Contre între Ambasada SUA la Moscova şi MAE rus la 13 ani de la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un comentariu al Ambasadei SUA la Moscova în legătură cu uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia a stârnit furia Ministerului rus de Externe, care a replicat amintind de asasinarea celui de-al 35-lea preşedinte american, democratul John F. Kennedy.

Luni, la împlinirea a 13 ani de la uciderea Annei Politkovskaia, Ambasada SUA la Moscova a amintit, pe Twitter, că a fost o jurnalistă care şi-a dorit să „afle adevărul“ şi a îndemnat Moscova să-i găsească pe adevăraţii vinovaţi ai morţii sale.

Anna Politkovskaia a fost ucisă la 7 octombrie 2006, chiar de ziua de naştere a preşedintelui rus Vladimir Putin, în liftul blocului în care locuia la Moscova.

O jurnalistă foarte talentată, Politkovskaia avea un ton acid faţă de atrocităţile comise în Rusia în primii ani ai regimului Putin, fiind preocupată îndeosebi de chestiunea cecenă.

Comentariul misiunii diplomatice americane la Moscova nu a rămas fără răspuns. Luni seara, MAE rus a recomandat părţii americane să se ocupe mai degrabă de elucidarea misterului din jurul asasinării lui John F. Kennedy, la 22 noiembrie 1963, decât de cazurile penale din Rusia.

„Vă reamintim că, în conformitate cu sentinţa dată cu cinci ani în urmă, ucigaşii Annei Politkovskaia au fost traşi la răspundere. În schimb, în SUA, multe cazuri penale de acest gen rămân nerezolvate, între care şi asasinarea preşedintelui american John F. Kennedy“, susţine MAE rus într-un comunicat.

În pofida celor cinci condamnări în cazul Politkovskaia, familia şi colegii jurnalistei denunţă un simulacru de proces. În opinia lor, Moscova a dat sentinţe în acest caz pentru a calma opinia publică internaţională, nu pentru a-i trage la răspundere pe adevăraţii asasini şi comanditarii crimei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite