Conserve de carne de vită şi trafic de droguri: Dispariţia misterioasă a peste o tonă de cocaină confiscată de un fost colaborator apropiat al lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Cerkesov (stânga) şi Vladimir Putin pe 22 mai 2000 FOTO EPA-EFE
Viktor Cerkesov (stânga) şi Vladimir Putin pe 22 mai 2000 FOTO EPA-EFE

Peste o tonă de cocaină a fost confiscată în februarie 1993 la Sankt Petersburg. Era vorba de cea mai mare captură de droguri în Rusia, iar Viktor Cerkesov, un fost agent KGB a cărui echipă revendicase găsirea cocainei, promitea un proces de amploare.

După şapte luni, ancheta era oprită brusc în Rusia sub motivul că suspecţii fugiseră în străinătate. Au trecut aproape trei decenii de la acest episod şi încă nu se ştie oficial ce s-a întâmplat cu cocaina confiscată, scrie Radio Europa Liberă.

„Are gust amar. Amorţeşte limba”, spunea Cerkesov în faţa camerelor TV în timp ce testa captura.

Estimată la peste 100 de milioane de dolari, cocaina era ascunsă în conserve de carne de vită expediate din Columbia către Olanda via Rusia.

Autorităţile germane şi cele israeliene erau şi ele pe urmele acestui transport ilicit. Însă cel care l-a revendicat a fost Viktor Cerkesov, un fost agent KGB care lucra la Sankt Petersburg împreună cu un alt fost coleg din KGB, şi anume Vladimir Putin, consilier pentru relaţii externe al primarului Anatoli Sobceak, apoi viceprimar până la părăsirea oraşului natal pentru o funcţie la Kremlin.

Dacă Germania şi Israelul a organizat procese şi au condamnat câteva persoane în acest caz, Rusia a oprit ancheta şi nu a mai zis nimic despre ce s-a întâmplat cu cele 1.092 de kilograme de cocaină care ar fi trebuit, conform spuselor lui Cerkesov, să fie reutilizate în scop medical.

Însă speculaţiile nu au încetat, nici măcar la aproape trei decenii de la confiscare. În 2015, un dezertor din FSB, succesorul KGB, a declarat că Putin însuşi a fost implicat în acest trafic de droguri. El spune că fostul agent FSB Aleksandr Litvinenko, care a murit în toamna anului 2006 la Londra după ce a fost otrăvit cu poloniu, avea dovezi despre rolul lui Putin.

În replică, un ziar deţinut de soţia lui Cerkesov a publicat un reprotaj precum că drogurile respective au fost folosite pentru producerea unor medicamente. Dar jurnaliştii au precizat mai târziu că au fost legaţi la ochi odată ce au ajuns la facilitatea secretă menţionată în articol şi nu pot confirma că au văzut cocaina.

  O investigaţie jurnalistică realizată de Current Time şi ediţia rusă a RFE/RL arată că există legături multiple între indivizii implicaţi în cazul de contrabandă cu cocaină din 1993 şi Primăria din Sankt Petersburg.

   

Această investigaţie este primul material publicat în cadrul unui proiect jurnalistic cu privire la scandalurile şi înşelătoriile legate de Vladimir Putin şi asociaţii săi pe vremea când actualul lider de la Kremlin era funcţionar la Sankt Petersburg.

Ancheta este bazată pe relatările unui martor şi cele ale unui israelian condamnat în acest caz, precum şi pe documente ale poliţiei ruse, înregistrări ale autorităţilor israeliene, materiale de presă şi arhive video.

Condamnatul israelian spune că documentele pe care le avea pentru transportul de conserve de carne de vită în care era ascunsă cocaina indicau ca destinatar un organ de supraveghere a sănătăţii publice din Sankt Petersburg, iar omul de legătură era un angajat al primăriei acestui oraş.

Un martor a declarat că omul de afaceri arestat în acest dosar s-a întâlnit personal cu Anatoli Sobceak, în timp ce un anchetator a recunoscut că traficanţii au fost implicaţi şi într-un alt caz de contrabandă cu droguri, în care a fost condamnat un coleg al lui Putin.

Cerkesov a rămas aproape de Putin, fiind numit în 2003 la conducerea Agenţiei Antidrog din Rusia. Anterior, fusese adjunctul lui Putin când acesta din urmă deţinuse postul de şef al FSB.

Bărbatul însărcinat să se ocupe de documentele pentru transportul de cocaină a fost Shemtov Michtavi, un infractor israelian care acum îşi cere scuze pentru faptele sale.

Destinaţia finală, spune el, trebuia să fie Olanda, dar un colaborator al său, şi anume Amos Sulami, a venit cu ideea de a le trece prin Rusia, ţară văzută ca un punct de tranzit atrăgător din cauza faptului că vameşii şi autorităţile erau uşor de corupt.

Germania şi Israelul monitorizau în secret acest transport, atribuind operaţiunii denumirea Acapulco. Cele două ţări au informat autorităţile ruse, iar acest lucru a afectat operaţiunea. Practic, după intrarea containerului în Rusia, pe 16 februarie 1993, autorităţile germane şi cele israeliene şi-au pierdut şansele de a pune mâna pe organizatorii acestei rute de de contrabandă şi pe complicii lor.

Nu s-a aflat dacă Anatoli Sobceak sau consilierul său apropiat Vladimir Putin aveau informaţii despre acest transport, dar Michtavi este convins că fostul primar al Sankt Petersburgului ştia. „Nu am nicio dovadă. Dar Anatoli Sobceak ştia. Trebuia să primească bani pentru asta. (...) Puteţi vedea adresa, era către departamentul de sănătate al biroului primarului din Sankt Petersburg”, spune el.

Informaţii nefăcute publice anterior de poliţia israeliană menţionează încă un suspect, Oscar Donat, un afacerist cunoscut din Sankt Petersburg care a fost arestat, apoi eliberat din lipsă de dovezi. Se crede că drogurile trebuiau să ajungă la terminalul vămii private a lui Donat, care a fost înregistrată de departamentul de relaţii externe din Sankt Petersburg imediat după ce Vladimir Putin a devenit şef. Dosarul citează şi pe un şofer din Sankt Peterbsurg, Vasili Didenko, care a fost angajat de unul din complicii lui Michtavi.

„Directorii companiei l-au vizitat pe Donat la hotel în fiecare zi. Îi aduceau valize pline cu bani. Până şi Sobceak l-a vizitat. Şi el l-a vizitat pe Sobceak. Toată lumea era de vânzare pe atunci”, a declarat şoferul.

Donat a recunoscut public că a discutat idei de afaceri cu Sobceak. Ambii au murit între timp, pe când Putin „a trecut la fapte mari de atunci”, menţionează RFE/RL.

Sursa citată menţionează că a contactat FSB în legătură cu acest caz, dar nu a primit niciun răspuns.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite