„Cortina de Fier” din online: legea internetului suveran a intrat în vigoare în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O lege care introduce noi controale asupra internetului a intrat în vigoare în Rusia, stârnind îngrijorări că măsurile ar putea fi folosite pentru a-i reduce la tăcere pe critcii regimului de la Moscova.

În teorie, legea „internetului suveran” le acordă oficialilor puteri ample de a restricţiona traficul pe reţeaua rusă de internet.

Kremlinul a afirmat că legea va îmbunătăţi securitatea cibernetică. Un purtător de cuvânt a declarat că utilizatorii nu vor sesiza nicio schimbare, potrivit BBC News.

Criticii se tem că Kremlinul va încerca să creeze un firewall similar cu cel din China. Experţii susţin că nu este clar felul cum puterile acordate prin lege ar putea fi folosite sau cum pot fi ele implementate, având în vedere provocările tehnologice şi costurile ridicate.

Despre ce este vorba în lege?

Legea acordă Kremlinului posibilitatea să oprească conexiunile din interiorul Rusiei sau cele ce leagă Rusia de reţeaua mondială „în cazul unei urgenţe”. Guvernul va fi cel care va decide ce presupune o urgenţă şi ce acţiuni trebuie luate în cazul unei ameninţări.

Legea le cere furnizorilor de internet să instaleze echipament capabil să identifice sursa traficului şi să filtreze conţinut. În practică, acest lucru îi va permite organismului de verificare din telecomunicaţii, Roskomnadzor, să fie mai eficient în blocarea anumitor site-uri.

Rusia vrea să direcţioneze traficul de internet al ţării prin anumite puncte controlate de stat, reducând dependenţa de serverele străine, asupra cărora are mai puţin control. Susţinătorii măsurii spun că aceasta va proteja sistemul de atacuri venite din exterior.

Care sunt îngrijorările?

Criticii spun că legea este o tentativă de a creşte cenzura, care vine ca un plus la legislaţia acutală privind internetul, ce împiedică deja libertatea de expresie şi dreptul la confidenţialitate.

„Acum guvernul poate cenzura direct conţinutul şi poate transforma internetul Rusiei într-un sistem închis, fără să spună publicului ce face sau de ce”, a declarat Rachel Denber, director adjunct la Human Rights Watch Europa şi Asia Centrală.

Potrivit observatorilor, legea permite guvernului să blocheze conţinut, fără aprobare juridică şi nu le transmite utilizatorilor ce informaţii sunt blocate sau de ce. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite