Cele mai puternice sisteme de armament ale Federaţiei Ruse

Cele mai puternice sisteme de armament ale Federaţiei Ruse

Sistemul portabil Pantsir-S1 FOTO Wikipedia

Numeroşi oficiali europeni, dar şi de peste Ocean vorbesc în ultima perioadă despre un posibil atac armat al Rusiei asupra unor ţări din estul Europei. Acest avertisment ne aduce aminte, inevitabil, că Moscova este încă deţinătoarea uneia dintre cele mai puternice armate din lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce a revenit din nou la putere, Vladimir Putin a iniţiat un amplu program de modernizare a armatei ruse. În prezent, aceasta dispune de peste 22.500 de tancuri, peste 840.000 de baterii, cât şi peste 1.400 de avioane de luptă. Publicaţia americană Business Insider trece în revistă câteva dintre principalele sisteme de armament ale Rusiei:

 1. Aeroglisorul din clasa Bora

Nava aceasta este, de fapt, un catamaran ( ambarcaţiune cu pânze alcătuită din două corpuri de plutire; pirogă cu două flotoare laterale) cu o margine de cădere care îl transformă într-aeroglisor. 

Dotat cu opt rachete Mosquito şi 20 de rachete anti-nave, aeroglisorul din clasa Bora are capacitatea să se deplaseze atât pe apă, cât şi pe uscat. Echipajul unei astfel de nave ajunge la 70 de marinari, iar viteza maximă de navigare maximă este de 100 de kilometri pe oră. 

2. Sistemul portabil Pantsir-S1

Este un sistem combinat între rachete suprafaţă-aer de rază scurtă-medie şi rachete anti-aeronave. Sistemul consistă în 12 rachete ghidate de la suprafaţă în aer şi două arme automate cu calibrul de 30 de milimetri eficiente împotriva avioanelor, elicopterelor şi a rachetelor balistice şi de croazieră.

3. Submarinul Novorossisk

Lansat anul trecut, submarinul nedetectabil Novorossiysk dispune de un motor diesel electric, având o autonomie în stare de imersiune de aproape 1.000 de kilometri. Este un submarin de atac, folosit pentru a asigura protecţia anti-navă şi anti-submarin a unei flote.

4. Avionul de luptă Mig-35

Chiar dacă are o dimensiune şi o masă totală mai mare decât predecesorul său, avionul Mig-35 rămâne un aparat desoebit de eficient al armatei ruse în conflictele aeriene. De asemenea, avionul este utilizat frecvent în misiunile de recunoaştere, având capacitatea să atingă o viteză maximă de până la 2.400 de kilometri pe oră.

5. Sistemul de rachete BUK-2

Având origini încă din perioada sovietică, sistemul BUK-2 este o baterie capabilă să lanseze rachete de tipul 9M317, ce pot atinge 14.000 de metri, purtând focoase de aproximativ 70 de kilograme. Mobilitatea aparatului este una excelentă, sistemul BUK fiind capabil să seteze lansarea unei rachete în cinci minute, apoi să fie gata de deplasare după alte cinci minute.

6. Avionul Tupolev Tu-160

Supranumită „Concordia Rusiei”, aeronava de luptă Tupolev Tu-160 a fost realizată tot în perioada Uniunii Sovietice, fiind şi astăzi una dintre cele mai mari şi mai importante aparate de zbor supersonice din lume. Un astfel de avion are capacitatea de a transporta aproximativ 40 de tone de armament.

7. Submarinele din clasa Borei

Submarinele din clasa Borei au o greutate de aproape 15.000 de tone şi au capacitatea de a transporta nu mai puţin de 16 rachete balistice de tip Bulava, care pot fi echipate inclusiv cu focoase nucleare.

8. Elicopterul Mi-28 Havoc

Dotat cu un tun de calibrul de 30 mm, elicopterul de atac Mi-28 Havoc are capacitatea de a transporta lateral până la patru rachete anti-tanc.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările