemplu, doar 700 de persoane au fost vaccinate la Moscova dintr-un total de 60.000 de trecute pe listă. Şi apoi există îndoieli asupra lucrărilor Institutului Gamaleia, evidenţiate de biologul italian Enrico Bucci. Luând la puricat datele publicate de Institutul Gameleia în prestigioasa revistă medicală „The Lancet” pentru a dovedi eficacitatea Sputnik V, Bucci observă o anomalie, şi anume că nivelul de anticorpi de la mai mulţi pacienţi este identic, ceea ce este „improbabil”. Ca urmare a acestei observaţii, 38 de cercetători au protestat faţă de rezultatele anunţate în cazul Sputnik V.

Concurenţă din partea Chinei

Colac peste pupăză, Sputnik V se confruntă şi cu impedimentul chinez. Fapt observat deocamdată în cazul Egiptului, care a preferat două vaccinuri anti-COVID-19 dezvoltate de China în locul celui al Institutului Gamaleia. „Ei (chinezii, n. red.) sunt sub supravegherea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, a explicat Hossam Hosni, şeful Comitetului Ştiinţific Egiptean, de ce a ales parteneriatul chinez în locul celui rusesc pe subiectul antidotului împotriva noului coronavirus.

Rămâne o întrebare: ţinând cont de neîncrederea provocată de Sputnik V, oare Moscova va reuşi să-şi vaccineze populaţia? „Profesorii sunt ameninţaţi cu pierderea locului de muncă dacă nu se supun”, atrage atenţia Anastasia Vasilieva. „Dar, pentru personalul medical, va fi mai complicat. Noi ştim care este valoarea datelor ştiinţifice ale ţării noastre şi că am putea avea surprize neplăcute cu acest vaccin în doi sau trei ani”, conchide doctoriţa.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite