CEDO a condamnat Rusia în cazul uciderii a trei tineri musulmani de către agenţi FSB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru încălcarea dreptului la viaţă şi absenţa unei anchete efective în cazul uciderii a trei tineri musulmani de către agenţi ai FSB, fostul KGB.

Magomed Haiauri şi Islam Taşiev, studenţi la Moscova în anul cinci, şi Artur Karsamauli, absolvent al Facultăţii de Drept la o instituţie de învăţământ superior din capitala Rusiei, au fost împuşcaţi mortal de către agenţi FSB, în iulie 2012, în campusul Universităţii de Stat din Inguşetia, în Caucazul rus, în timp ce se aflau în vacanţă.

După uciderea lor, autorităţile au deschis o anchetă pe numele victimelor pentru posesie ilegală de arme şi tentativă de omor asupra unui agent public. În cursul anchetei, FSB a susţinut că a primit informaţii despre o adunare în campus a membrilor unei grupări armate ilegale, iar agenţii care s-au deplasat la faţa locului doar au ripostat unor focuri de armă. Aceste declaraţii nu au fost confirmate de martori, transmite AFP.

Închisă şi redeschisă în mai multe rânduri, ancheta încă nu este finalizată, în timp ce ancheta penală este refuzată de autorităţi în pofida presiunilor făcute de familiile victimelor.

Înainte de a fi ucis, Magomed Haiauri, student la Universitatea Tehnică de Stat de Inginerie Radio, Electronică şi Automatică din Moscova, şi-a depus CV-ul pentru a fi angajat la Arhiva Kremlinului, iar acceptarea sa în post a venit în Inguşetia după deces.

În unanimitate, judecătorii CEDO responsabili de acest caz au declarat Rusia vinovată de încălcarea dreptului la viaţă şi a dreptului la o anchetă efectivă, garantate prin Art. 2 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Rusia a fost condamnată la plata unei despăgubiri de 180.000 de euro - câte 60.000 de euro pentru familia fiecărei victime.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite