Ce spune Kremlinul despre mişcările de trupe şi echipamente militare de la graniţa cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE
Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a recunoscut joi că armata rusă efectuează mişcări de trupe şi echipamente la graniţa cu Ucraina.

Comandantul forţelor armate ucrainene Ruslan Homceak a avertizat marţi că Rusia şi-a întărit în ultimele zile prezenţa militară în apropierea frontierei cu Ucraina.

Acest avertisment survine în contextul încălcării în mod repetat a acordului de încetare a focului convenit în vara anului trecut în Donbas - unde zeci de militari ucraineni au fost ucişi în cursul acestui an de către separatişti proruşi -, dar şi pe fondul intensificării încercărilor de intimidare ale Rusiei în Europa de Est şi Arctica. Din această cauză, Comandamentul forţelor americane în Europa a ridicat alerta până la nivelul maxim.

Joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că armata rusă efectuează mişcări de trupe şi echipamente la graniţa cu Ucraina.

Dar, susţine el, armata rusă face aceste mişcări „în mod adecvat”, pentru a-şi spori securitatea, nu pentru a ameninţa ţara vecină.

De la Kiev, ministrul ucrainean al Apărării, Dmitro Kuleba, a anunţat că a evocat cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) „agravarea sistematică” de către Rusia a situaţiei de securitate în estul Ucrainei şi în Crimeea.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus organizarea unui nou summit în formatul Normandia în vederea calmării violenţelor în Donbas, dar Moscova s-a opus categoric acestei iniţiative. Rusia insistă ca Zelenski să discute cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei şi să găsească o soluţie politică.

Washingtonul a anunţat miercuri că poartă discuţii cu aliaţii din NATO cu privire la ultimele evoluţii din Ucraina.

Izbucnit în aprilie 2014, la scurt timp după anexarea Crimeei de către Rusia, războiul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 13.000 de morţi până acum.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite