Crima Ungariei este că s-a arătat dispusă să participe cu Federaţia Rusiei la ciopârţirea Ucrainei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul maghiar, Viktor Orban, şi preşedintele rus, Vladimir Putin FOTO AP
Premierul maghiar, Viktor Orban, şi preşedintele rus, Vladimir Putin FOTO AP

În fiecare săptămână se întâmplă ceva important, din punct de vedere militar, pe mapamond, care merită descifrat iniţial, prompt şi clar de conaţionali care au avut o evoluţie anterioară, profesională, semnificativă, percepută şi azi ca atare, în mediul militar. Astfel, „Ziua Z” a fost recent pe 31 octombrie, când bombardiere strategice ruseşti au testat vigilenţa NATO.

La câteva sute de kilometri, la est de România, blindate răsăritene trec graniţa din Rusia în Ucraina, nestingherite.

Chiar şi în pofida anunţului Departamentului de Stat, al SUA, că se va face schimb de informaţii cu Moscova, privind situaţia de la frontiera ruso-ucraineană, Federaţia Rusă îşi extinde prezenţa militară pe teritoriul estic al fostei republici frăţeşti, cu capitala la Kiev. 

Insurgenţii separatişti au atacat cu artilerie forţele ucrainene, semn că pacea este un cuvânt pe care nimeni nu mai dă, acolo, vreo rublă. 

Războiul încă nu s-a încheiat - aceasta este convingerea lui  Igor Plotniskiy, cel care tocmai a fost ales conducător al făcăturii geopolitice intitulate preţios Republica Populară Lugansk.

Ce vrea euroasiaticul Igor doreşte şi protecrorul său, de la Moscova, respectiv maxima integrare în Rusia.

Până acum au fost ucişi 4.035 de oameni şi răniţi 9.336 de cetăţeni ucraineni, ca urmare a luptelor înverşunate din partea răsăriteană a Ucrainei. 

În acest context,  31 octombrie 2014 a fost ziua în care, în urma ordinului primit, piloţi militari ruşi au surprins pe aliaţi, prin traseu şi temeritatea de a îi atenţiona asupra forţei de lovire, din aer, cu rachete nucleare strategice.

La Pentagon, generalii nu se mai feresc să considere acţiuni de acest gen ca o forţare a Rusiei de a pune comunitatea euroatlantică să reflecteze la iminenta apropiere de marginea prăpastiei nucleare. 

Cum văd generali români, cu experienţe aparte, această dinamică uluitoare, pentru neiniţiaţi în mediul militar, am aflat în cadrul emisiunii ZIUA Z, pe care am iniţiat-o la postul de televiziune The Money Channel.

Au răspuns invitaţiei de a fi prezenţi pe platoul de filmare generalii Constantin Degeratu şi Mihaiu Mărgărit. 

General (r.) dr. Constantin Degeratu:

@ Asistăm la intensificarea testelor pe care Federaţia Rusă le face pentru a vedea capacitatea posibilă de reacţie a ceea ce ei, ruşii, au numit adversarul lor principal - NATO. 

@ Sunt convins că avioanele britanice se ridică în aer exact aşa cum trebuie. Pot să garantez că zborurile aviaţiei militare a Marii Britanii s-au intensificat de cel puţin cinci ori, în ultimul an, faţă de cel precedent. 

@ Rusia îşi antrenează personalul militar pentru acţiune. 

@ Ruşii au ajuns la concluzia că mai pot face suficient de mult, faţă de cum a reacţionat, până acum, comunitatea euroatlantică. 

@ Rusia încă mai poate săvârşi o serie de infracţiuni internaţionale. 

@ E limpede că la Moscova s-a văzut un lucru. Maneta gazului nu mai poate produce schimbări politice în Europa de Vest, aşa cum s-au aşteptat. 

@ Crima pe care a săvârşit-o Ungaria - prin acele declaraţii, prin care s-a arătat dispusă să participe, împreună cu Federaţia Rusă, la ciopârţirea Ucrainei, a arătat clar că a pus în discuţie capacitatea de a realiza consensul, în NATO.

@ Acele bombardiere ruse, care zboară în diferite direcţii, acele submarine, care trec prin acea zonă, arată un anumit tip de ameninţare, pe care Rusia îl induce, cu posibilitatea folosirii armei nucleare. Este un tip de şantaj subliminal.

@ Rusia a mutat bateriile de rachete tactice şi operativ-tactice, în apropierea frontierei cu Ucraina. Nu era necesară mutarea lor, din punctul de vedere al acţiunii.

@ Mă tem că acţiunea majoră a Rusiei se va desfăşura în această iarnă, când estul Ucrainei va îngheţa.

@ Câtă vreme societăţile ignoră pericolul, din diverse motive, că nu există resurse, că nu este timp, cu siguranţă nici guvernele nu vor acţiona corespunzător, şi ca urmare nici NATO nu va acţiona altfel.

@ Pericolul este aici, direct, iminent, la adresa noastră, a Poloniei, a statelor baltice. Se văd limpede planurile Federaţiei Ruse, de refacere a imperiului.

@ De mai mulţi ani Federaţia Rusă ne spune că suntem inamici, ne spune că asupra inamicilor au ţintit principalele mijloace de lovire nucleară, că este hotărâtă să acţioneze împotriva intenţiilor inamicilor.

@ Cum am putea crede că o ţară agresivă se opreşte singură, la graniţele cuiva?

@ Gândiţi-vă la zecile de mii de copii, din estul Ucrainei, care nu mai au acolo o copilărie. Gândiţi-vă la zecile, sutele de mii de mame care nu îşi mai pot creşte acolo copiii. Este o problemă chiar de atitudine civică! În estul Ucrainei este chiar o tragedie. Cum am putea să avem o iarnă liniştită? Este o tragedie pe care Rusia o produce zi de zi.

General (r.) Mihaiu Mărgărit:

@ Asemenea acţiuni, ale Federaţiei Ruse au fost practicate pe timpul Războiului Rece şi, ca atare, nu ar trebui să ne surprindă.

@ Niciodată zborurile militare ruse nu au avut un asemenea traseu, până în largul coastelor Portugaliei.

@ Rusia a vrut să demonstreze că este capabilă, oricând, să acţioneze la distanţe mari.

@ Acţiuni similare ale Rusiei au vizat şi Japonia.

@ Putin a folosit diferenţele de opinii, între unii occidentali, poate să îşi selecteze viitorii parteneri? Este o întrebare.

@ Actualul regim politic, de la Budapesta, eu consider că joacă o altă carte.

@ Nu este suficient ca să îşi facă datoria comunitatea de informaţii, dacă decidentul politic nu ia în considerare informaţia pe care o primeşte.

@ Nu cred că ruşii mai încearcă să lungească boala Ucrainei.

@ S-ar putea ca şi Transnistria să capete importanţă, în acest context, în planurile Rusiei.

@ Soluţiile pentru Bucureşti trebuie să urmeze exemplul Poloniei.

@ Rusia va extinde războiul psihologic şi pe alte teritorii. Nu trebuie să subestimăm această nouă formă de ameninţare.

Emisiunea ZIUA Z, cu dialogul avut cu cei doi distinşi interlocutori poate fi urmărită dacă daţi click aici.

*************************************************

Nota bene:

Mulţumesc frumos - şi pe această cale -, domniţelor Loredana Popescu, Iulia Pătraşcu şi conaţionalilor Ovidiu Nahoi şi Lucian Morteanu, pentru sprijinul profesional oferit la lansarea emisiunii ZIUA Z, la postul The Money Channel. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite