Criza din Ucraina reduce şansele unei întâlniri între Patriarhul Kiril şi Papa Francisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O întâlnire între liderul Bisericii Catolice, Papa Francisc, şi liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul rus Kiril, este puţin probabilă din cauza tensiunilor din Ucraina, în care se poate distinge „o nouă cruciadă împotriva ortodoxiei”, a anunţat reprezentantul Patriarhiei Ortodoxe Ruse pentru relaţii externe, potrivit AFP.

„Evenimentele recente ne-au împins destul de mult în spate, în legătură cu pregătirea acestei întâlniri”, a declarat mitropolitul Ilariaon în cadrul unui interviu publicat pe site-ul Patriarhiei Ruse. De mai mulţi ani, liderii celor două Biserici încearcă să ajungă la o înţelegere pentru a face posibilă o întrunire.

Potrivit sursei citate, neînţelegerile au legătură cu acţiunile greco-catolicilor, pe care Patriarhia rusă le percepe ca pe un obstacol pentru dialog. Nu de puţine ori, preoţii rusi au acuzat Biserica Greco-Catolică ucraineană ca fiind un mijloc de prozelitism romano-catolic.

În prezent, Biserica Greco-Catolică din Ucraina, deşi păstreaza ritul bizantin, este fidelă Vaticanului, fiind interzisă în timpul perioadei sovietice.

„În cadrul confruntării civile din Ucraina, greco-catolicii au început să lupte deja pentru una dintre părţi. Liderul acestei biserici a îndemnat autorităţilor din Statele Unite să facă ordine în Ucraina. Considerăm din aceste motive că avem parte de o nouă cruciadă împotriva ortodoxiei”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei de la Moscova.

În Ucraina, ortodoxia se desparte în două mari Patriarhii: cea de la Kiev şi cea de la Moscova. Luna trecută, Patriarhul Filare, liderul Patriarhiei de la Kiev, a făcut un apel credincioşilor să se „unească împotriva agresorului rus”.

Suveranul Pontif s-a întâlnit de curând la Vatican cu Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a. 


Citeşte şi:

Vizită istorică a Reginei Marii Britanii la Vatican

Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a făcut o vizită oficială la Vatican, joi, unde s-a întâlnit cu Papa Francisc, dar şi cu preşedintele Italiei Giorgio Napolitano, potrivit agenţiei Reuters.

200 de ani de dezbinare şi intervenţii brutale ale ruşilor în treburile Bisericii Ortodoxe Române

Politica şi Biserica au mers mână-n mână la Petersburg şi Moscova, iar în câteva rânduri deciziile ţarilor ne-au afectat şi pe noi. Cert e că niciodată nimeni nu ne-a întrebat noi ce credem sau ce vrem.

Ce va face Patriarhul Chiril la Chişinău

În timpul vizitei sale la Chişinău, Patriarhul Chiril se va întâlni cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi cu liderul PLDM Vlad Filat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite