Condamnabil atacul asupra ambasadorului rus în Turcia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este timpul unor delimitări clare. Uniunea Europeană, care nu include Turcia, precum şi NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară de pe mapamond, care numără, printre statele membre şi pe cel turc, au puncte de vedere net diferite de cele exprimate, pe cale diplomatică sau manu militari de Federaţia Rusă, nu numai în ceea ce priveşte evoluţiile de la graniţa de est a OTAN. Însă divergenţele sunt soluţionabile numai pe calea dialogului.

Opiniile divergente ţin de exerciţiul democratic, de comunicarea francă a unor moduri distincte de abordare, evaluare şi decizie în dosare geopolitice vitale, precum cele vizând Ucraina sau Siria. De aici până la împuşcarea primitivă, barbară, a ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov, care, în urma atentatului terorist a decedat, este o mare distanţă.

Atentatul dovedeşte că autorităţile de la Ankara sunt pur şi simplu depăşite de situaţie.

Sau, din raţiuni ce urmează a fi investigate, la anumite niveluri de decizie, ceea ce gândeşte, prefigurează, anunţă public şi decide Recep Tayyip Erdoğan nu este deloc opţiunea unor cetăţeni turci.

Aceştia fiind compatrioţi ai preşedintelui, care au o altă viziune, despre rolul şi locul ţării lor, în arealul geopolitic limitrof.

După doborârea avionului militar rus, care a fost aşteptat de o aeronavă militară turcă, pentru a fi lovit în spaţiul aerian discutabil, aflat la limita graniţei dintre Siria şi Turcia, asasinarea, cu premeditare, a primului diplomat rus la Ankara este prima probă publică privind determinarea forţelor ostile preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan de a dovedi lipsa sa de autoritate reală, după anihilarea aşa-zisei lovituri militare de stat. Una despre care, culmea ironiei, avea deja suficiente informaţii de la Moscova.

Chiar dacă reacţia autorităţilor ruse a fost, deocamdată, una pur diplomatică, Kremlinul nu va rămâne deloc dator la această umilinţă.

Una generată de o atitudine mai degrabă exaltată, sălbatică şi sub nicio formă scuzabilă, a unui june turc. 

În ceea ce priveşte justificările oficialilor turci, care atribuie atentatul unui ofiţer de poliţie, ce ar fi fost implicat în tragicomedia, vorba vine, loviturii de stat, mimat militare, mai bine nu ar fi emis vreun comentariu de acest gen.

Asta pentru că atentatul condamnabil, deloc justificat pe plan politic, diplomatic şi moral, nu face decât să probeze fragilitatea regimului preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Al cărui final va fi probabil consemnat, tot manu militari, în 2017.

Chiar dacă nu vor fi afectate, aparent, convorbirile de la Moscova, dintre Rusia, Iran şi Turcia, va fi pentru prima oară când diplomaţii turci vor fi priviţi cu înţelegere.

Şi milă.

Ortodoxă şi islamică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite