Cehia are aliaţi: Diplomaţii ruşi, expulzaţi pe capete din Europa sub suspiciuni de spionaj. Tensiuni în creştere între Moscova şi Varşovia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şapte diplomaţi ruşi au fost expulzaţi până acum din state membre NATO şi UE sub suspiciuni de spionaj şi în semn de solidaritate cu Cehia FOTO Shutterstock
Şapte diplomaţi ruşi au fost expulzaţi până acum din state membre NATO şi UE sub suspiciuni de spionaj şi în semn de solidaritate cu Cehia FOTO Shutterstock

Rusia a anunţat vineri că va expulza cinci diplomaţi polonezi. Decizia vine după ce Varşovia a declarat persona non grata trei diplomaţi ruşi.

Polonia a anunţat joia trecută expulzarea a trei diplomaţi ruşi, ca semn de solidaritate faţă de sancţiunile impuse Rusiei de către SUA.

Cu câteva ore înainte de anunţul Poloniei, Washingtonul comunicase cu privire la expulzarea a zeci diplomaţi ruşi, ca măsură de răspuns pentru atacurile cibernetice şi acţiunile de amestec în alegeri desfăşurate de Moscova împotriva SUA.

Rusia a răspuns vineri cu cinci expulzări de diplomaţi polonezi. Decizia expulzării acestora a fost comunicată ambasadorului Krzysztof Krajewski, convocat vineri la MAE rus, unde i s-a transmis „un protest energic”.

„Varşovia merge tot mai mult pe calea unei degradări şi distrugeri sporite a relaţiilor noastre bilaterale”, acuză Moscova, subliniind că „în ultimii ani contactele cu Rusia au fost practic îngheţate”.

Pe de altă parte, diplomaţia rusă a criticat ceea ce a numit „un război ruşinos faţă de monumentele sovietice, încercările de a torpila proiectele energetice ruse, campaniile de dezinformare antiruseşti pe scară extinsă, falsificarea istoriei şi prelungirea fără sfârşit a sancţiunilor occidentale”.

Polonia se apără subliniind că Moscova distorsionează de fapt istoria şi nu depune eforturi pentru îmbunătăţirea relaţiilor, aşa cum susţine. Potrivit Varşoviei, cei trei diplomaţi ruşi declaraţi persona non grata au încălcat condiţiile statutului lor diplomatic şi au efectuat acţiuni dăunătoare Poloniei.

Conflictul diplomatic dintre Moscova şi Varşovia se suprapune celui dintre Moscova şi Praga, care ia amploare, implicând ţări terţe.

Cehia a anunţat în weekendul trecut expulzarea a 18 diplomaţi ruşi, l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Praga şi a cerut reducerea personalului diplomatic al Rusiei în teritoriul său. Guvernul ceh a acţionat astfel după ce a descoperit că agenţi ai spionajului militar rus au fost implicaţi în exploziile produse în toamna anului 2014 la un depozit de muniţii din Vrbetice. Exploziile au vizat distrugerea unei încărcături de armament care ar fi trebuit să ajungă în Ucraina, aflată pe atunci în primul său an de război cu separatiştii proruşi din Donbas susţinuţi de Moscova. Premierul ceh Andrej Babis şi-a îndemnat partenerii din NATO şi UE să se solidarizeze cu Praga în cazul dezvăluirilor legate de Rusia.

Prin urmare, Slovacia a decis joi să expulzeze trei diplomaţi ruşi. Aceştia au la dispoziţie şapte zile pentru a părăsi teritoriul ţării. La scurt timp după decizia Bratislavei, Rusia a ripostat anunţând că va expulza, la rândul său, trei diplomaţi slovaci.

Ţările baltice au anunţat la rândul lor vineri expulzarea a patru diplomaţi ruşi. Ministerul lituanian de Externe a precizat că este alături de Cehia într-un „incident fără precedent şi periculos”. Lituania a declarat persona non grata doi diplomaţi ruşi, iar Estonia şi Letonia câte unul de fiecare.

Persoanele care fac obiectul acestor expulzări au folosit acoperirea diplomatică pentru a se deda unor activităţi de spionaj, a precizat şeful diplomaţiei lituaniene Gabrielius Landsbergis.

„În UE ar trebui să fie mai puţini spioni ruşi sub acoperire. Colegii noştri cehi au făcut lumină cu privire la activităţile fără precedent” ale spionilor ruşi, a insistat Landsbergis.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite