Ce se ştie până acum despre puterea uluitoare a noii rachete nucleare a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prea multe informaţii despre racheta 9M730 Burevestnik a Kremlinului – numită Skyfall de NATO – nu sunt cunoscute, dar se presupune că ea este cauza exploziei nucleare care a avut loc săptămâna trecută în timpul unui test militar în nordul Rusiei.

În ciuda caracterul strict secret al proiectului de înarmare dezvoltat de armata rusă, specialiştii în domeniu pot face câteva afirmaţii despre natura noii arme nucleare a lui Putin pe baza informaţiilor avute până acum, scrie Wired.

Dată fiind natura secretă care învăluie tehnologiile militare, este imposibil să se ştie detalii exact despre capacitatea motorului rachetei 9M730 Burevestnik, dar analiştii pot găsi câteva indicii în puţinele informaţii care au fost dezvăluite.

Singura sursă concretă în privinţa rachetei Burevestnk se găseşte în discursul lui Putin din martie 2018, ţinut în faţa Adunării Federale. Acesta a declarat că Burevestnik este o rachetă de croazieră care deţine armament nuclear şi este propulsată nuclear. Tocmai această caracteristică este cea care scoate în evidenţă motorul, dar propulsia nucleară, chiar dacă permite – în teorie – o ”rază de acţiune nelimitată”, este şi o sursă de probleme.

”Burevestnik este, tehnic, o rachetă de croazieră intercontinentală”, spune Mathieu Boulegue, cercetător al Chatham House. ”Este o rachetă de croazieră, de unde rezultă două lucruri: zboară cu viteză ridicată şi zboară la o altitudine joasă, în comparaţie cu o rachetă balistică intercontinentală care e oarecum mai înceată la reintrare, dar zboară foarte sus”.

Mai mult, nu este tocmai exact să se vorbească despre o rază de acţiune nelimitată, consideră Boulegue. ”Uniunea Sovietică dezvoltase aceste rachete de croazieră cu o rază de acţiune teoretică de vreo 3,000 de kilometri. Deci, când spun că e nelimitată, tehnic, înseamnă că este de peste 3,000 de kilometri”. Pe scurt, racheta Burevestnik ar oferi o persistenţă şi o rază de acţiune mult peste orice altceva de pe piaţă – ar zbura la o altitudine foarte joasă şi la o viteză relativ mare pentru o perioadă de timp care depăşeşte ce pot oferi celelalte arme din categoria ei de rachete de croazieră.

Specialiştii spun că raza de acţiune fenomenală a rachetei lui Putin se bazează pe propulsia ei nucleară, o afirmaţie despre care trebuie să se aibă în vedere că nu se fundamentează pe foarte multe informaţii sigure despre detaliile procesului. ”Pare să fie o rachetă propulsată nuclear, adică produce tracţiune prin utilizare căldurii generate în timpul reacţiilor nucleare”, explică George Nacouzi, un inginer la RAND Corporation. ”Dacă este construit cum trebuie, acest motor ar putea merge pentru foarte mult timp – atât de mult timp cât reacţiile nucleare produc căldura necesară pentru a pune în funcţiune motorul”.

Rachetele de croazieră standard sunt, de obicei, propulsate cu ajutorul propergolului, au mai explicat specialiştii. ”Propergolul utilizat de Burevestnik ar putea fi modificat pentru a include agent de propulsie nuclear, dar să amesteci propergol cu propulsia nucleară e un lucru periculos, după cum arată şi accidentul, pentru că este foarte instabil – provocare tehnică din spatele proiectului este să te asiguri că totul va fi stabil”, a mai explicat Boulegue.

”Dacă ne uităm la istoria testelor de lansare din acest program al Rusiei, tot ce vedem făcut public ne face să credem că nu au reuşit să facă lucrurile să funcţioneze”, a mai spus Douglas Barrie, specialist al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice. ”Cu alte cuvinte, se dovedeşte – total nesurprinzător – că programul este unul foarte, foarte dificil de dezvoltat, dar ei tot încearcă să-l ducă la capăt”.

Propulsia nucleară – şi stabilitatea ei inerentă – are antecedente istorice. Un studiu Ars Technica arată că o armă cu o propulsie similară a fost gândită şi în programul SLAM al armatei americane la începutul anilor 1960, dar a fost anulată de administraţia Kennedy.

Te-ar putea interesa şi:

Ce indică măsurătorile radioactivităţii din România, după accidentul nuclear din Rusia

Nivelul obişnuit al radioactivităţii, depăşit de 16 ori în zona accidentului nuclear din Rusia INFOGRAFIE

Victimele exploziei nucleare din Marele Nord rus lucrau la „noi armamente“

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite