Conflictul ambasadelor se extinde. Rusia ordonă plecarea unor diplomaţi americani de la Moscova

Conflictul ambasadelor se extinde. Rusia ordonă plecarea unor diplomaţi americani de la Moscova

Foto: Getty Images / Abmasada SUA la Moscova.

Rusia a informat miercuri că ordonă personalului ambasadei SUA care se află la Moscova de mai mult de trei ani să se întoarcă acasă până la 31 ianuarie 2022. Măsura este privită ca una de represalii pentru ceea ce Moscova a declarat că a fost o decizie a SUA de a limita mandatele diplomaţilor ruşi, informează Reuters, citat de Agerpres.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai recentă dispută diplomatică escaladeează astfel, după ce ambasadorul Rusiei în Statele Unite a declarat săptămâna trecută că 27 de diplomaţi ruşi şi familiile lor au fost expulzaţi din Statele Unite, urmând a părăsi teritoriul american până la 30 ianuarie 2022.

''Noi (...) intenţionăm să răspundem în consecinţă. Angajaţii ambasadei americane care se află la Moscova de peste trei ani trebuie să părăsească Rusia până la 31 ianuarie'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citată de agenţia de ştiri RIA, aceasta a spus că noile decizii ale SUA înseamnă că diplomaţii ruşi care au fost forţaţi să părăsească Statele Unite ale Americii au primit, de asemenea, interdicţia de a lucra ca diplomaţi în Statele Unite timp de trei ani.

''Înainte de 1 iulie anul viitor, dacă Washingtonul nu renunţă la regula de trei ani şi nu face compromisuri, mai mulţi lucrători (americani) (în Rusia) vor pleca într-un număr proporţional cu numărul de ruşi anunţat de Departamentul de Stat'', a spus ea.

Ambasada SUA de la Moscova nu a făcut niciun comentariu imediat. Aceasta este ultima reprezentanţă operaţională a SUA în Rusia, după ce consulatele SUA din Vladivostok şi Ekaterinburg au fost închise. Faţă de începutul anului 2017, numărul angajaţilor ambasadei SUA la Moscova s-a redus în prezent de la aproximativ 1.200, la 120 de angajaţi, a precizat Washingtonul.

Legăturile dintre Washington şi Moscova, aflate de ani de zile la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, sunt sub presiune din cauza acumulării de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările