Conducerea lui Putin se destramă în timp ce el face pauze regulate pentru tratament medical şi este înconjurat de medici, spune un fost spion britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşidintele rus Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Preşidintele rus Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Stăpânirea preşedintelui Vladimir Putin asupra puterii scade şi trebuie să ia pauze regulate pentru tratament medical, potrivit fostului spion britanic Christopher Steele. „Înţelegem că există o dezordine tot mai mare la Kremlin şi haos”, a spus Steele într-un interviu pentru postul de radio britanic LBC.

Steele este un fost agent MI6 care a lucrat mulţi ani în Rusia, a fost inclusiv şeful biroului agenţiei de spionaj britanic la Moscova timp de trei ani.

El a declarat pentru LBC că „nu există nicio conducere politică clară din partea lui Putin, care este din ce în ce mai bolnav, iar în termeni militari, structurile de comandă nu funcţionează aşa cum ar trebui”.

Steel nu şi-a citat sursele, dar a spus că este „destul de încrezător” în afirmaţiile sale. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a negat în repetate rânduri că Vşadimir Putin ar avea orice problemă.

„Ceea ce ştim este că el este în mod constant însoţit de o echipă de medici”, a spus Steele. Reuniunile guvernamentale - dintre care multe sunt televizate - trebuie împărţite în secţiuni, astfel încât Putin să poată ieşi şi să primească tratamente regulate, a susţinut Steele.

„Cu siguranţă are un impact foarte serios asupra guvernării Rusiei în acest moment”, a spus el.

Zvonurile despre sănătatea lui Putin circulă de luni de zile. Pe 14 mai, şeful serviciilor de informaţii militare al Ucrainei, generalul-maior Kirll Budanov a declarat pentru Sky News că Putin este „foarte bolnav” şi a sugerat că o lovitură de stat este în desfăşurare la Kremlin.

Iar zvonurile s-au intensificat după ce recentele apariţii la televizor au dezvăluit că preşedintele arată bolnăvicios, agitat şi umflat. Au fost speculaţii că preşedintele ar putea avea demenţă, boala Parkinson sau un tip de cancer.

Unele speculaţii tabloide au fost atribuite unui cont Telegram anonim numit „General SVR”. 

Steele susţine că Putin este bolnav, dar „nu ştim detaliile exacte despre ce boală”.

În aprilie, o investigaţie aprofundată a publicaţiei independente ruse Proekt a mai constatat, prin examinarea înregistrărilor de zbor, că Putin a avut în ultimul deceniu un anturaj medical, cu până la o duzină de medici alături de el la un moment dat – inclusiv numeroase vizite. de la un specialist în cancer tiroidian.

Steele este autorul dosarului Trump-Rusia.

O serie de oficiali de la FSB şi GRU se pregătesc pentru o Rusia post-Putin

Şi jurnalistul de investigaţii de la Bellingcat, Christo Grozev, susţine într-un interviu acordat Europei Libere că Putin pierde controlul asupra puterii, iar înalţi oficiali ruşi de securitate cred că războiul din Ucraina este „pierdut”.

Înalţi oficiali ruşi de securitate cred că războiul din Ucraina este „pierdut”, sugerând că regimul lui Vladimir Putin s-ar putea să se apropie de sfârşit.

„Elita informată” din cadrul forţelor de securitate „înţelege că războiul este pierdut”, a declarat Christo Grozev.

Pentru a avea o şansă de a câştiga războiul, a spus Grozev, preşedintele rus ar avea nevoie de mobilizare totală, dar acest lucru i-ar crea probleme acasă. Mobilizarea în masă ar duce la o „explozie socială” în Rusia, a adăugat Grozev.

Sunt cei din cercul apropiat al lui Putin care l-ar putea presa să folosească arme nucleare sau chimice, a continuat Grozev, dar alţii vor spune că „este suficient”. Aceşti oameni ar spune „este mai bine să nu irosim încă 10.000 de vieţi ale soldaţilor şi ofiţerilor noştri”, a subliniat Grozev.

Deşi cifrele exacte nu sunt disponibile, se estimează că mii de militari ruşi au murit în ofensiva brutală a ţării asupra Ucrainei. Potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, Rusia a pierdut o treime din forţele sale trimise în Ucraina.

Oficialii occidentali spun că Rusia, care se confruntă cu eşecuri militare, îşi pierde avântul pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

Grozev a spus că oficialii de securitate din cadrul FSB, care ştiu câţi soldaţi ruşi au murit, cred că Putin îşi pierde puterea. „Acestea sunt acele părţi ale forţelor de securitate care cunosc pericolele pentru regim şi ei înşişi îşi pregătesc acum viitorul”, a spus jurnalistul de la de la Bellingcat.

O serie de oficiali de la FSB şi GRU se pregătesc pentru o Rusia post-Putin, potrivit expertului. „Unii dintre ei caută o oportunitate de a-şi scoate familiile din Rusia”, a spus Grozev.

Insider notează că nemulţumirile care motivează în mod obişnuit o lovitură de stat împotriva unui dictator sunt în mare parte întrunite - o economie aflată în dificultate, eşecuri militare şi moralul scăzut. Cu toate acestea, Putin s-a pregătit zeci de ani pentru ca regimul său să fie rezistent la lovituri, a declarat un expert pentru Insider.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite