Cine este moldoveanca acuzată de Rusia de spionaj în favoarea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este numită „spioana româncă“, iar reţinerea ei a devenit capul de afiş al presei ruse. Femeia în cauză este Carina Ţurcan şi riscă 20 de ani de închisoare pentru spionaj în favoarea României.

Presa rusă vuieşte despre arestarea unei presupuse „spioane românce“. Este vorba de Carina Ţurcan, o femeie de 43 sau 44 de ani originară din Republica Moldova. Femeia, membră a Consiliului de administraţie al Inter RAO, cel mai mare producător şi furnizor de energie electrică din Rusia, este acuzată de spionaj în favoarea României.

Informaţiile despre trecutul ei sunt prea puţine în raport cu greutatea funcţiilor deţinute până acum.

Potrivit paginii oficiale a Inter RAO, Carina Ţurcan s-a născut în 1974 în Republica Moldova. A absolvit în 1999 Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, o instituţie de învăţământ superior privată din Chişinău, specializându-se în drept comercial. Cinci ani mai târziu, a obţinut o diplomă în afaceri în Spania.

Activitatea ei profesională este puţin cunoscută până în 2010. Ziarul de Gardă scrie că a activat în cadrul firmei juridice „Ţurcan&Ţurcan“, fapt recunoscut pentru RBC de fostul ei soţ, Alexandru Ţurcan.

Fostul ei soţ mai spune că ea şi-a dedicat ultimii 15 ani domeniului energetic. Însă portalul Sputnik News, un canal de propagandă al Kremlinului, menţioneacă că lucrat şi la Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Din 2010, apare în presă ca preşedintă a Consiliului de administraţie al Centralei termoelectrice de la Cuciurgan, controlată de autorităţile separatiste transnistrene şi adminisrată de Inter RAO.

Tot din 2010, apare la conducerea departamentului „Moldova-Ucraina-România“ din cadrul Inter RAO, iar un an mai târziu este numită responsabilă de zona „Europa“.

Din 2012, este membră a Consiliului de administraţie al Inter RAO, fiind responsabilă de supravegherea importurilor şi exporturilor de curent electric.

Ea deţine în prezent 0,0354% din capitalul Inter RAO.

Şeful Consiliului de administraţie al Inter RAO este nimeni altul decât Igor Secin, directorul Rosnefti, cel mai mare producător de petrol din Rusia, şi un personaj important din anturajul preşedintelui Vladimir Putin.

Citând surse apropiate cazului, RBC scrie că „spioana româncă“ are „relaţii foarte bune“ cu directorul general al Inter RAO, Boris Kovalciuk. Este vorba despre fiul lui Iurii Kovalciuk, co-propriertar al „Rossia Bank“, plasată pe o listă cu sancţiuni a Trezoreriei americane pentru sprijinirea anexării Peninsulei Crimeea.

„Asta nu înseamnă nimic. Evident, e ceva normal, doar lucrează împreună“, comentează o sursă a RBC relaţia dintre Carina Ţurcan şi Boris Kovalciuk, un fost asistent al premierului rus Dmitrii Medvedev.

Potrivit altor date din presa rusă, Carina Ţurcan a fost membră şi în Consiliul de administraţie al Societăţii Energetice Est, deţinută în totalitate de Inter RAO.

Profilul ei sugerează că ar putea deţine informaţii despre securitatea energetică a Rusiei, susţine pentru RBC o sursă din cadrul Inter RAO.

De altfel, cazul „spioanei românce“ a ajuns până la vârful puterii ruse, cu percheziţii la viceministrul Energiei, Viaceslav Kravcenko.

Potrivit Ziarului de Gardă, Carina Ţurcan a vizitat adesea cancelariile de la Chişinău şi a primit la Moscova diverşi miniştri moldoveni. Însă ea nu a mai trecut pe acasă de câţiva ani, din cauza unor litigii judiciare. Numele ei apare în zeci de firme cu probleme, una dintre ele, „Noi Tehnologii Electrice“, fiind citată în instanţă pentru restanţe şi solicitare de lichidare. Pe fondul acestor probleme, a rămas fără cetăţenia Republicii Moldova, un decret în acest sens fiind semnat pe 21 iunie 2016, exact acum doi ani,  de către fostul preşedinte Nicolae Timofti.

Carina Ţurcan a primit diverse distincţii pentru activitatea sa, precum diploma de onoare a Ministerului rus al Energiei şi titlul onorific de „energetician emerit al CSI“ (Comunitatea Statelor Independente, n. red.).

Ea ar deţine cetăţenia rusă, scrie RBC, citând acte ale Inter RAO. Alte instituţii de presă din Rusia susţin că ar mai avea o cetăţenie, întrucât acuzaţia de spionaj vizează de regulă străinii. În cazul cetăţenilor ruşi este aplicată acuzaţia de „trădare de patrie“.

Contactat de RBC, fostul ei soţ consideră că este vorba de o „mare neînţelegere“.

Solicitat de Adevărul în legătură cu informaţiile din presa rusă cu privire la cetăţenia română a Carinei Ţurcan, Ministerul de Externe de la Bucureşti le-a confirmat într-un comunicat.

„Ministerul Afacerilor Externe a solicitat oficial Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti detalii suplimentare şi clarificări cu privire la cazul menţionat. Din datele obţinute la acest moment, persoana vizată deţine şi cetăţenie română. MAE atrage atenţia asupra caracterului speculativ al informaţiilor vehiculate în mass-media ruse şi îndeamnă la abordarea cu precauţie a subiectului“, arată comunicatul MAE.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite