Cinci miniştri europeni i-au scris lui Lavrov pentru a-şi exprima îngrijorările faţă de situaţia homosexualilor din Cecenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci miniştri europeni de Externe i-au scris omologului lor rus pentru a-şi exprima îngrijorările în legătură cu tratamentele aplicate homosexualilor în Cecenia, o republică din componenţa Federaţiei Ruse situată în nordul Caucazului şi condusă cu o mână de fier de un protejat al Kremlinului, Ramzan Kadîrov.

„Dragă coleg, suntem profund îngrijoraţi de numeroasele rapoarte ale unor organizaţii internaţionale“ cu privire la persecutarea homosexualilor în Cecenia, îi transmit lui Serghei Lavrov germanul Sigmar Gabriel, britanicul Boris Johnson, francezul Jean-Marc Ayrault, olandezul Bert Koenders şi suedeza Margot Wallstrom, conform unei copii a scrisorii obţinută de AFP.

„Facem apel către Guvernul rus să ţină seama de aceste acuzaţii înspăimântătoare şi să garanteze securitatea activiştilor şi jurnaliştilor“ preocupaţi de situaţia comunităţii LGTB din Cecenia, continuă cei cinci miniştri.

De asemenea, Guvernul rus este îndemnat „să facă uz de influenţa sa asupra autorităţilor regionale din Cecenia pentru încetarea cât mai repede cu putinţă a persecuţiilor, ajutorarea victimelor şi aducerea autorilor în instanţă“.

Scrisoarea a fost trimisă pe 28 aprilie, cu patru zile înainte de întâlnirea de la Soci dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel.

Cancelarul german a abordat această problemă în cursul întâlnirii cu liderul de la Kremlin.

Potrivit unei investigaţii a publicate la sfârşitul lui martie de Novaia Gazeta, autorităţile cecene au luat la ţintă comunitatea LGTB, peste 100 de membri ai acesteia fiind arestaţi.

Un homosexual cecen care a reuşit să fugă la Moscova spune că familia sa a fost presată să-l ucidă pentru a-şi „spăla onoarea“. Mai mult, el spune că a fost bătut şi deţinut „într-o închisoare neoficială“.

Guvernul rus nu a reacţionat în cazul acestor dezvăluiri din Cecenia, unde majoritatea populaţiei îmbrăţişează religia islamică.

„Până acum nu există nicio confirmare concretă“ despre persecutarea homosexualilor ceceni, a răspuns pe acest subiect purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după o întrevedere, la 20 aprilie, între Putin şi Kadîrov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite