Cine este spionul militar care conduce rebeliunea rusă din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strelkov (stânga), liderul suprem autoproclamat al Republicii Populare Doneţk
Strelkov (stânga), liderul suprem autoproclamat al Republicii Populare Doneţk

Votul de duminică din Doneţk i-a adus liderului militar separatist al provinciei şi statutul de comandant suprem, fapt ce îi legitimează acţiunile dictate de Kremlin. Colaboratorul Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării din Rusia, Igor Girkin, cunoscut şi sub numele de „Strelkov“, s-a autoproclamat comandantul suprem al „Republicii Populare Doneţk".

Acesta a dat chiar şi primele ordine, care au fost scrise pe foi volante şi împărţite tuturor locuitorilor din Slaviansk şi Kramatorsk.

Primele apariţii publice ale comandantului din umbră al mişcărilor separatiste din regiunea Doneţk, Strelkov, au confirmat implicarea activă a Moscovei în destabilizarea provincilor estice din Ucraina. Îmbrăcat în echipament militar de camuflaj, fără însemne, Strelkov nu a răspuns acuzaţiilor şefului Serviciului de Informaţii din Ucraina, potrivit căruia, „comandantul“ este un ofiţer rus cu ştate vechi. Însă Strelkov nu s-a sfiit să le mărturisească jurnaliştilor moscoviţi implicarea sa în evenimentele care au dus la anexarea peninsulei Crimeea, în luna martie. Mai mult, şeful militar al rebelilor proruşi afirma cu mândrie că mulţi dintre militanţi fac parte din trupe cu experienţă, estimând că o treime dintre aceştia nu sunt ucraineni. Prin aceste afirmaţii, Strelkov promova buna organizare a forţelor din umbră ale Rusiei în rebeliunea ce a aruncat sud-estul Ucrainei într-un haos general.

Tactici folosite de trupele de elită

Informaţiile oferite de SBU liderilor de la Bruxelles, despre ponderea semnificativă pe care comandantul rebelilor din regiunea Doneţk, Igor Girkin, a avut-o în mişcările secesioniste au dus la introducerea numelui său pe lista sancţiunilor UE împotriva Rusiei. Şeful SBU, Valentin Nalivaicenko, l-a desconspirat pe Strelkov ca fiind ofiţer în cadrul serviciului rus de informaţii militare, GRU.

Originile lui rămân însă învăluite în mister, în mod similar cu alte figuri cenuşii fără epoleţi din grupurile de comandă ale separatiştilor proruşi. Analiştii au suprins în modul lor de acţiune tactici folosite de trupele de elită ale serviciilor de securitate ruseşti, implicit organizarea ierahică şi armele folosite. Strelkov a negat orice ajutor logistic din partea Moscovei, afirmând că „Rusia nu ne-a dat până acum nici măcar o mitralieră sau un glonte“. Figura sa transmite exact mesajul pe care Kremlinul îl doreşte, în mod asemănător cu cazul regiunii Crimeea, unde prezenţa „soldaţilor verzi fără însemne“ a asigurat rezultatul aşteptat de Rusia. Ulterior, preşedintele Federaţiei a recunoscut implicarea forţelor ruse, în scopul „asigurării unui climat de pace şi desfăşurarea în siguranţă a referendumului care a exprimat voinţa poporului“.

Strelkov crede că Ucraina e un „stat eşuat“

„Vrem să eliberăm Ucraina de fascişti“, declara spionul rus într-un interviu pentru presa rusă, calificând Ucraina drept un „stat eşuat“ pentru care comunitatea internaţională „nu va declanşa cel de-al treilea Război Mondial“. Potrivit experţilor, Strelkov are rolul unuia dintre braţele „pacificatoare“ ale Rusiei în Ucraina, care transpune în fapte concrete vocea minorităţii rusofone din Est. Astfel, nu întâmplător, luni, după referendumul considerat de Kiev drept „o farsă criminală“, autoproclamata „Republică Populară Doneţk“ a anunţat operaţiuni antiteroriste contra „grupărilor naziste ucrainene“.

Cu toate acestea, acţiunile separatiştilor din regiunile Doneţk şi Lugansk din ultimele zile au creat confuzii cu privire la cât de multă influenţă mai are Kremlinul asupra lor, după ce aceşti au refuzat să amâne votul de la 11 mai, la insistenţele lui Vladimir Putin.

Cele cinci porunci ale lui Strelkov

1. Să mi se supună mie, ca fiind comandantul suprem al republicii Doneţk, toate structurile militare din teritoriu, toate organele de securitate, miliţia, vama, procuratura şi alte structuri. Să se îndeplinească doar ordinele mele.

2. Pe teritoriul „Republicii Populare Doneţk“ să se desfăşoare o operaţiune contrateroristă, iar toţi soldaţii ucraineni din grupările neonaziste să fie reţinuţi, iar dacă se opun să fie omorâţi pe loc.

3. Instituţiile de apărare ale republicii să intenteze dosare penale şefilor de la Kiev şi celor care au participat la uciderile în masă.

4. Toţi ofiţerii forţelor armate şi a trupelor interne se declară ca fiind ilegale pe teritoriul „Republicii Populare Doneţk“.

5. Având în vedere faptul că situaţia din ţară este extremă, este un genocid asupra populaţiei din Doneţk şi sunt ameninţări din partea NATO, ne adresăm către Federaţia Rusă să acorde ajutor „Republicii Populare Doneţk“.

          

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite