Chinuit de regrete, Kalaşnikov i-a scris Patriarhului Chiril înainte de moarte

Chinuit de regrete, Kalaşnikov i-a scris Patriarhului Chiril înainte de moarte

Mihail Kalaşnikov pozând cu un AK-47. FOTO Reuters

Mihail Kalaşnikov, inventatorul puştii de asalt sovietice AK-47, a fost încercat de regrete în ultimele sale luni de viaţă, adresându-se Bisericii Ortodoxe printr-o scrisoare în care a mărturisit că este vinovat pentru fiecare persoană care a fost ucisă din cauza puştii proiectate de el.

Ştiri pe aceeaşi temă

Kalaşnikov, care a murit pe 23 decembrie 2013 la vârsta de 94 de ani, a scris în luna aprilie o scrisoare lungă şi emoţionantă adresată Patriarhul Chiril al Bisericii Ortodoxe Ruse, scrie ziarul local „Izvestia”.

„Durerea mea spirituală este de nesuportat. Îmi revine mereu în minte aceeaşi întrebare fără răspuns: dacă puşca creată de mine ucide oameni, atunci nu cumva...atunci înseamnă că sunt responsabil pentru morţile oamenilor, chiar dacă ne erau duşmani?”, a întrebat Kalaşnikov în scrisoarea lui.

Mai mult, rusul a scris patriarhului că a păşit pentru prima dată într-o biserică la 91 de ani, iar ulterior s-a botezat. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Alexander Volkov, a transmis jurnaliştilor răspunsul Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Biserica are o părere fermă: atunci când armele servesc apărării Patriei, Biserica îi susţine atât pe creatorul acelor arme, cât şi pe soldatul care le foloseşte”, a spus Volkov.

Mihail Kalaşnikov a proiectat un tip de puşcă ce s-a făcut remarcat datorită fiabilităţii, a simplităţii şi a rapidităţii, într-o perioadă în care armata rusă avea de suferit din cauza lipsei acute de arme în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În prezent, AK-47 este fabricată în milioane de copiii în toată lume, inclusiv modele fără licenţă, fiind una dintre cele mai utilizate puşti la nivel mondial.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările