CEDO a stabilit că Rusia este vinovată de asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko. Reacţia Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Litvinenko pe patul de moarte FOTO BBC
Aleksandr Litvinenko pe patul de moarte FOTO BBC

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit marţi că Rusia este „responsabilă” de asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu-210, în 2006, în Regatul Unit, relatează AFP.

Curtea stabileşte că „există o prezumţie puternică” a faptului că autorii otrăvirii, desemnaţi de către o anchetă britanică, „au acţionat în calitate de agenţi ai statului rus”.

Ea subliniază de asemenea faptul că Moscova nu a prezentat explicaţii alternative „satisfăcătoare şi convingătoare” şi „nici nu a respins concluziile anchetei publice britanice”.

Magistraţii europeni arată totodată cu degetul faptul că autorităţile ruse „nu au efectuat o anchetă internă efectivă”, care să permită identificarea şi judecarea persoanelor „vinovate de crimă”.

Ei stabilesc astfel faptul că Rusia se face vinovată de încălcarea Articolului 2 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viaţă, şi Articolului 38, care obligă statele să furnizeze CEDO toate piesele necesare în vederea examinării unui dosar.

Rusia este condamnată la plata unor despăgubiri morale în valoare de 100.000 de euro văduvei lui Aleksandr Litvinenko, o sumă mare din perspectiva jurisprudenţei CEDO.

Judecătorul rus şi-a exprimat însă o „opinie disidentă” cu privire la încălcarea dreptului la viaţă.

Aleksandr Litvinenko, fost agent KGB, apoi FSB, a fost demis din serviciile secrete ruse după ce dezvăluit că i s-a cerut să examineze posibilitatea să asasineze un om de afaceri, aminteşte CEDO.

Litvinenko, care a obţinut azil în Marea Britanie, s-a remarcat prin denunţarea corupţiei şi legăturile serviciilor secrete ruse cu crima organizată. El a condus Direcţia a 7-a FSB, responsabilă de lupta împotriva grupărilor de crimă organizată.

Fostul spion a murit la 23 noiembrie 2006 în urma otrăvirii cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică. Pe patul de moarte, el l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că a dat ordin să fie ucis. Moartea sa a declanşat o criză diplomatică întrea Marea Britanie şi Rusia.

Într-un raport de anchetă publicat în 2016, autorităţile britanice îi indică pe Dimitri Kovtun şi Andrei Lugovoi ca autori ai asasinatului. Moscova a refuzat extrădarea celor doi.

Deloc surprinzător, Kremlinul a respins, marţi, verdictul CEDO, calificându-l drept „neîntemeiat”. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite