Centrul Levada nu mai are voie să publice sondaje despre campania prezidenţială din Rusia

Centrul Levada nu mai are voie să publice sondaje despre campania prezidenţială din Rusia

FOTO Arhivă

Centrul Levada nu va mai publica sondaje legate de campania prezidenţială din Rusia până la alegerile din 18 martie, pentru a nu risca să fie obligat să-şi înceteze activitatea în această ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un reprezentant al Centrului Levada a anunţat marţi că institutul de sondare a opiniei publice, cel mai mare din Rusia, nu va mai publica date despre campania prezidenţială.

Este vorba de o măsură de precauţie, întrucât Levada se află, din 2016, în lista „agenţilor străini“ din Rusia. Prin urmare, centrul riscă să plătească amenzi sau chiar să-şi înceteze activitatea în teritoriul rus.

Centrul Levada va putea face publice sondaje pe teme politice abia după scrutinul din 18 martie, al cărui favorit este preşedintele în exerciţiu Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat anunţul Centrului Levada, precizând că i s-a interzis din punct de vedere legal să se angajeze în activităţi legate de campania electorală.

„Fără îndoială, Centrul Levada este o organizaţie mare şi respectată, însă din păcate legea spune că nu poţi fi agent străin şi să desfăşori astfel de activităţi. Este doar o chestiune juridică“, a spus Peskov, citat de agenţia de stat TASS.

Centrul Levada a fost inclus pe lista „agenţilor străini“ pe motivul că ar primi fonduri din străinătate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările